Fakta om hvitvin.



Hvitvin
Hvitvin er en svakvin laget av lyse druer. Den produseres i mange land men kommer nok litt i skyggen av rødvin.
I Europa er Tyskland og Frankrike kjent for sine hvitviner, og mange har i sin ungdom prøvd seg på Blue Nun ol fra Tyskland.

Typer

Det er mange typer hvitvin basert på sødme, lagring og produksjonssted. Hvitvin blir som rødvin ofte bestemt ut etter druetype. Typer er: Musserende, Chardonnay, Chenin Blanc, Søte desertviner, Gewurztraminer, Muscat, Pinot Gris, Riesling, Sauvignon Blanc, Semillon, Viognier mm. Dette er enorme tema som jeg ikke skal komme inn på nå.
På sikt vil jeg komme opp med en vinguide og vinsider, så bare følg med.

Vin til mat

Det er vel kjent at man skal ha hvitvin til fisk, skalldyr og en del "lyse/lette" retter. Men rødvin passer utmerket til juletorsken.
Men er du i tvil så sjekk opp denne siden med informasjon om mat til vin: Vinanbefalinger.

Enkle retningslinjer ved servering av vin:

  • Kjøp vinen i god tid før servering. Transport og uro får gjerne bunnfall til å virvles opp.
  • Skal den ligge en stund så lagre den kaldt. Mørkt, liggende og 8-12 grader.
  • Hvis det er bunnfall i flasken så sett flasken opp dagen før og så hell den over i karaffel rett før servering.
  • Hvitvin serveres ved 10-12 grader mens rødvin skal være 17-19 grader eller ett par grader kaldere enn omgivelsene. En kald rødvin smaker ingenting!
  • Yngre og kraftige rødviner kan gjerne luftes før servering. Gjøres med å helle vinen over i karaffel og tilbake igjen. Kan og luftes i glasset med å svinge den rundt.
  • Fyll glassene halvt opp. 1 helflaske rekker til 6-8 glass.
  • Og husk å drikke vinen under måltidet med velbehag og ikke styrte ned når du er ferdig med maten, da er det ingen vits i hele vinen.
  • En riktig tilpasset vin skal utfylle smaken av maten. Hør gjerne på Polet om typer til forskjellig mat. Noe mat passer ikke noe særlig til vin, bla grønnsaker, egg, veldig salt mat. Prøv gjerne å kjøpe vin fra det landet maten kommer fra. Feks italiensk til pasta.
  • Se gjerne an gjester og årstid ved valg av vin.
  • Ikke server for mye sterke drinker før maten.
  • Server vin i riktig rekkefølge. Hvit før rød. Tørr før søt. Enkle før store osv.
  • Det skal alltid serveres mineralvann eller vanlig vann ved siden av rødvin.
  • Ha alltid en skikkelig korketrekker for hånden.

Bruksområde.

Sauser, marinader og som drikke.


Annonse

Annonse





Noen gode oppskrifter med bilde


Prøv også Het sommer.Het sommer.
Denne retten har 60,33 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 8,81 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,07 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,91.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Hjemmelaget sitrusgløgg.Hjemmelaget sitrusgløgg.
Denne retten har 87,58 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 12,35 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,11 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,36.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Hvit gløgg 5.Hvit gløgg 5.
Denne retten har 133,75 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 15,26 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,07 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 17,14.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Lillet Rosé Tonic.Lillet Rosé Tonic.
Denne retten har 59,88 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,23 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,01 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,33.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Blåbærgranité.Blåbærgranité.
Denne retten har 50,4 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,7 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,55.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Varm eggelikørdrikk.Varm eggelikørdrikk.
Denne retten har 47,04 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0,58 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,95.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Vintoddy til påske.Vintoddy til påske.
Denne retten har 132,23 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 19,58 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,06 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 13,45.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Reverse Vesper.Reverse Vesper.
Denne retten har 165,21 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,25 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 28,93.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Hvit gløgg 4.Hvit gløgg 4.
Denne retten har 134,83 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 14,2 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,03 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 15,14.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Lillet Vive.Lillet Vive.
Denne retten har 62,72 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,6 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,76.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++






