Nipozzano Chianti Rúfina Riserva DOCG 2005Oppdatertdato: 2008-08-13 Tema: Rødvin Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no


Toskansk vinner

Vi går litt opp i pris denne uka. Nipozzano Chianti Rúfina Riserva DOCG 2005 er noe av det beste du får for 150 kroner.

Vinen er fantastisk til rødt kjøtt av storfe eller vilt, grillmat, kraftige pastaretter og bløte oster. En garantert suksess til sommermat, høstmat eller vintermat. Den tåler også flere års lagring.

Vinen produseres av Marchesi de’ Frescobaldi og dyrkes i Chianti Rufina i Toscana. Etter innhøsting på sensommeren, lagres vinen i 18 måneder på eikefat før den tappes på flaske og modner i fem til seks måneder. Et snev av vanilje avslører at vinen har vært i kontakt med eik, og at denne er godt integrert med frukten.

30 generasjoner

Nipozzano er laget på 90 prosent sangiovese - en av Italias mest populære druer og, med få unntak, hoveddruen i Chianti-viner. Druen var undervurdert lenge, og det er først i de siste 15 årene at den har blitt tatt på alvor i hjemlandet. De seneste årene har fremgangen vært stor både i Italia og andre vinland. Sangiovese betyr ”Jupiters blod”.

Produsenten, Frescobaldi, skilter med imponerende ønologisk historikk. Vingårdene har vært eid av den florentinske aristokratfamilien i 30 generasjoner, fra tidlig 1300-tallet og frem til i dag. Allerede på 1500-tallet eksporterte familien vin til kongehuset i England.

Naturlig

I nyere tider har Frescobaldi fokusert mer på modernisering av vinifikasjonsprosesser og i dag sørger 1000 hektar vingårder for at konsumenter i USA, Canada, Tyskland, Sveits og England aldri går med tørr gane. Skandinavia er også et florerende marked.

Tanken om å dyrke og høste druer i ett med naturen står sentralt i Frescobaldis filosofi. Vingården anses som et element i økosystemet, og hovedmålet er å balansere menneskelig innblanding med landskapets naturlige næringsgrunnlag.
Vinen gikk 19 kroner ned i pris da den ble lansert i Vinmonopolets fullsortiment i fjor.

Smak og behag

Navn: Nipozzano Chianti Rúfina Riserva DOCG 2005
Land/distrikt: Italia/Toscana
Produsent: Marchesi de’ Frescobaldi
Varenummer: 34983 (fullsortiment)
Pris: 150 kroner
Alkoholstyrke: 13%
Druer: 90% sangiovese, 10% malvasia nera, colorino, merlot og cabernet sauvignon.
Vurdering: Dyp, rød farge med mørk kjerne. Ren duft av mørke bær, fioler og blomster. En fyldig og fruktig vin med litt snerp. Hint av sjokolade og lær i avslutningen. Tåler lagring.
Passer til: Rødt kjøtt, pasta med smaksrike sauser, ost. Også god uten matfølge.


Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1382Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.