Gå til forsiden av matoppskrift.no

Meld på nyhetsbrev
Alle oppskriftssøk Mer enn 35.500 stk.
Søk etter ingredienser Mer enn 12.000 stk

Varmt førjulsdrikke

Oppdatertdato: 2017-11-24 Publisert: Tema: Julens_drikke Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: Rosemarie Pettersen



Hjemmelagd julegløgg
Gløgg hører førjulstiden til og vi vil og få kaste oss på denne. Vi har lagd opp flere gløgg varianter hjemme og testet ut litt forskjellige krydder. Og gløgg trenger ikke nødvendig være på rødvin, prøv gjerne med sider eller sterkere saker. Eller en helt alkoholfri gløgg feks.
Norske tradisjoner tilsier gløgg eller også bisp som dette før i tiden. Men og andre varme drikker passer godt nå.
Hva er vel koseligere enn å kveile seg i sofaen om kvelden med en god og varm kopp gløgg, eller invitere venner på en smakstesting av førjulskaker og gløgg.

PS: Ett tips. Apotekene lager ofte en gløggessens som er veldig god og veldig drøy. Den passer like godt i rødvin som saft. Dette er for dere som ikke gidder å lage kryddermiksen selv.

Her er ett par eksempler først og så flere under med bilder.

Hjemmelagd rødvinsgløgg

1 - 1 1/2 dl sukker
1 flaske juleøl (3,3 dl)
2 ts kardemommekjerner
1 bit pomeransskall
1 kanelstang
5 kryddernelliker
1 helflaske rødvin (7,5 dl)
1-2 dl sherry
rosiner
mandler

Smelt sukkeret i tykkbunnet jernstekepanne (teflonpanner blir ødelagt). Sukkeret skal bli lysebrunt og flytende, men må ikke bli for brent. Tilsett forsiktig ølet, litt om gangen.

Legg krydderet i og kok opp på nytt. Ta pannen av varmen og la det hele stå i 2 timer. Sil fra krydderet.

Bland den silte kryddergløggen med rødvin og sherry. Ha i en neve rosiner og en neve skåldede mandler. Varm opp gløggen, men la den ikke begynne å koke.

Serveres varm, med mandler og rosiner i små skåler ved siden av.

Solbærgløgg

2 dl eplesaft
4 dl solbærsaft
4 dl vann
1 ts kardemomme
1 bit hel kanel
4 hele nellik
1 1/2 dl skåldede mandler
1 1/2 dl rosiner

(ca 1 liter)

Bland alle ingrediensene til gløggen i en kasserolle og kok opp. Sett den kaldt til neste dag. Sil bort krydderet og varm gløggen på ny. Server den i krus med mandler og rosiner som tilbehør.

Eller prøv denne!

Portvinsgløgg

1 helflaske rødvin (7,5 dl)
1 liten flaske rød portvin (3,7 dl)
1 ss kardemommekjerner
1 liten kanelstang
8 kryddernelliker
1 - 1 1/2 dl demerarsukker
mandler
rosiner

Bland alt unntatt rosiner og mandler i en rustfri kjele. La det stå mint 3-4 timer, eller over natten. Da rekker kryddersmaken å komme ordentlig frem.

Varm så blandingen opp til kokepunktet, men la ikke gløggen koke. Sil fra krydderet. Server gløggen varm med rosiner og skåldede mandler.

Og så en gammel oppskrift på forløperen til gløgg her i Norge nemlig bisp

Bisp

1 dl vann
1 dl farin
Skallet av 1-2 appelsiner (kun det gule)
skåret i tynne, fine strimler
1 flaske rødvin
1 dl konjakk eller rom
Bispeessens etter smak (ca. 1 lokk)

Oppskrift fra Christiania ca. 1850.
Thorvald Meyer skal være opphavsmannen til oppskriften.
Skal ha vært brukt på Bogstad gård.

Kok en lake av vann, sukker og appelsinskall og bland den med rødvin. Varm det til ca 65 grader og tilsett brennevinet. Rødvin kan erstattes med hvitvin. Kalles da Cardinal.



Julegløgg


Prøv også Julegløgg.

