Fakta om rødvin.



Rødvin
Rødvin lages og over hele verden, og er blitt laget i flere tusen år. Frankrike skiller seg ut som rødvinsland nr 1, men andre land er og store produsenter som: Argentina, Chile, Australia, Italia, Spania, Sør Afrika og USA. Det er mange produsenter og typer. Lages ved kontrollert gjæring av druer, og ofte en lang lagring.

Rødvin typer

Det er mange typer Rødvin og de er ofte basert på sødme, lagring, druetype og produksjonssted. Typer er: Cabernet Sauvignon, Bordeaux, Burgunder, Rhone, Merlot, Rioja, Sangiovese, Pinot Noir, Syrah mm. Dette er enorme tema som jeg ikke skal komme inn på nå.
På sikt vil jeg komme opp med en vinguide og vinsider, så bare følg med.

Vin til mat

Det er vel kjent at man skal ha Rødvin til kjøttretter. Men rødvin passer utmerket til juletorsken.
Men er du i tvil så sjekk opp denne siden med informasjon om mat til vin: Vinanbefalinger.

Enkle retningslinjer ved servering av vin:

  • Kjøp vinen i god tid før servering. Transport og uro får gjerne bunnfall til å virvles opp.
  • Skal den ligge en stund så lagre den kaldt. Mørkt, liggende og 8-12 grader.
  • Hvis det er bunnfall i flasken så sett flasken opp dagen før og så hell den over i karaffel rett før servering.
  • Hvitvin serveres ved 10-12 grader mens rødvin skal være 17-19 grader eller ett par grader kaldere enn omgivelsene. En kald rødvin smaker ingenting!
  • Yngre og kraftige rødviner kan gjerne luftes før servering. Gjøres med å helle vinen over i karaffel og tilbake igjen. Kan og luftes i glasset med å svinge den rundt.
  • Fyll glassene halvt opp. 1 helflaske rekker til 6-8 glass.
  • Og husk å drikke vinen under måltidet med velbehag og ikke styrte ned når du er ferdig med maten, da er det ingen vits i hele vinen.
  • En riktig tilpasset vin skal utfylle smaken av maten. Hør gjerne på polet om typer til forskjellig mat. Noe mat passer ikke noe særlig til vin, bla grønnsaker, egg, veldig salt mat. Prøv gjerne å kjøpe vin fra det landet maten kommer fra. Feks italiensk til pasta.
  • Se gjerne an gjester og årstid ved valg av vin.
  • Ikke server for mye sterke drinker før maten.
  • Server vin i riktig rekkefølge. Hvit før rød. Tørr før søt. Enkle før store osv.
  • Det skal alltid serveres mineralvann eller vanlig vann ved siden av rødvin.
  • Ha alltid en skikkelig korketrekker for hånden.

Bruksområde.

Sauser, marinader, gryteretter og som drikke.


Annonse

Annonse





Noen gode oppskrifter med bilde


Prøv også Varm tranebærvin.Varm tranebærvin.
Denne retten har 101,85 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 13,58 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,07 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 11,67.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Rødvinsaus.Rødvinsaus.
Denne retten har 88,66 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,33 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,87 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,32.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Grillsaus med rødvin 2.Grillsaus med rødvin 2.
Denne retten har 120,03 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,21 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,08 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,93.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Rødvinsgelé med råkrem 3.Rødvinsgelé med råkrem 3.
Denne retten har 175,64 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 11,31 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,86 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,45.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Sangria 3.Sangria 3.
Denne retten har 78,3 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,86 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,01 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,71.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Rødvinsmarinade.Rødvinsmarinade.
Denne retten har 217,37 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,7 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 14,55 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 12,92.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Sangria 1.Sangria 1.
Denne retten har 64,9 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,83 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,06 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,78.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Rødvinsmarinade 2.Rødvinsmarinade 2.
Denne retten har 327,23 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,65 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 28,43 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 20,87.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Rødvinsgelé med råkrem.Rødvinsgelé med råkrem.
Denne retten har 163,85 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,9 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,62 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,61.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Rødvinsaus 4.Rødvinsaus 4.
Denne retten har 91,67 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,7 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,56 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,01.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Vino tinto de verano.Vino tinto de verano.
Denne retten har 55,63 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,21 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,01 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,2.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Varm rødvinsdrikk.Varm rødvinsdrikk.
Denne retten har 51,65 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,49 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,04 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,19.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Madeirasaus 2.Madeirasaus 2.
Denne retten har 117,64 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,25 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,81 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,43.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Glühwein 4.Glühwein 4.
Denne retten har 108,63 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 14,57 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,11 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 10,28.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også After ski tea 2.After ski tea 2.
Denne retten har 42,28 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,57 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,07 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,24.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++






