Tomat passata som du lager selv

Oppdatertdato: 2017-08-31 Publisert: Tema: Sauser Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: Rosemarie Pettersen




En god tomatsaus må til om en serverer pasta i en eller annen form, og hvorfor ikke lage ett godt grunnlag selv. Vi hadde plutselig mange tomater i hagen og prøvde oss på å lage passata som er en grunnleggende tomatsaus, som en kan bruke som grunnlag til videre eksperimentering. Og da trenger man ikke kjøpe pastasaus på disse glassene hele tiden.

Om en ser i italienske oppskrifter brukes det ofte tomat passata som en del av oppskriften. Og inne i systemet mitt ligger det flere eksempler.

Denne vi lagde kan fryses og man kan lage mye av gangen. Men ikke la den ligge i fryser mer enn noen måneder og putt den ned så fort som mulig etter produksjonen.

Her er vår passata og under er det flere andre typer av tomatsaus ol.

Hjemmelagd tomat passata

Gir ca 1 liter

15 helt modne tomater delt opp
4 fedd hvitløk hakket (denne kan justeres etter smak)
2 ss hakket basilikum
1 ss nymalt pepper

1 rødløk hakket
2 ss olivenolje

1 ss tomatpure
1 ss tørkede tomater pure, evt bruk vanlige tørkede tomater i blenderen over

1 dash salt til smaken

Først kjører du tomater, hvitløk, basilikum og pepper i blenderen til det er flytende og jevnt.
Ta en stor stekepanne og stek løk blank i olivenolje. ha dette i blenderen og kjør litt til evt med tørkede tomater.
Ha så alt i stekepanna og kok opp. Ha i tomatpure og evt soltørket tomatpure. Bland godt og rør rundt for 10-20 minutter mens det småputrer. Smak til med salt. Det blir tykkere og tykkere og du stopper når tykkelsen er perfekt. Husk at jo tykkere det blir jo mer smak.
Tas av, kjøles ned og evt legges i plastbokser i fryseren.

Denne sausen brukes som grunnlag i pastasauser man lager til forskjellige pastaretter. Tilsett mer krydder, urter, buljong, mer hvitløk, chili osv.

Denne sausen kan lages om en feks får tak i billige tomater og da lager man opp en masse. Vi har en stor stekepanne (se bildet) men bruk gjerne en stor gryte/jerngryte

Passataen over har ca pr 100 gram: 31,7 kalorier, 3 gram karbo, 1,65 gr kostfiber, 1,4 gram fett og koster totalt ca 58 kr om du må kjøpe tomater til ordinær pris.

Se under for selve oppskriften og komplett næringsberegning.






Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Cappelletti med tomater og fløte


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 17.04.2003
Denne retten tar ca 0 å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no

Ingredienser

4 dl passata
6 ss tørr hvitvin
1 1/2 dl matfløte
250 g fersk cappelletti
1 liten håndfull friske basilikumblader
4 ss nyrevet parmesan
salt
nykvernet svart pepper



Fremgangsmåte

Ha passata og vin i en mellomstor kjele og rør om. Kok opp på middels varme, ha i matfløten og rør til blandingen er jevn og bobler. Skru ned varmen og la det småkoke.

Kok pastaen så den er al dente, 5-7 minutter etter anvisningen på pakken. I mellomtiden strimler du nesten alle basilikumbladene, og setter dem til side sammen med de hele bladene.

La pastaen renne godt av seg, ha den tilbake i kjelen og bland i den revne parmesanen. Smak til sausen, hell den over pastaen og bland godt. Serveres straks, pyntet med strimlede og hele basilikumblader.

Tomater, fløte og frisk basilikum er en svært vellykket kombinasjon. Dette er en enkel og rask oppskrift, og de små, ostefylte pastahattene med saus er en mettende vegetarrett som passer til kvelds.

Vil du ha et lettere måltid kan du bruke sausen til vanlig pasta uten fyll. Kort pasta som penne, farfalle eller conchiglie er best.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 127,43 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 12,9 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,62 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,21.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Pastaskjell med spinat og ricotta


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 18.03.2002
Denne retten tar ca 0 å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no

Ingredienser

350 g store pastaskjell
4 1/2 dl passata eller tomatmasse
275 g dypfryst og opptint hakket spinat
50 g smuldret loff uten skorpe
1,2 dl melk
4 ss olivenolje
225 g ricottaost
revet muskat
1 knuts hvitløkfedd
1/2 ts svart olivenpasta
25 g nyrevet parmesanost
2 ss pinjekjerner
salt
nymalt svart pepper



Fremgangsmåte

Kok opp vann og salt i en stor kjele. Legg i pastaskjellene og kok dem i ca 12 minutter eller til de er ferdig. Skyll skjellene under kaldt vann, la dem renne av og sett til side.

Ha tomatmassen i en sil over en bolle og passér den så den tykner. Ha spinaten i en annen sil og trykk ut eventuell overskytende væske med skje.

Ha loffsmuler, melk og 3 ss av oljen i en matmølle og bland godt. Tilsett spinat og ricotta og smak til med salt, pepper og muskatnøtt.

Bland tomatmassen med hvitløk, resten av olivenoljen og olivenpasta, hvis du bruker det. Fordel sausen jevnt i bunnen av en ildfast form. Ha spinatblandingen i en sprøytepose med stort munnstykke eller skje og fyll pastaskjellene. Anrett skjellene oppå sausen.

Sett formen i ovn ved 190 C i ca 10 minutter. Dryss parmesanost og pinjekjerner over og sett så formen under grillen til osten er brun.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 162,61 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 19,2 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,49 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,37.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Pasta med frisk tomatsaus.

