Når vinteren senker seg over landet og mørket kryper nærmere, er det lite som kan måle seg med duften av nybakte pepperkaker som sprer seg fra kjøkkenet. Den krydrede, søte lukten er en essensiell del av førjulstiden, og pepperkakene bringer minner om barndom, juleverksted og familiehygge. Enten du foretrekker dem som små sprø stjerner, forseggjorte figurer eller en imponerende pepperkakehusfasade, er pepperkaker mer enn bare en småkake - de er en tradisjon.
I denne artikkelen deler vi noen av de beste oppskriftene for å lage pepperkaker fra bunnen av. Fra den klassiske varianten til spennende nytolkninger, er det noe her for enhver smak og anledning. Finn frem kjevlen, inviter familien med på en hyggestund, og la oss ta deg med på en reise inn i pepperkakenes magiske verden! Her er og flere av de mest populære etter deres stemmer på oppskriftene.
Ingefærkjeks til jul
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
13.12.2014Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie RodriguezBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
350 g hvetemel
125 g smør
3 ts bakepulver
0,25 ts salt
200 g sukker
1 ts ingefær malt
1 ts natron
75 g sirup, gjerne lys
1 egg som er pisket
1 ts revet appelsinskall
Gode kjeks med fin kryddersmak. Lette å lage og passer på kakebordet i jula.Fremgangsmåte
Gjør ferdige bakeplatene med smør eller bakepapir.
Bland mel, sukker, bakepulver, salt, ingefær og natron i en bolle.
Smelt smør i en kjele. Rør inn sirup. La det bli litt avkjølt.
Rør dette så inn i det tørre, samt at du rører inn egg og appelsinskall. Skal bli en jevn deig.
Ha deigen på bakebordet og del opp i ca 30 deler. Rull ut kuler som legges på bakeplatene. De trykkes flate og stekes ved 160c i ca 15-20 minutter
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
399,48 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
61,88 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
13,62 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,74.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Pepperkaker med ingefær og lime
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
08.12.2014Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Geir BrekkeBildet er tatt av
Katrine LunkeIngredienser
1,5 dl lys sirup (ca. 210g)
1,5 dl sukker (ca. 160g)
150 g Melange i folie
8 dl hvetemel (ca. 420g)
1 egg, lett pisket
2 ts malt ingefær
1 ts malt nellik
Revet skall fra 3 lime
2 ts natron
For mange blir det ingen jul uten pepperkaker. Men selv om pepperkakebaking er en veletablert førjulstradisjon i mange norske hjem, kan det likevel være gøy å prøve noe nytt. Hva med pepperkaker med smaken av ingefær & lime.Fremgangsmåte
Bland sirup og sukker i en kjele og la blandingen koke opp. Ta kjelen av platen.
Tilsett Melange i små biter og la smelte under omrøring. La blandingen avkjøles noe, og rør deretter inn egget.
Bland krydder og natron inn i melet og rør dette sammen med de øvrige ingrediensene til en deig.
Legg deigen i en skål, dekk med plastfolie, og la den hvile i minst tolv timer i kjøleskapet.
Kjevle deigen ut på et melet bakebord eller bakepapir. Ta så mann- og koneformer og lag mann- og konekaker. Eller andre SPRØ pepperkakeformer.
Legg kakene på stekebrett dekket med bakepapir. Stekes ved 180ºC i ca. åtte til ti minutter. Avkjøl kakene på platen.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
369,39 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
58 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
11,99 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,71.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Pepperkaker
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
21.11.2017Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
250 g smør
2,5 dl sukker
2 dl sirup
4 dl melk
2 dl vann
2 ss kanel
1 ss malt nellik
1 ss natron
13 dl hvetemel
skåldede halve mandler
En god oppskrift på pepperkaker som vi bruker.Fremgangsmåte
Smelt smøret sammen med sirupen i en kjele. Mål opp sukkeret og hell det i en stor bakebolle sammen med alle krydderne. Hell over det smeltede smøret med sirupen og bland godt. Hell i vannet og bland igjen. La blandingen avkjøles noen minutter slik at den får romtemperatur.
Bland melet godt med natronen og ha det oppi deigen, som blir ganske løs. Arbeid sammen deigen med en tregaffel eller lignende.
La nå deigen hvile i kjøleskapet i 1-2 døgn før den kjevles ut. Legg den enten godt tildekket i bakebollen eller i en stor plastpose. I hviletiden får melet tid til å svelle slik at deigen blir meget lett å kjevle. Deigen kan også eltes litt før den kjevles ut.
