Gå til forsiden av matoppskrift.no
Alle oppskriftssøk Mer enn 35.500 stk.
Søk etter ingredienser Mer enn 12.000 stk

Det bulgarske kjøkken
Ingredienser
AnnonseFremgangsmåte:

Balkan-landenes kokekunst har svært meget til felles, og det bulgarske kjøkken stiller seg på ingen måte utenfor fellesskapet. Med forskjeller finnes i rikt monn, og Bulgaria har – til tross for mange felles trekk og felles råvarer med det øvrige Balkan – likevel sin helt spesielle måte å røre i matgryten på.

Er man ute etter raffinert mat, er ikke Bulgaria landet man bør søke til. Bulgarsk mat er tydelig preget av det dominerende innslaget i befolkningen, bønder og landarbeidere, og det bulgarske kjøkken leverer først og fremst robust og solid bondekost.

Man spiser en mengde fåre- og lammekjøtt, som ledsages av grønnsaker som området bugner av – auberginer, pepperfrukter, løk, kål, oliven, tomater, bønner og zucchini foruten sitroner. Ostene er i langt større utstrekning fremstilt av saue- og geitemelk enn av kumelk.

Det krydder man kanskje oftest støter på i Bulgaria er paprika, men også persille og hvitløk er alminnelig. Mest karakteristisk for bulgarsk mat er imidlertid denberømte yoghurt, som forekommer i mange retter og ellers spises til de fleste.

Landet produserer en mengde utmerket rødvin, som er daglig drikk, men det drikkes også en god del øl, te og kaffe. Før maten tar mange bulgarere gjerne et glass sliwova (plommebrennevin) eller mastika. Sistnevnte fremstilles av bl.a. anis og minner atskillig om franskmennenes berømte pernod.

Bulgarerne er ofte blitt kalt ”hundreåringenes land”. Bulgarerne selv er ikke i tvil om at det er yoghurten som er skyld i at denne betegnelse kan brukes med atskillig berettigelse.

I det bulgarske kjøkken er det hovedsakelig bruk for hvitløk, paprika, persille, løk, oliven, sitron, tomater, yoghurt, vin og nøtter.

Mer info

Forfatter:
Kilde: Matoppskrift.no
(Intern: 6576)
Land: Bulgaria
Nasjonal/tradisjonsrett

Sett din karakter på oppskriften!

1 2 3 4 5 6Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften.
PS: Om du oppdager feil på oppskriften, send meg heller en mail.
Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.