Gå til forsiden av matoppskrift.no

Meld på nyhetsbrev
Alle oppskriftssøk Mer enn 35.500 stk.
Søk etter ingredienser Mer enn 12.000 stk

Tomat er grønnsaken med høyeste omsetningsverdi i Norge

Oppdatertdato: 2015-06-04 Publisert: Tema: Grønnsaker Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: Synøve Dreyer Kilder: frukt.no


Nå går vi inn i sesongen for norske tomater. Den varer fram til november. Kvaliteten er bra og smaken veldig god, takket være en kjølig vår som har gitt en lang modningsperiode.

Nordmenn har blitt et tomathungrig folk

Vi spiser mer og mer tomater. Den gjennomsnittlige veksten i forbruket de siste årene er på 2,7 %. Forbruket per person i året ligger på hele 7,24 kg. Nest etter gulrot, er tomat den grønnsaken vi spiser aller mest av. Tomat har hatt den største omsetningsverdi hva grønne produkter angår med 1,3 milliard kroner, ifølge forrige års statistikk. Den totale omsetningsverdi for grønnsaker lå på 7,5 milliard kroner. Verdiøkningen ut av butikk kom opp i 629,5 millioner kroner fra 2012 til 2013, hvorav tomat bidro til 13,1 % av denne økningen.

Rogaland er vårt store tomatproduserende fylke

Rogaland er vårt store tomatproduserende fylke med 85 % av den totale norske produksjonen. Vi har mange sorter; vanlige tomater, klase, cherry, bifftomat, coctail, plomme, piccolo, juanita, perle, m fl. Fargene kan variere fra mørke røde til lysere rødfarget, oransje og gule.

Tomat har et stort bruksområde og er en veldig sunn grønnsak

Tomater har etter hvert fått et stort bruksområde i vårt norske kjøkken. Spises naturell, kokt, smørdampet, stekt eller grillet, i salater, gryteretter, wok, supper, sauser, juicer og smoothie. Som om ikke dette kunne være nok, så spises små tomater som snacks. Barn elsker de små snackstomatene, som i økende grad er i ferd med å bli et alternativ til usunne godterier.

Tomater er kalorifattig, er rik på vitamin A og C samt mineraler, og er en god antioksidantkilde med sitt rike innhold av lykopene.

Les mer her om næringsinnhold i vanlige tomater:

Les mer her om næringsinnhold i cherrytomater:

Gazpacho- spansk grønnsakssuppe


Prøv også Gazpacho- spansk grønnsakssuppe.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 30.12.2013
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

1 sjalottløk, grovhakket
2 paprikaer, grovhakket
3 tomater, grovhakket
1 dl olivenolje
1 ss tomatpuré
2 båter hvitløk, finhakket
1/2 hakket chili
1/2 squash i biter
2 dl tørr hvitvin
1 liten boks hakkede tomater
frisk basilikum
Salt og pepper


Gazpacho – suppe fra Sør-Spania var tidligere fattigmannskost. I dag spises den overalt i Spania og de ulike områdene har laget sine egne varianter med ulikt innhold. Suppen skal spises kald og spises ofte som lunsj. Superrask og sunn. Bruk den som forrett eller server til middag med godt brød til.


Fremgangsmåte

Fres løk, paprika og tomater i olje, ha på tomatpuré, hvitløk, chili og squash. La alt frese litt videre. Tilsett hvitvin og kok opp. Tilsett tomater fra boksen, og kok opp på nytt. Kjør alt sammen med basilikum i foodprocessor til fin puré. Sil puréen så den får silkemyk konsistens. Smak til med salt og pepper.

Avkjøl suppen til den er iskald, og server i suppeboller, gjerne med litt melkeskum i med friske urter f eks finhakket basilikum i.

(Oppskrift og bilde fra kokeboken "Mat og Vin" fra Gyldendal)

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 91,73 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,62 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,23 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,98.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Hjemmelaget tomatsuppe med chili


Prøv også Hjemmelaget tomatsuppe med chili.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 01.12.2010
Denne retten tar ca 40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

3 stk sjalottløk
2 båt hvitløk
10 stk tomat
olivenolje til steking
½ stk rød chili
1 stilk frisk timian
5 dl vann
1 boks hele hermetiske tomater
1 stk hønsebuljongterning
salt, pepper og supper etter smak

Tilbehør:
1 dl brødkrutonger
4 ss revet parmesan


Dette er en riktig god og enkel tomatsuppe med litt sting i smaken. Parmesan og brødkrutonger på toppen gir suppen 'det lille ekstra'.


Fremgangsmåte

Skrell sjalottløk og skjær dem i tynne skiver. Skrell hvitløk og finhakk dem.
Skjær tomater i biter og varm dem i en stor kjele med olivenolje.
Hakk chilien fint. Tilsett løk, chili og timian i kjelen med tomatene. Hell på vann og tomatene. Tilsett buljongterningen. La suppen koke ca. 20 minutter på svak varme.
Kjør suppen glatt med en stavmikser eller i en blender. Blir suppen for tykk, kan den spes med litt vann.
Smak suppen til med salt og pepper og en klype sukker.
Server suppen med brødkrutonger og revet parmesan.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 28,43 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,78 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,01 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,03.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Tomater med kyllingsalat


Prøv også Tomater med kyllingsalat.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 27.07.2014
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

4 biff- eller store vanlige tomater
salt
150 g renskåret kyllingkjøtt
2 stilker selleri
1/2 gul løk
1/2 gul paprika
1/2 agurk i små strimler
frisk estragon, finhakket
frisk dill, finhakket
4 ss lettrømme


En god forrett eller smårett om kvelden. Vi måtte krydre litt ekstra i tomatene, eller om en vil ha litt meksikansk vri med finhakket chili. Nydelig!


Fremgangsmåte

Skjær lokket av tomatene og hul ut innmaten. Dryss med salt og legg dem opp/ned så noe av saften trekkes ut. Bland forsiktig alt til salaten og fyll tomatene. Pynt med estragon eller dill.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 32,88 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,39 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,46 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,34.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2991





Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.