Smør stekebrettet med litt margarin, eller bruk bakepapir. Kjevle ut litt deig om gangen, og stikk ut kakene med pepperkakeformer. Stek kakene midt i ovnen ved 200-225 C i 4-6 minutter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
302,01 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
45,75 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
10,49 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,4.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Pepperkaker 2
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
02.12.2013Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
150 g meieriesmør
1 dl sirup
2 dl sukker
1 dl kremfløte
1/2 ts nellik
1/2 ts ingefær
1/2 ts pepper
2 ts kanel
1 ts bakepulver
ca. 450 g hvetemel
Hjemmelagde pepperkaker skaper fin julestemning og smaker utrolig godt i en mørk førjulstid.Fremgangsmåte
1. Bland smør, sirup og sukker i en kjele. Varm opp til sukkeret er helt smeltet.
2. Ta kjelen av platen og avkjøl blandingen noe.
3. Rør inn fløte.
4. Sikt i krydder, bakepulver og det meste av melet. Rør alt sammen til en jevn deig. La deigen stå kaldt lengst mulig.
5. Elt deigen i litt mel på bordet og kjevle den ca. 3 mm tykk.
6. Stikk ut forskjellige figurkaker, legg dem på bakepapirkledd stekebrett og stek dem på midterste rille i stekeovnen ved 175 °C i ca. 10 minutter.
7. Avkjøl kakene på rist.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
410,27 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
58,98 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
16,23 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,99.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Glutenfrie pepperkaker
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
02.12.2017Denne retten tar ca
0 å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
FinaxBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
75 g usaltet smør
0,5 dl sukker
0,5 dl lys sirup
0,5 dl vann
1 ts malt ingefær
2 ts malt kanel
0,5-1 ts malt nellik
0,5-1 ts malt kardemomme
0,5 ts bikarbonat (natron )
ca 4 dl finax lavprotein melmix
Glutenfrie pepperkaker hvor det brukes glutenfri melmiks. Hvetemel i pepperkaker kan lett erstattes med glutenfritt mel, her med Finax mel.Fremgangsmåte
Rør smør, sukker og sirup smidig. Tilsett alt det andre. Arbeid sammen til en jevn deig.
La deigen hvile over natten tildekket med plast.
Arbeid så deigen smidig og kjevle ut på melet bakebord så tynt som mulig. Trykk ut kaker med former.
Legges på papirkledd plate og stekes ved 225 grader i midten av ovnen i ca 5 minutter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
375 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
58,8 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
14,7 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,93.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Peppernøtter
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
21.11.2017Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
RegalBildet er tatt av
RegalIngredienser
475 g Regal Siktet Speltmel
100 g smør eller margarin
300 melis
2 egg
1 ts hjortetakssalt (6 g)
Revet skall fra 2 usprøytede sitroner
0,5 dl melk
Peppernøtter er små, sprø og smakfulle og regnes ofte som en av julens store favoritter både blant store og små…Fremgangsmåte
1. Kna mel og de øvrige ingredienser sammen til en ensartet deig. Fettstoffet skal ikke bløtgjøres.
2. Del deigen i 16 like store deler som trilles ut i pølser på ca. 35 cm lengde. Hver deigpølse deles i 20 like store stykker som settes på bakebrett med bakepapir.
Baketid:
Ca. 8 min. i en forvarmet ovn ved 220 °C (varmluft 200 °C) på ovnens midterste rille.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
349,53 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
54,69 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
9,81 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,41.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Fine peppernøtter
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
22.11.2017Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
DansukkerBildet er tatt av
DansukkerIngredienser
250 g margarin eller smør
200 g Strøsukker
1 ss Lys eller Mørk Sirup
1 egg
1 ts ingefær
1 ts kanel
1 ts nellik
2 ts natron
6 1/2 dl hvetemel
Fremgangsmåte
Rør fett, sukker og sirup sammen til en porøs blanding. Tilsett egget og bland godt.
Bland i krydder, natron og mesteparten av melet. Elt deigen smidig på bakebordet med resten av melet.
Rull deigen til valnøttstore boller. Legg dem på smurt plate.
Stek kakene ved 150 grader i 15 minutter.
La kakene avkjøles på platen.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
400,83 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
52,78 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
17,97 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,98.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Aromapepperkaker
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
22.11.2017Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
DansukkerBildet er tatt av
DansukkerIngredienser
150 g Strøsukker
3/4 dl Lys eller Mørk Sirup
150 g margarin eller smør
2 små egg
1/2 ss revet pomeransskall
1/2 ss ingefær
1/2 ss nellik
1/2 ss natron
400 g hvetemel
Fremgangsmåte
Kok opp strøsukker og sirup. Tilsett fettet og la det smelte. La massen avkjøles.