Pasta med frisk tomatsaus


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 07.10.2016
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

100 g penne
1 ss olivenolje
½ stk. finhakket løk
2 båt. hvitløk - presset
½ bks. hermetiske tomater - hakkede
4 stk. tomat
3 ss tomatpuré
salt og pepper fra kvern
½ pk. karse
Kjøttboller:
350 g kjøttdeig
½ stk. finhakket løk
½ dl melk
2 ss griljermel
½ krm malt muskat
½ krm malt karve
¼ pk. karse
salt og pepper


En av de raske oppskriftene med pasta. Kjøttboller lage vi med jevne mellomrom og de kan brukes til mye. Selvfølgelig kan man og kjøpe de ferdig.


Fremgangsmåte

Bland griljermel og melk til bollene. La det svelle. Rør deigen seig med salt. Bland den, løk og alle krydderne i melkeblandingen. Form til kjøttboller og stek dem gyldne i panne.

Kok pasta som angitt på pakken. Fres løk og hvitløk til sausen i olje. Tilsett friske tomater i båter og boksetomatene. La det putre sammen. Tilsett tomatpuré og krydderet. La det putre sammen 3-5 minutter. Smakes godt til.

La pastaen renne av i et dørslag. Ha pastaen i et fat/form med sausen over. Fordel kjøttbollene på toppen og la herligheten få et godt dryss av karse. Gjerne grønn salat og grissinis til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 101,57 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 8,38 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,37 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,23.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Smårettpølse med pasta.

Smårettpølse med pasta


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 01.02.2008
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Gilde
Bildet er tatt av Gilde

Ingredienser

2 stk pk Gilde Smårettpølse
450 g penne pasta
4 ss olivenolje
200 g ferdig tomatsaus
30 g revet parmesan
8 stk små cherry tomater
1 stk liten bunt fersk basilikum



Fremgangsmåte

Kok pasta etter pakkens anvisning. Bland så inn litt olivenolje i pastaen.
Stek pølsene på middels varme, ha så over tomatsausen og de små cherrytomatene.
Vend inn pastaen og smak til med fersk revet parmesan og frisk basilikum.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 236,38 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 26,86 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 10,16 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,29.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Pasta med svinekjøtt og tomatsaus.

Pasta med svinekjøtt og tomatsaus


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 18.12.2005
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

300 g svinekjøtt i strimler
2 ss olje
1 liten løk
2 båter hvitløk
1 liten gulrot, revet eller skåret i tynne strimler
1 boks hakkede tomater
1/2 terning hønsebuljong
1 dl vann
1/2 ts salt
1/4 ts pepper
pasta (mengdeberegning på pakken)



Fremgangsmåte

1. Hell tomatene, finhakket løk og hvitløk i en kjele. Ha i vann, buljong og gulrot og la det koke ca. 15 minutter. Smak til med salt og pepper.
2. Kok pasta etter anvisning på pakken.
3. Brun kjøttet raskt i varm panne i to omganger.
4. Bland pastaen og kjøttstrimlene forsiktig inn i sausen til slutt.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 108,05 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 12,38 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,65 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,29.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Tomat passata - tomatsaus grunnlag.

Tomat passata - tomatsaus grunnlag


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 29.08.2017
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Pettersen
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

15 helt modne tomater delt opp
4 fedd hvitløk hakket (denne kan justeres etter smak)
2 ss hakket basilikum
1 ss nymalt pepper

1 rødløk hakket
2 ss olivenolje

1 ss tomatpure
1 ss tørkede tomater pure, evt bruk vanlige tørkede tomater i blenderen over

1 dash salt til smaken


En god tomatsaus må til om en serverer pasta i en eller annen form, og hvorfor ikke lage ett godt grunnlag selv. Vi hadde plutselig mange tomater i hagen og prøvde oss på å lage passata som er en grunnleggende tomatsaus, som en kan bruke som grunnlag til videre eksperimentering. Og da trenger man ikke kjøpe pastasaus på disse glassene hele tiden.


Fremgangsmåte

Først kjører du tomater, hvitløk, basilikum og pepper i blenderen til det er flytende og jevnt.
Ta en stor stekepanne og stek løk blank i olivenolje. ha dette i blenderen og kjør litt til evt med tørkede tomater.
Ha så alt i stekepanna og kok opp. Ha i tomatpure og evt soltørket tomatpure. Bland godt og rør rundt for 10-20 minutter mens det småputrer. Smak til med salt. Det blir tykkere og tykkere og du stopper når tykkelsen er perfekt. Husk at jo tykkere det blir jo mer smak.
Tas av, kjøles ned og evt legges i plastbokser i fryseren.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 31,68 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,08 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,4 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,21.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Tortellini med tomatsaus.

Tortellini med tomatsaus


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 24.10.2004
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

1 pakke fersk tortellini til 2 pers
1 boks eller pose ferdig tomatsaus
Finsnittet skinkerester
2 fedd hakket hvitløk
2 ss krydderost
10 grønne oliven



Fremgangsmåte

Kok tortellini etter oppskrift på pakken.
Lag tomatsausen etter bruksanvisningen. Ha i skinke, hvitløk og ost. La surre litt. Ha i oliven i biter til slutt.

Server med evt en salat og ferskt brød.

Sausen kan og drøyes/smaksettes med erter, tomat, annen ost, litt fløte og andre rester av kjøtt.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 121,38 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 16,83 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,24 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,85.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3038





Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.