Gå til forsiden av matoppskrift.no
Alle oppskriftssøk Mer enn 35.500 stk.
Søk etter ingredienser Mer enn 12.000 stk

Sider (Cider)
Ingredienser
AnnonseFremgangsmåte:

Sider-tradisjonene i Hordaland er sterkest i Hardanger. Dette kan vel ha sammenheng med at Hardanger er vårt aller fremste fruktområde.

Sider kommer fra det hebraiske ordet shekar, som betyr sterk drikk. I England var det vanlig å drikke sider såvel som øl i perioden 200-1200 e.Kr.

Sider lages i Norge av ren eplesaft. Før i tiden lot man eplesaften stå åpent i et kar et par døgn i håp om at gjæringen skulle starte av seg selv. Det gjorde den som oftest, men da ble resultatet ofte eddik i stedet for drikke. Eddiken var utmerket til bruk i matlagingen.

Det man gjør i våre dager, er å tilsette vingjær for å kunne kontrollere prosessen slik at man får det resultat man ønsker seg.

Selve gjæringen er over på et par dager og alkoholinnholdet ligger da gjerne på 3-4 %, tilsetter man litt sukker, øker alkoholinnholdet og man forbedrer holdbarheten. Det kan være lurt å tilsette konserveringsmiddel lik dem man bruker i vanlig saft. Dette for å sikre seg mot muggdannelse. Oppbevar sideren på tette flasker som er godt rengjorte.

Mer info

Forfatter:
Kilde: Matoppskrift.no
(Intern: 13653)
Kategori: Ølbrygging
Land: Norge
Fylke: Hordaland
Nasjonal/tradisjonsrett

Sett din karakter på oppskriften!

1 2 3 4 5 6Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften.
PS: Om du oppdager feil på oppskriften, send meg heller en mail.
Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.