Gå til forsiden av matoppskrift.no
Alle oppskriftssøk Mer enn 35.500 stk.
Søk etter ingredienser Mer enn 12.000 stk

Vossa-øl
Ingredienser

1 porsjon

50 kg bygg
0,5 kg humle
3-4 kg kanissukker
ølgjær


AnnonseFremgangsmåte:

1 porsjon gir ca 120 liter

Godt fullmodent korn (bygg) ble lagt i bløt i rennende vann ca 4 dager. Til bløtingen av kornet brukte man en tønne eller jutesekker. Hvis man ikke har rennende vann må det bytte vann to ganger i døgnet.

Når kornet er ferdigbløtt tar man kornet og plasserer det i en tørr kjeller, loft eller lignende. Rommet må ikke være for kaldt. La så kornet ligge til man merker at det har kommet varme i det. Slå det så i trekar til spiring. Røttene vil etter ca én uke på sommeren, eller halvannen til to på vinteren, bli ca 1 cm lang. Under prosessen må kornet snues 1-2 ganger daglig. Hvis maltet gror sammen, så gni det mellom hendene til det blir løst. Litt varmt må maltet være ellers spirer det for dårlig.

Start bryggingen med å slå kokende vann, kokt med einer, over maltet i en passende stor tønne. Rør godt til alt er godt blandet som en tykk suppe. Slå deretter hele blandingen i en tønne med krane nederst på tønnen.

Tønnen må stå på en benk. I bunnen av tønnen må det være et lag med små einer, og over dette et lag halm, så ikke maltet tetter igjen kranen.

Etter ca 2 timer begynner man å renne fra tønnen og opp i et kar. Man må hele tiden ha kokende einervann til å slå over maltet.

Av ca 50 kg korn skal man få ca 100-120 liter øl når det er ferdigkokt. Når vørterølet er ferdigrent må det kokes godt, opptil flere timer. Ha så i 0,5 kg humle og 3-4 kg kandis til 100-120 liter øl.

Ferdigkokt skal det siles i gjæringstønnen og avkjøles til 36-38 C. Ha så i ølgjær, ca 2,5 dl til 100-120 liter øl. Etter ca 2 døgn er ølet ferdig gjæret og kan helles i dunker eller ballonger. Det går ca 1 uke før ølet er klart og fint. Gjæringstønnen bør stå i et passende varmt rom eller kjeller for å holde på varmen under gjæringsprosessen.

Mer info

Forfatter:
Kilde: Matoppskrift.no
(Intern: 13657)
Kategori: Ølbrygging
Land: Norge
Fylke: Hordaland
Nasjonal/tradisjonsrett

Sett din karakter på oppskriften!

1 2 3 4 5 6Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften.
PS: Om du oppdager feil på oppskriften, send meg heller en mail.
Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.