De mest populære oppskriftene

Verdier pr 100 gr
NavnPoengBildeKcalKarbo(gr)Protein(gr)Fett(gr)
Rødvinsaus5.2Oppskriften har bilde88.73.30.64.9
Sangria 55Oppskriften har bilde62.18.60.50.1
Gluhwein 25Oppskriften har bilde122.415.20.10
Julegløgg5Oppskriften har bilde127.610.811.6
Rødvin gele shots4.564.812.210
Bordelaise-saus4.5143.721.612.4
Vingløgg4.5112.99.91.83.5
Klassisk gløgg oppskrift4.2132.81323.6
Rødvinssaus med variasjon4.156.820.62.3
Jule punsj4116.210.20.20
Sukkerfri gløgg4Oppskriften har bilde86.91.30.40.7
Rød i toppen Punsj4112.37.20.40
Engelsk julepunch4139.6130.10
Marinade til storfe og lam4226.56.52.315.7
Rødvinsgløgg med appelsin488.48.30.20.1
Rødvinskake 2437637.96.620.4
Tomtegløgg4123.28.21.73.6
Glühwein i mikroen488.48.30.20.1
Rødvinsaus 34Oppskriften har bilde98.90.70.47.1
Kir3.556.85.50.10
Kir 43.3Oppskriften har bilde11719.90.70.5
Sangria 13Oppskriften har bilde64.96.80.20.1
Vinterte3Oppskriften har bilde77.29.20.20
Farfars julegløgg3Oppskriften har bilde143.417.50.20.1
Grillsaus med rødvin 23Oppskriften har bilde1206.20.57.1
Rødvinsmarinade 23Oppskriften har bilde327.24.60.928.4
Rødvinsmarinade til kylling og kalkun3Oppskriften har bilde218.77.70.414.7
Hjemmelaget julegløgg med og uten alkohol3174.69.32.14.2
Boheme coffee3Oppskriften har bilde15313.20.20
Gløgg med sitron og appelsin3Oppskriften har bilde144.513.21.73.2
Krambambuli3Oppskriften har bilde77.99.30.20
Varm rødvinsdrikk3Oppskriften har bilde51.66.50.20
Vino tinto de verano3Oppskriften har bilde55.65.20.10
After ski tea 23Oppskriften har bilde42.35.60.20.1
Glühwein 43Oppskriften har bilde108.614.60.40.1
Gløgg 43Oppskriften har bilde143.910.20.20
Julesangria3Oppskriften har bilde62.810.20.60.4
Varm tranebærvin3Oppskriften har bilde101.813.60.30.1
Jordbær i rødvin 2369.81.40.20
Madeirasaus 23Oppskriften har bilde117.64.20.56.8
Grillsaus med rødvin393.59.10.93
Lake til epler3109.613.40.10
Bisp 3383.614.500
Punsj 238214.10.10
Russisk Nyttårs Punch3140.9180.10
Rødvinsgelé med råkrem3Oppskriften har bilde163.810.92.18.6
Rødvinsaus 43Oppskriften har bilde91.72.70.66.6
Vintoddy3Oppskriften har bilde111.712.80.40.1
Sangria 33Oppskriften har bilde78.37.90.10
Amarula Gløgg3125.46.41.32.6
Rødvinsmarinade3Oppskriften har bilde217.47.70.414.6
Svensk julegløgg3143.211.31.52.3
Kalorifattig gløgg389.71.90.40.7
Gløgg med portvin313111.10.91.6
Gløgg med romrosiner387.26.50.40.2
Jacobs Julegløgg3116.24.40.20
Juledrikk3Oppskriften har bilde79.17.30.20
Vintervarmer3Oppskriften har bilde156.216.40.10
Oslobiskop (Bisp)394.73.50.20
Varm rødvins-toddi390.14.70.20
Cumberland saus:3150.325.40.50.2
Bisp356.29.20.20
Portvinsgløgg3122.7110.20.1
Rødvinsbowle358.460.10
Rødvinsgløgg3103.210.50.30
Varm vin396.110.60.20.1
Burgundy Punch392.64.70.20
Berlinerluft375.410.20
Pedro335.85.10.30
Locomotive3130.992.62.1
London Dock3191.117.60.10
Manhattan Cooler376.27.60.20
Mulled Wine3104.12.10.10
Rødvinsmør 33656.90.50.971.7
Kokt marinade - grunnoppskrift349.84.10.70.1
Ukokt marinade - grunnoppskrift3199.42.80.917.1
Pepperløksaus3207.81.80.819.1
Djevlesaus386.41.514.6
Rød tebowle med appelsin341.45.70.20
Madeiragløgg3116.79.20.20
General Harrison´s Egg Nog3100.62.53.52.8
Claret Cobbler3562.60.10
Claret Cup377.42.90.10
Claret Punch397.22.60.10
Rødvinskake3384.236.56.222.4
Rødvinspudding3138.527.420.1
Sangria 6369.66.20.10
Sangrie3113.912.70.20.1
Punch marquise3173.418.90.30
Ascot Cup Punch367.33.800
Soirée Punch377.670.20
Bisp gammel oppskrift3107.79.10.20
Bisp 2391.4100.10
Ondt i Rumlepotten3525.20.50.1
Orange Julep3103.67.80.20.1
Nielsen og Hansen´s Gløgg3186.215.71.42.6
Glühwein 2386.75.20.40.1
Rødvinsaus til indrefilet398.90.70.47.1
Flambert julegløgg3143.212.20.10
Ferskenpunch3118.411.40.20
Bisp (m/ alkohol)389.310.70.10
Rødvinsgelé med råkrem 33Oppskriften har bilde175.611.32.49.9
Burgundy Bishop3133.44.30.10
Sangria 2362.18.60.50.1
Bishop 2387.24.50.20
Bourgogne cobbler394.36.40.10
Claret punsj 2375.76.70.10
Claret Fizz318.60.50.10
Kitty351.85.300
Gløgg 33101.64.41.53
Rødvinstoddy 3394.18.10.20
Gløgg med rom30
Sangria2.955.64.70.20
Rødvinstoddy2.590.14.70.20
Rødvinssaus 2230.50.30.31.3
Glühwein297.56.50.30.1
Balsamicosaus2124.56.70.24.7
Rødvinstoddy 2274.60.70.10
Glühwein 3268.34.80.10
Independence Day Punch1.798.390.20
NavnPoengBildeKcalKarbo(gr)Protein(gr)Fett(gr)



