Gå til forsiden av matoppskrift.no
Alle oppskriftssøk Mer enn 35.500 stk.
Søk etter ingredienser Mer enn 12.000 stk

Rensing av sopp
Ingredienser
AnnonseFremgangsmåte:

Soppen blir fort ødelagt etter at den er plukket. Derfor må den sorteres omhyggelig med en gang den er brakt hjem fra skogen. Det er viktig at du bare plukker sopp du kjenner og er sikker på. En eneste bit fra en giftig sopp kan føre til livstruende forgiftninger. Er du usikker, bør du oppsøke en soppkontrollør.

Rens soppen, fjern sand og annet rusk, gjerne med en luten børste, og pass på at det ikke er mark i den. Det kan være lønnsomt å skjære over soppen allerede ute i skogen. Da er det lettere å finne marken.

I rørlaget på rørsopp, er det ofte mark. Fjern i så fall rørlaget, og hvis kjøttet er markfritt, kan du bruke soppen. Det er ikke nødvendig å fjerne rørlaget, kantskjegget på hatten og skivene på skivesopp når de er uten mark, for alle delene av soppen er like spiselig. Men du bør fjerne silken hvis den er hard eller seig, og klissen hatthud ( på for eksempel smørsopp). Vask bare soppen hvis det er absolutt nødvendig, for den trekker til seg fuktighet og blir lett vassen og klissete.

Det er best å tilberede soppene samme dag som du har plukket dem, eller i det minste gi dem en forbehandling. Skjemt sopp kan være like skadelig å spise som giftig sopp.

De forskjellige artene bør oppbevares på forskjellig måte. Ekte kantarell og traktkantarell, lys piggsopp og fåresopp kan holde seg i flere dager i kjøleskapet uten forbehandling. Rørsopper blir fort vasne, det samme blir kremler. De fleste soppene holder seg bedre når de blir forbehandlet. Jo friskere og finere soppene var da du plukket dem, jo bedre holder de seg.

Mer info

Forfatter:
Kilde: Matoppskrift.no
(Intern: 9301)
Oppskriften er enkel å tilberede
Land: Ukjent-opprinnelse

Sett din karakter på oppskriften!

1 2 3 4 5 6Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften.
PS: Om du oppdager feil på oppskriften, send meg heller en mail.
Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.