Antall porsjoner = 8
Dato lagt inn eller oppdatert 03.05.2005
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av matoppskrift.no

Ingredienser

60 g rosiner
40 g mandler snittet
3 dl portvin
1 ss sitronsaft
1 dl appelsinsaft
1 fl rødvin
4 ss sukker
½ ts vaniljesukker
1 lite dryss kanel
2 ss appelsinlikør eller brandy



Fremgangsmåte

Bland rosiner, mandler, portvin, sitron- og appelsinsaft og la det stå varmt og tildekket i 3 timer.

Lunk rødvinen for svak varme og rør sukkeret i. Smak til med vaniljesukker og kanel, fjern vinen fra varmen og tilsett portvinen med fyllet.

La det hele stå varmt i 10 minutter. Smak til med litt brandy eller appelsinlikør.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 132,51 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 12,62 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,48 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 13,76.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Eple gløgg.

Eple gløgg


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 19.11.2017
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

2 liter eplesider
1 appelsin i skiver
1 sitron i skiver
2 ss lønnesirup eller honning
4 pinner kanel
6 hele kryddernelliker
1/4 ts muskat
1/4 ts malt ingefær


God og varm gløgg av eplesider passende i førjulstiden. I forhold til utgangspunktet bruke vi noe ekstra stjerneanis i denne.Gjøres alkoholfri alt etter hvilken type sider som brukes.


Fremgangsmåte

Kok opp alt i en stor gryte og la det surre i 30-40 minutter. Sil og server varm.
Vi serverer ofte med litt av krydderet i glasset slik at det ser litt julete ut.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 64,38 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,71 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,07 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 17,03.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Sukkerfri gløgg.

Sukkerfri gløgg


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 19.11.2017
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Alletiders kogebog
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

10 hele nelliker
1 ts. kardemomme
2 dl. vann
3 tsk. søtemiddel
reven skall av 1 appelsin
1 flaske rødvin
1 dl. Snaps eller vodka
1 dl. tørr sherry
15 g. Hakkede mandler


En dansk gløggoppskrift uten sukker, og med både sherry og vodka i. Vi brukte og stevia pulver til søtning. Oppskriften kommer fra min venn Per i Danmark.


Fremgangsmåte

Krydderier kokes med vann. Søtemiddel og appelsinskall tilsettes. Kokes opp og tas av varmen. Trekker noen timer.

Væsken siles. Blandes opp med sprit og vin og varmes opp til kokepunktet. Mandlene tilsettes.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 86,64 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,3 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,66 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 13,62.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Gluhwein 2.

Gluhwein 2


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 19.11.2017
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Pixabay

Ingredienser

1 l rødvin
2 dl sukker
1 stang kanel
3 nelliker
Skall av 1/2 sitron


Tysk versjon av gløgg. Passende til jul.


Fremgangsmåte

Rødvin, sukker, kanel og nelliker varmes opp i en gryte. Det må ikke koke. Sil drikken gjennom ett kaffefilter før den helles i glass som kan tåle varme. Legg ett stykke sitronskall i hvert glass.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 122,43 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 15,16 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,02 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 11,81.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Hvit gløgg 4.

Hvit gløgg 4


Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 12.12.2008
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

70 cl tørr hvitvin
10 cl gin
1 1/2 dl Dansukker Sukker
2 biter tørket ingefær
2 stykker pomeransskall
1 kanelstang



Fremgangsmåte

Bland alt unntatt gin og lad det småkoke i 5 minutter. Tilsett gin.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 134,71 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 14,15 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,03 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 15,14.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Hvit gløgg 5.

Hvit gløgg 5


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 06.04.2010
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

1 flaske tørr hvitvin
1 1/2-2 dl (135–180 g) Sukker
2 stk. pomeransskall
1 stk. tørket ingefær
2 stk. hel kanel
8 kryddernelliker
10 cl gin (kan sløyfes)



Fremgangsmåte

1. Varm vinen til den er fingervarm. Hell i sukker, og tilsett alt krydderet. La det stå kaldt i ett døgn.

2. Filtrer, og tilsett ev. gin. Drikken varmes opp før servering.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 132,28 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 14,62 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,06 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 17,14.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Farfars julegløgg.