Aktuelle artikler.

2 nydelige pappviner til både kos og mat

2 nydelige pappviner til både kos og mat

Her er 2 nydelige rødviner i 3 liters BIB som passer godt til kosen foran peisen, men og til litt av hvert av mat og tilbehør. Den ene er en velkjent Italiener, Cantina Rossa, som er i basisutvalget, og en fyrrig Argentiner fra bestilling, Alamos Malbec 2009.....

Les mer om denne saken...

Fristelser fra Chile

Fristelser fra Chile

Da Pernod Ricard lanserte den chilenske kvalitetsvinen 1865 Single Vineyard Syrah 2007 fra Viña San Pedro på det norske markedet i september inviterte de og vinmakerne til chilensk lunsj. Matskribent og kokebokforfatter Hanne Buxrud og matstylist Ann-Kristin Wang komponerte chilenske tradisjonelle r....

Les mer om denne saken...

Jacob’s Creek lanserer Reserve Coonawarra Cabernet Sauvignon

Jacob’s Creek lanserer  Reserve Coonawarra Cabernet Sauvignon

De aller fleste nordmenn har drukket Jacob’s Creek, men det ikke alle vet, er at den australske favoritten tilbyr et bredt spekter av røde, hvite og musserende viner som utfordrer tradisjonelle vinland som Frankrike, Italia og Spania. Lørdag 8. januar lanserte Jacob’s Creek Reserve Coonawarra Cabern....

Les mer om denne saken...

Ny vin etter Berens smak!

Ny vin etter Berens smak!

Ti år etter han lanserte sin første vin kommer Christer Berens nå med en ny vinserie. Målet denne gangen er å tilby moderne områdetypiske kvalitetsviner, til en fornuftig penge.....

Les mer om denne saken...

Ekstra krydder på grillen

Ekstra krydder på grillen

Like sikkert som at ballen er rund og corner er mål, tar nordmenn frem grillen så snart det er plussgrader. Så hvorfor ikke prøve braai, den sør-afrikanske betegnelsen for all type grilling i år? Med et glass sør-afrikansk vin inntil, er sommerens gastronomiske høydepunkt sikret.....

Les mer om denne saken...

Cardeto Rupestro Sangiovese Merlot 2008 og Millaman Cabernet Sauvignon 2009

Cardeto Rupestro Sangiovese Merlot 2008 og Millaman Cabernet Sauvignon 2009

Her er 2 gode viner for oss med folkelig smak. cardeto Rupestro prøvde vi i fjor høst og dette var absolutt vellykket. Denne vinen settes og ned i pris fra 1 juni og blir med det virkelig verd prisen.
Den andre Millaman Cabernet Sauvignon prøvde vi nylig til elg, som den passet fint til. Kan....

Les mer om denne saken...



Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.