Gå til forsiden av matoppskrift.no
Alle oppskriftssøk Mer enn 35.500 stk.
Søk etter ingredienser Mer enn 12.000 stk

Jølstralefse




Jølstralefse oppskrift.
Fotograf: Norsk Tradisjonsmat
Disse lefsene brukes tradisjonelt på to ulike vis. Usmurt (uten «kling») kan dei brukes som middagslefse og vert kalla for fiskebrød. Smurt med «kling» vert dei kalla for Jølstralefse, se framgangsmåte under:

Oppskriften inneholder 359 Kalorier, 31 g Karbo, 5 g Protein og 24 g Fett pr 100 gr
Oppskriften har følgende allergener Gluten, Melk, Spor-av-gluten,
Klikk her for mer info om næringsinnhold og allergener.

Ingredienser

Klikk på ingrediensen for mer info og fler oppskrifter med ingrediensen.
Antall porsjoner
6dlkefir
4dlH-mjølk
3tshjortesalt
2tsbakepulver
1500grkveitemjøl

Kling

1kgsmør
3,3dlkremfløte
5dllettrømme
2tskanel
3,5dlsukker


Annonse



Kalorier og næringsinnhold i Jølstralefse med ingrediensene over!

NavnVerdi pr 100 gVerdi pr porsjonVerdi pr stykkeEnhet
Kalorier359.3116 617.01Kcal
Protein4.97229.85gram
Karbohydrat31.371 450.77gram
Kostfiber1.1854.57gram
Fett23.511 087.27gram
Mettet fett15.09697.87gram
Salt0.3716.97gram
Pris på oppskriftenKr 3.15Kr 145.68Kr .-
Hele oppskriften veier4 625 totalt4 625 pr porsj pr stk gram

Fremgangsmåte:

Mål opp heilmelk og kefir. Pisk hjortesalt og bakepulver i mjølka (bruk strøkne måleskeier).
Mål opp kveitemjøl. Hold igjen 100 gram til breiemjøl (til utbaking). Elt mjølet i mjølka med ei tresleiv. Løft mjølet inn i deigen – det skal bli en samla deig, men den skal ikkje vere glatt som ein gjærdeig – den skal ikkje bli seig.
Ha litt mjøl på bordet og kna ut deigen til ei pølse. Del den i 12 emner (til helle/takke på 60 cm i diameter. Har du mindre takke må du lage fleire emner). Form kvart emne til ein heilt rundt bolle – om den ikkje er heilt rund blir ikkje leiven rund. Klapp bollen litt ned og form den. Gjer slik med alle, og legg dei på eit brett med litt mjøl. Legg plast over.
Det er fint å bake ut leivane på baksida av ein voksduk (les meir om dette og kvifor det er eit godt hjelpemiddel lenger ned i oppskrifta). Strø mjøl på duken, og glatt ut med handa så det ikkje blir mjølklumpar i leiven. Bak ut med eit glatt kjevle fysst, og fortset med ruta kjevle. Snu leiven undervegs, minst tre gonger. Dryss mjøl på duken når du snur. Til Jølstralefsa er det lov å bruke mykje breiemjøl. Leiven blir finest om man bruker mykje mjøl, og syns en det blir for mykje kan ein koste det av. Det er mykje verre å ha for lite. Bak ut tynne leiver, 55-60 cm i diameter. Rull leiven på ei bakstefløy og rull over på takka.
Takka skal vere godt varm, nesten på fullt. Den sida på leiven som ligger ned mot bordet skal vere opp på takka – det gir finast leiv. Steik til du ser det blir prikkar av heving på leiven. Snu den og steik den eit augeblikk på den andre sida. Det skal vere brune prikkar, men dei skal ikkje vere mørke.
Når man har stekt leiven pakkes den godt inn (se beskrivelse nederst i oppskrifta). Legg «rettsida» opp – i Sogn og Fjordane er rettsida den sida med mest prikker, altså den sida som var stekt sist. Held fram til alle leivene er stekt. Så pakker man alt godt rundt, bretter plast og klede godt innunder på alle kanter slik at pakken blir heilt tett. Så skal alt ligge til dette er kaldt, men helst ikkje lenger enn det.

Kling
Det er veldig viktig at alle ingredienser har same temperatur. Sett gjerne alt fram på benken dagen før. Ha smør, lettrømme, fløyte og sukker i ein stålbolle eller glassbolle. Bruk ein håndmikser til å røre alt saman. Klingen skal ikkje vere luftig. Ha i litt kanel. La klingen stå i romtemperatur så den er mjuk.

Smørjing
Når du skal smørje lefsene legger du vranga opp (retta = sida med mest prikker). Smør kling over heile leiven. Ein konditorkniv med riller er godt egna til smørjing.
Brett fysst inn langsidene så dei går helt i hop, så du får nesten eit rektangel. Brett inn kortsidene (se figur under). Velg ut ein leiv som du er minst fornøgd med. Bruk saks og klipp biter av denne leiven som passer ned i den delen av lefsa som ikkje har dobbelt lag (de grå felta i figuren under). Fyll i med biter slik at du har to jevne lag over heile.
Smør deretter eit nytt lang med kling over heile. Brett lefsa i to på langs. Klem fra midten og utover mot endene for å få ut lufta. Skjær av endene så du får eit helt rett rektangel, og lefsa er ferdig.

Oppbevaring
Jølstralefse er fin å fryse, og tinar fort. Del kvart rektangel i to på midten og legg ønska mengde i stabel med matpapir mellom kvart bit. Pakk inn i aluminiumsfolie med plastpose utapå.

Mer info

Forfatter:
Kilde: Norsk Tradisjonsmat
(Intern: 33494)
Tilberedningstid: 60 min +
Oppskriften er enkel å tilberede
Kategori: Lefse
Land: Norge
Fylke: Sogn og Fjordan
Nasjonal/tradisjonsrett

Sett din karakter på oppskriften!

1 2 3 4 5 6



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften.
PS: Om du oppdager feil på oppskriften, send meg heller en mail.



Prøv en lignende oppskrift

Prøv også Hardangerlefse.Hardangerlefse.
Denne retten har 348,81 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 45,89 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 15,75 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,31.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Jølstralefse.Jølstralefse.
Denne retten har 359,31 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 31,37 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 23,51 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,15.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Søte mørlefser.Søte mørlefser.
Denne retten har 317,05 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 46,59 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 11,03 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,45.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kling lefser.Kling lefser.
Denne retten har 258,31 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 40,04 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,21 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,65.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Bløtlefser fra Løvøy.Bløtlefser fra Løvøy.
Denne retten har 279,65 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 57,09 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,17 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,61.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Mor sine hardangerlefser.Mor sine hardangerlefser.
Denne retten har 315,33 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 48,15 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,93 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,96.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Storlefse/Grytlandslefse.Storlefse/Grytlandslefse.
Denne retten har 229,91 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 32,53 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,95 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,14.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Mine mørlefser.Mine mørlefser.
Denne retten har 299,37 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 51,07 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,85 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,43.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Lefser 2.Lefser 2.
Denne retten har 425,96 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 49,69 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 22,66 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,78.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++






Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.