Gå til forsiden av matoppskrift.no
Alle oppskriftssøk Mer enn 35.500 stk.
Søk etter ingredienser Mer enn 12.000 stk

Mølsgrøt fra Nordmøre




Ingredienser

7,5 liter Helmjølk (helst ikke pasteurisert og homogenisert, men resultatet blir bra uansett)
150 gram sukker
6 dl rømme, lettrømme går fint (eller ca 1 liter kulturmjølk)
2-3 egg (avh av størrelse)
Kveitemjøl
Meierismør
1 ts kanel (eller etter smak)


Annonse



Fremgangsmåte:

Mølsgrøt er en gammel og unik tradisjonskost fra Nordmøre som hører hjemme på kakebordet ved alle slags sosiale sammenkomster både til fest og til hverdags. Den benyttes særlig som fyll på bakkels (vafler). Grøten har en naturlig mild smak av karamell og rosin, og faren for avhengighet er stor. Den blir ofte servert som et lag oppå smørgrøt og kalles da "Fortinnagrøt" ...tradisjonelt servert i "beningskumme" (bære med seg) på stett.
Et godt eksempel er ”bening” til fødestuen (noe å styrke seg på etter strabasene med en fødsel). Dåp er også en anledning der fortinnagrøten settes frem på bordet. Mølsgrøt kan gjerne fryses og holder seg generelt godt i dagesvis.

Slik gjør du
Bruk kokekar i aluminium (ikke stål). Hell i kald mjølk. Varm opp til kokepunktet under konstant omrøring (bruk tresleiv). Tilsett sukker og la koke videre i ca 4 timer (ha gjerne et kryssord for hånden). Rør om av og til. Det er meget viktig at det koker hele tiden. Merk at det koker lett over et ca 3 ½ time. RØR ! Konsistensen skal etterhvert bli tykkere og fargen lys brun. Etter 4 timer tilsettes rømmen (evt kulturmjølka). La det koke videre og fortsett omrøring av og til for å hindre belegg i bunnen.
Blandingen vil etterhevrt oste seg til en grynete masse.
Fortsett kokingen til den oppnår en fin og enda mørkere farge (lys fløtemysost) Mysen må koke godt inn.

Etter ca 5 timer (totalt) tilsettes en jevning av kveitemjøl og Helmjølk. Lag ca en ½ liter jevning, men merk at ikke alt dette nødvendigvis skal brukes (konsistensen avgjør hvor mye du skal ha i). Skru opp varmen og rør kraftig om. Ha i en tynn ”strile” av jevningen mens du rører om hele tiden helt til konsistensen blir som tynn grøt. Kok i ca 5 minutter (til melsmaken er borte).

Ta av kokeplaten. Rør inn kanel etter smak. Pisk sammen eggene til jevning og ha den i som tynn ”strile” under kraftig omrøring. Øs opp i kummer/skåler. Smelt godt meierismør og ha litt på toppen av hver kumme.

Blir grøten for lys så kan du ha i litt brun sukkerkulør. Konsistensen skal være slik at den ikke ”renner” når du heller på den, altså temmelig fast. Dersom du ikke har stort nok kokekar, kan du godt fordele på 2 stk og slå sammen i det ene karet når massen er innkokt.

Setter du frem heimelaga mølsgrøt på bordet når du får kaffebesøk skal det ikke lenger herske tvil om at man er kommet til et kultivert stashjem.

Spesielle egenskaper
Skal ikke i stekeovn, Tradisjonsmat

Kilde: Norunn

Mer info

Forfatter:
Kilde: Kakemonsen
(Intern: 1400)
Kategori: Grøt
Land: Norge
Fylke: Møre og Romsdal
Nasjonal/tradisjonsrett

Sett din karakter på oppskriften!

1 2 3 4 5 6



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften.
PS: Om du oppdager feil på oppskriften, send meg heller en mail.



Prøv en lignende oppskrift

Prøv også Byggrynsgrøt med honning og kanel.Byggrynsgrøt med honning og kanel.
Denne retten har 81,54 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,6 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,6 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,35.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Eggegrøt 2.Eggegrøt 2.
Denne retten har 66,48 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 8,87 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,62 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,67.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Rømmegrøt fra Finnmark.Rømmegrøt fra Finnmark.
Denne retten har 209,94 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,94 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 16,74 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,03.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Risgrøt med helmelk.Risgrøt med helmelk.
Denne retten har 79,59 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 11,91 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,27 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,23.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Semulegrøt.Semulegrøt.
Denne retten har 98,09 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 13,32 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,25 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,61.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Risgrøt fra Stoveland.Risgrøt fra Stoveland.
Denne retten har 60,6 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,27 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,84 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,09.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Frokostgrøt.Frokostgrøt.
Denne retten har 91,31 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 11,77 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,25 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,6.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Fløyelsgrøt med frukt.Fløyelsgrøt med frukt.
Denne retten har 137,84 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 13,91 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,32 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,96.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Ruggrøt.Ruggrøt.
Denne retten har 87,11 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,47 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,37 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,66.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Sportsgrøt.Sportsgrøt.
Denne retten har 95,76 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 14,62 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,76 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,61.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Semulegrøt 1.Semulegrøt 1.
Denne retten har 108,92 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 13,17 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,6 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,82.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Havregrøt med lettmelk.Havregrøt med lettmelk.
Denne retten har 100,54 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 14,33 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,3 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,44.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Fortånnagraut fra Orkdal.Fortånnagraut fra Orkdal.
Denne retten har 94,79 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 11,58 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,43 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,74.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Grov hvetegrøt.Grov hvetegrøt.
Denne retten har 78,33 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 11,03 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,35 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,42.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kaffegraut.Kaffegraut.
Denne retten har 186,01 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 15,93 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 12,07 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,53.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++






Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.