Rør i egg, krydder, natron og mesteparten av melet. Dekk deigen med litt mel og la den stå kjølig et par timer eller til neste dag.
Elt deigen smidig på bakebordet. Kjevles tynt ut, ca. 2 mm. Stikk ut kaker med ønsket form. Legg dem på smurt plate. Stek kakene ved 175 grader i 8–10 minutter. La kakene avkjøles på platen.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
362,91 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
56,81 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
11,55 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,11.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Pepperkaker med chili og appelsin
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
02.12.2013Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Tomas E. KarlsenBildet er tatt av
MillsIngredienser
210 g lys sirup
150 g demararasukker (rårørsukker)
150 g Melange i folie
4 g chili, tørket, malt/knust
2 appelsin, skallet av disse (zest)
420 g hvetemel
1 egg, lett pisket
4 g ingefær, malt
4 g nellik, malt
4 g kanel, malt/raspet
16 g natron
8 g vaniljesukker
Pepperkakebaking er for mange synonymt med jul. En ny undersøkelse YouGov har gjennomført for Melange viser at nær én av tre nordmenn planlegger juleverksted med pepperkakebaking i år.
I undersøkelsen kommer det fram at deigen er nesten like viktig som den ferdige pepperkaken. Mer enn syv av ti «smugspiser» nemlig pepperkakedeig mens de baker pepperkaker. Da er det bokstavelig talt godt å gjøre en ny vri på de tradisjonelle pepperkakene. Piff opp deigen med knuste tyrkisk pepper-drops eller tilsett dine favorittsmaker.
Husk å lage dobbel porsjon når du skal ha pepperkakeverksted, for pepperkaker med smak er helt uimotståelig godt!Fremgangsmåte
Riv skallet fra en appelsin i tynne strimler, unngå å få med det hvite i skallet.
Lys sirup, demararasukker, chili og appelsinskall varmes til sukkeret har løst seg opp. Trekk vekk fra varmen og rør inn Melange i biter. Avkjøl noe og rør inn egget.
Bland sammen mel, natron, vaniljesukker og resten av krydderne. Rør dette sammen med det våte til en fin deig. Legg deigen i en bolle og dekk til med plast før den settes i kjøleskap for å hvile i minst tolv timer.
Kjevles ca. 3 mm tykt, legges på stekebrett med bakepapir og stekes i forvarmet ovn på 180 grader. Kakene er ferdige når de er lysebrune. Avkjøles før de eventuelt pyntes med glasur og nytes. Oppbevares i tett boks etter de er avkjølt.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
283,05 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
45,12 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
8,93 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,88.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Sunnere pepperkaker
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
26.05.2017Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Funksjonell matBildet er tatt av
Funksjonell matIngredienser
150 g smør
1 dl FiberSirup Gold
150 g Sukrin Gold
1 dl kremfløte
5 dl hvetemel (300 g)
1 dl FiberFin (60 g)
½-1 ts nellik
½-1 ts ingefær
½-1 ts pepper
2 ts kanel
1 ts bakepulver
1 dl hvetemel til utbaking
Endelig går det an å lage litt sunnere pepperkaker som smaker like godt som du er vant til.Fremgangsmåte
Bland FiberSirup, Sukrin Gold og smør i en kjele, og varm opp til Sukrinen er helt oppløst. Ta kjelen av platen og avkjøl blandingen noe. Rør inn fløte først, så hvetemel, FiberFin, krydder og bakepulver. Bland godt. Dekk deigen til og la den stå i romtemperatur til du skal bake ut pepperkakene.
Kna deigen og kjevle ut leiven til 3 mm tykkelse. Stikk ut figurer. Stek på plate med bakepapir på 175°C i 8-10 minutter. Avkjøl pepperkakene på rist.
Merk:
Når disse pepperkakene er nystekte, er de litt mykere enn vanlige pepperkaker.
Oppbevarer man de i en kakeboks i et par dager, blir de like sprøe og gode som du er vant til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
315,92 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
28,67 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
17,02 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 9,65.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Ingrids pepperkakeoppskrift til figurer og hus
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
05.11.2013Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
100 g smør
2 dl lys sirup
3 dl sukker
3 dl helmelk
ca 1 kg hvetemel
½ ts malt kardemomme
½ ts malt hvit pepper
½ ts malt nellik
½ ts malt anis
½ ts malt ingefær
3 ts malt kanel
3 ts natron
3 ss vann
1 ½ dl sukker(til sammensettingen av huset)
Melisglasur til pyntingen
4 dl melis
1 stk eggehvite
1 krm sitronsaft(noen dråper)
Med denne oppskriften kan du lage alle mulige pepperkakefigurer og bygninger - bare fantasien setter grenser!Fremgangsmåte
Varm smør, sirup og sukker til det blir flytende. Det må ikke koke. Tilsett melken og rør godt. Bland halvparten av melket med krydderet og rør dette inn i væsken. Rør natron ut i vannet og bland det i deigen. Elt så i resten av melet til deigen blir jevn og smidig. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin til denne jobben. Dekk deigen med plast og la den hvile kaldt i ca 1 døgn.