Farfars julegløgg


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 12.12.2010
Denne retten tar ca 20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Petter Thorendahl
Bildet er tatt av Anette Thorendahl

Ingredienser

1 flaske Lindemans Bin 45 Sauvignon Cabernet
10 cl portvin
6 cl konjakk
2 dl sukker, gjerne brunt
2 kanelstenger
1 liten bit fersk ingefær
20 stk nellikspiker
1 krydderpose med pomerans



Fremgangsmåte

Ha sukkeret i en kjele sammen med 5 dl av vinen. La det koke til sukkeret har smeltet, hell over resten av vinen og konjakk og varm opp til maks 60 grader (ellers forsvinner alkoholen). Tilsett krydder og la gløggen kjølne. Nyt!
Mer sukker gir søtere gløgg, mer konjakk sterkere.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 143,4 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 17,47 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,08 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 15,32.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Eplegløgg.

Eplegløgg


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 02.12.2015
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

10 stk eple i biter
5 dl vann
2 ss honning
12 stk hel nellik
1 ss revet frisk ingefær
2 stk hel kanel
2 skive sitron
1 stk vaniljestang snittet på langs


Gløgg kokt på epler er kanskje litt mer tidkrevende enn å koke gløgg fra flaske, men så godt! Julens krydder og litt sitron får koke med og sette preg på smaken.


Fremgangsmåte

Del eplene i biter. Du behøver ikke skrelle dem. Legg eplebitene over i kjele med honning og vann. Kok under lokk til eplene er møre - ca. 10 minutter.
Sil fra saften og tilsett alt krydderet og sitronen.
La gløggen koke i 30 minutter slik at krydderet kommer til sin rett.
Server eplegløggen rykende varm f.eks. til pepperkaker.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 44,25 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,36 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,17 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,55.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Indisk gløgg / Kashmiri kawa.

Indisk gløgg / Kashmiri kawa


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 02.12.2016
Denne retten tar ca 1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Nirus Verden
Bildet er tatt av Nirus Verden

Ingredienser

2 kopper vann 3 kardemommekapsler 1 kanelstang 1 ts brunt sukker 3-4 tråder safran 5 mandler


Nå som vi er i ”gløgg” modus, kom jeg til å trekke paralleller til Indias svar på gløgg. Forskjellen er at den drikkes når vinteren er i anmarsj eller du er forkjølet og ikke orker krydret mat eller å spise i det hele tatt.


Fremgangsmåte

Kok opp vann med krydder og sukker. Ha i safran tråder, la alt trekke i 2-3 min med lokket på.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 19,88 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,16 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,68 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,82.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Gløgg uten tilsatt sukker.

Gløgg uten tilsatt sukker


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 05.04.2017
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Funksjonell mat
Bildet er tatt av Funksjonell mat

Ingredienser

2 l vann 4 dl sukkerfri husholdningssaft eller solbærsaft (ublandet) 2 dl Sukrin Gold 1 kanelstang 5 nellikspirer ¼ ts ingefær ¼ - ½ ts kardemomme Revet skall fra 1 vasket klementin (ikke det hvite)


Nyt en av julens koselige tradisjoner på et sunnere vis!


Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene i en kjele og kok opp. La gløggen trekke under lokk på svak varme i 30 minutter, gjerne lenger. Sil av gløggen og tilsett gjerne hakkede mandler og rosiner/gojibær.
Blir ca 2,5 liter

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 2,88 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0,49 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,02 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,38.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Appelsingløgg.

Appelsingløgg


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 24.12.2013
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

saften av 4 stk appelsin
1 stk appelsin i skiver
¼ ts malt anis
½ ts revet frisk ingefær
½ ts hakket frisk koriander
12 stk hel nellik
1 stk hel kanel


Kaldt og gufsent ute? Få varmen med å koke en kjele gløgg av appelsiner og krydder og server dine gjester. Garantert lykke!


Fremgangsmåte

Press saften fra appelsinene og ha den i en kjele. Om appelsinene ikke er så saftige, press flere appelsiner.
Skjær en hel appelsin i skiver og tilsett.
Deretter tilsette alt krydderet.
Kok opp, skru ned varmen og la gløggen trekke over svak varme i ca. 30 minutter slik at kryddersmaken kommer til sin rett.

Server appelsingløggen rykende varm f.eks. sammen med pepperkaker.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 41,95 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,67 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,19 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,76.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:76





Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.