De mest populære oppskriftene

Verdier pr 100 gr
NavnPoengBildeKcalKarbo(gr)Protein(gr)Fett(gr)
Jordbærbowle4.558.48.30.20.1
Eksotisk vinbowle 24.563.53.60.30.1
Blåbærgranité4.5Oppskriften har bilde50.47.71.80
Perlende hvitvinsbowle4.3783.20.30.2
Hvitvinssaus med variasjon3.7113.71.80.79.8
Limebowle3.536.71.30.10
Hvitvinspritzer337.43.20.20
Mandarino326.65.70.60.1
Den hvite hesten342.28.10.20
Høstglød326.96.20.40.1
Pineapple Cooler354.36.70.20
Hvitvinsgelé med vaniljesaus og frisk frukt3100.512.92.61.5
Passion Wine Cooler312526.80.10
Kiwi Wine Cooler3127.327.30.10
Vintoddy til påske3Oppskriften har bilde132.219.60.20.1
Lillet Vive3Oppskriften har bilde62.77.600
Lillet Rosé Tonic3Oppskriften har bilde59.97.20.10
Reverse Vesper3Oppskriften har bilde165.23.20.10
Hjemmelaget sitrusgløgg3Oppskriften har bilde87.612.40.40.1
Varm eggelikørdrikk3Oppskriften har bilde470.60.10
Dagens334.60.300
Midori spritzer375.3900
Melon bowle347.67.20.20
Hvitt hav bowle346.68.80.10
Hvit hest bowle363.88.10.20
Eksotisk vinbowle364.13.90.40.1
Sprudlende hvitvinsbowle377.530.30.2
Varm sambucus3101.59.20.20.1
Hvit gløgg394.99.80.20
Annerledes gløgg3171.410.62.27.7
Gylden gløgg3104.310.60.30.1
Hvit Gløgg 2399.211.60.20
Hvit gløgg 33126.613.30.30.1
Hvit gløgg 43Oppskriften har bilde134.814.20.20
Het sommer3Oppskriften har bilde60.38.80.30.1
Hvit gløgg 53Oppskriften har bilde133.815.30.30.1
Hvit Sangria370.22.60.20
Tørsteslukkeren349.15.40.40.8
Ølbowle med jordbær362.63.50.20
Spritzer fra Australia355.20.80.20
Sauternes367.83.40.20
Spritzer341.60.40.10
Hvitvinsmarinade3431.91.60.843.3
Appelsinbowle368.34.10.40.1
Hvitvinspunsj3121.710.20.20
Ferskener i hvitvin (Pesche in vino bianco)363.42.40.30.1
Appelsin- og Grapefruktsaus3147.84112.4
Bercysaus3158.551.711.1
Hvitvinsaus397.83.72.27
Vin- og Peppersaus3118.51.20.69.3
Hvitvinsgelé391.210.71.80
Vinkandel373.25.91.22
Kir 2376.81.30.10
Kir 3394.74.20.10
Grønn bowle2.566.680.10
Bikini2317.700
NavnPoengBildeKcalKarbo(gr)Protein(gr)Fett(gr)



Aktuelle artikler.

En ny Chablis på 3-liters boks designet eksklusivt for det norske markedet.

En ny Chablis på 3-liters boks designet eksklusivt for det norske markedet.

Gjennom sin 200 år lange historie i Chablis har Louis Moreaus familie søkt å kombinere tradisjon med det moderne. Den nye 3-liter boksen er designet eksklusivt for det norske markedet, der båtliv, sjømat i verdensklasse og Chablis går hånd i hånd.....

Les mer om denne saken...

Norsk amatørkunstner vil selges i 400.000 eksemplarer i 2011!

Norsk amatørkunstner vil selges i 400.000 eksemplarer i 2011!

Vinnerbildet til den 69 år gamle amatørkunstneren Heide Corneliussen vil snart pryde flasken på Norges mest populære hvitvin, Ars Vitis. Corneliussens kunst vises på flaske nummer 16, og vil være tilgjengelig på vinmonopolet allerede denne uken. Vinen med den særegne flasken er en stor suksess i sto....

Les mer om denne saken...

Trimbach Riesling Cuvée Frédéric Émile 2004 og Domaine du Tariquet 2008

Trimbach Riesling Cuvée Frédéric Émile 2004 og Domaine du Tariquet 2008

Denne kvelden fikk vi anledning til å gasse oss i kongekrabbe igjen, samt reker for å fylle på med. Vi prøvde 2 viner som prismessig er strake motsetninger, men hvor begge passet til maten, men på hver sin måte. Dette var Domaine du Tariquet 2008 som er ett budsjettalternativ, og Trimbach Ries....

Les mer om denne saken...

En “halvnorsk” fransk perle til jul

En “halvnorsk” fransk perle til jul

Det er vanskelig å tenke seg noe mer fransk enn en fruktig frisk Chablis. Men visste du at en av de klassiske franske Chablis- produsentene har sterke bånd til Norge?....

Les mer om denne saken...

Trimbach Gewurztraminer 2007

Trimbach Gewurztraminer 2007

Denne uken prøvde vi en nydelig hvitvin til osten vår. Og dette var godt, for Trimbach Gewurztraminer 2007 er en av de beste hvitviner jeg har smakt på lenge. Den er fyldig, frisk og noe søtlig. Smaker som en klassevin og passet godt til de osten vi hadde, samt varmrøkt laks.....

Les mer om denne saken...

Dönnhoff Riesling 2008 og Rei Brigo Albarinho 2008

Dönnhoff Riesling 2008 og Rei Brigo Albarinho 2008

Denne uken ble det sushi for testpanelet, og med tilhørende vanskelige valg av vin. Vin til sushi er ikke så lett fikk vi høre og ble anbefalt halvtørre Rieslinger. Vi prøvde en av dette slaget men og 2 andre hvitviner, og satt igjen med ett veldig blandet resultat. De 3 vinene vi testet var: ....

Les mer om denne saken...



Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.