Mønsteret til huset bør lages i kartong i den størrelsen man ønsker (se link med mønster).
Deigen kjevles ut til den er ca 3 mm tykk. Legg den kjevlede deigen på bakepapir og skjær ut vegger, tak og pipe etter kartongen, med en kniv som er dyppet i mel. Husk hull for dør og vinduer. Legg bakepapiet med hus delen over på en bakeplate.
Stek delen i forvarmet ovn ved 160 grader i ca 10 minutter. Legg de over på kakerist til avkjøling.
Restene av deigen er fin å lage figurer av som kan henges opp til pynt.
Pynting av delene kan skje før eller etter sammensetingen.
Sammensettingen av huset
Smelt sukkeret i en stor stekepanne slik at det blir lysebrunt (karamellisering). Dypp de enkelte delene av huset i det karamelliserte sukkeret og sett dem nøyaktig sammen.
Hvis kantene på delene ikke er helt rette, kan man bruke et fin rivjern og forsiktig rette de opp.
Pyntingen av delene
Bland sammen ingrediensene til melisglasuren for hånd eller med en mikser. Hell glasuren i en sprøytepose eller lag et kremerhus av matpapir.
Pynt delene etter egen ønske.
Tegninger av pepperkakehusetRaskt næringsinnhold
Denne retten har
328,04 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
64,92 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,5 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,11.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Hellstrøms Pepperkaker
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
20.11.2017Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Eivind HellstrømBildet er tatt av
Moestue Grape SelectionsIngredienser
1 dl sukker
1 dl sirup
150 g smør
1 ts kardemomme
2 ts nellik
2 ts kanel
ca. 1 ts ingefær
6 dl hvetemel
½ ts bakepulver
Hellstrøm ringer julen inn:
I anledning den nært forestående høytiden kommer mesterkokkens gløgg og juleakevitt i splitter nye utgaver. Og i sammenheng med dette blir det og sendt ut en del gode juleoppskrifter til media. Jeg har og fått disse og publiserer dem, men i tillegg har jeg kalkulert og beregnet dem for både pris, næringsinnhold og allergener. Her er pepperkakene.Fremgangsmåte
Ha sukker, sirup, smør og krydder i en kjele. Varm opp under omrøring til alt er
smeltet. Avkjøl før du blander inn hvetemel og bakepulver.
Elt deigen godt
sammen, pakk den inn i plastfolie og la den stå kaldt natten over.
Kjevl ut til
hus, hjerter eller stjerner i forskjellige størrelser og legg dem på et stekebrett.
Stek pepperkakene i stekeovnen på 180 grader i ca. 10-12 minutter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
428,55 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
59,76 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
17,73 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,35.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Julens beste pepperkaker
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
23.11.2018Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
MenyBildet er tatt av
MenyIngredienser
150 g smør
1 dl lys sirup
2 dl sukker
1 dl kremfløte
450 g hvetemel
½ ts malt ingefær
½ ts malt nellik
½ ts fint pepper
2 ts malt kanel
1 ts bakepulver
Her får du den beste oppskriften på pepperkakedeig. Pepperkaker er for mange den aller viktigste julekaken, og det er mye juleglede knyttet til dette med å lage pepperkakefigurer og pynte dem med melis og godteri.Fremgangsmåte
1. Ha smør, sirup og sukker i en kjele. Varm opp på middels varme til sukkeret er helt smeltet. Ta kjelen av platen og avkjøl blandingen noe. Rør i fløten.
2. Bland det meste av melet sammen med krydderet og bakepulver, og sikt dette i blandingen. Rør alt sammen til en jevn deig. La deigen stå kaldt til neste dag.
3. Strø litt mel på bordet. Elt deigen og kjevle den ut til den er ca 3 mm tykk. Bruk pepperkakeformer til å stikke ut ulike figurer, husk å lage et hull i toppen hvis du har tenkt til å henge opp disse.
4. Stek pepperkakene gyllenbrune ved 175 grader i ca 10 minutter. Avkjøl kakene på rist. Oppbevares i tett kakeboks.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
410,27 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
58,98 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
16,23 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,99.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:3419