Tradisjonsmat fra Hedmark



Flatbrødbaking på Maihaugen

Maten i Hedmark

Hedmark har rike mattradisjoner med retter fra storgårdene, fjellbygdene og også fra koielivet i storskogene.
Hedmark er landets tredje største fylke - etter Finnmark og Troms. Navnet stammer fra det norrøne Heidmork, som betyr "marken til heinene" - altså skogsfolket. Hedmark består av store skoger, karrige fjellbygder og fruktbare jordbruksdistrikter. Her er rike mattradisjoner med retter fra storgårdene, fjellbygdene og også fra koielivet i storskogene.
Kjøtt og flesk, surpølse, blodklubb og spekemat var de mest brukte middagsrettene til skogsfolket. Fisk var det lite av. De mest brukte rettene i skogsfolkets kosthold var nok sluring, munk og ertekål.
Sluring ble laget av hvetemel og vann og blandet i lettbrunet fleskefett. Sluring ble spist som grøt, gjerne med sukker på.
Munk ligner på sluring, men er en tykkere røre, mer som pannekakerøre laget av vann, hvetemel, natron og salt. Munk stekes på panne i fleskefett.
Ertekål består av kjøtt, flesk, erter, poteter og helgryn. Alt blandes og kokes sammen i en kjele. Dette var en populær middag.

Flatbygdene

Hedmark er ikke bare skog, men også små og store gårder på flatbygdene. Vang prestegård var viden kjent for sitt gode matstell, særlig i den perioden den store matpersonligheten Hanna Winsnes var prestekone her. Hun holdt et svært gjestefritt hus, og heldig var de som fikk benke seg rundt Hanne Winsnes matbord.
På prestegården ble det særlig laget til mye god mat til jul. Da hørte 12 sorter kaker til og i tillegg var det vanlig med vørterbrød. Julekvelden spiste de helgryns melkesuppe, lutefisk, ribbe og pølse. Som drikke var maltøl mest brukt. Før de dro til kirken første juledag, ble det servert mølje med kjøtt og flesk til alle. Ingen kunne dra til kirke uten å ha spist mølje. Blatbrød ble brukket i biter på tallerken, og så ble fettet skummet av gryten og øst over flatbrødet. Fersk kjøttsuppe med grønnsaker og boller var senere menyen første juledag.



Spekemat. Foto Opplysningskontorene for landbruket

Flatbrød fra Folldal

Den vanlege brødsorten i alle bygder var flatbrødet. Først i slutten av forrige århundre kom "kaku" eller gjæra omnsbrød til å vinne innpass i bygdene.

Stabelen med flatbrød sto framme til så å seie alle måltider og var ved sida av mjølkemat, graut og kjøt den viktigaste faktor i kosthaldet.

Mest vanleg var at dei bakte to gonger i året, vår og haust. Arbeidet varte da i fleire dagar, og når dei var ferdige, låg det store brødstablar på fleire hundre leivar på stabburet. Det var ofte "bakstekjerringar" som gjekk rundt i gardane og bakte for betaling. Det var nok eit slitsamt arbeid, men midt i strevet kunne det nok bli tid til hyggestunder. Spesielt borna hadde nok mange hyggestunder i eldhuset hos bakstekona..

Før i tida tvisteikte dei flatbrødet. Fyrste leiven vart steikt berre på den eine sida, så vart den lagt av takka til neste var bakt. Da vart den fyrste lagt på med den usteikte sida ned, og den andre vart lagt oppå og steikt godt på den andre sida også. Så vart begge leivane snudd, og den andre steikt på ei side. Så vart den fyrste teke av og var ferdigsteikt. Den andre som var steikt på ei side, vart lagt til side til den neste var laga. Slik gjentok det seg. Dampen frå den eine går ved steikinga inn i den andre, slik at breimjøl og såer ikkje gjekk til spille. Dette brødet blir no ikkje lenger brukt.

Det vart mykje brukt raud og kvit geitost på flatbrødet - "betta". Laga dei seg en riktig stor "betta", vart det kalla "bjøllkubeta". Kjøtt, flesk, fisk, graut, poteter og smør vart brukt til "betta av flatbrød". "Søyll"-flatbrød og tettmjølk, sur eller søt mjølk ved sida av spekemat var sikker kost i onnene og blir framleis brukt.




Matliste fra Ringsaker

Skrur vi tiden hundre år tilbake, finner vi følgende fordeling av dagens måltider fra en gård i Ringsaker:

Førdugurd - mellom klokken 0400-0430:

- Melkevelling (av byggmel) og erteflatbrød
- Spekepølse og erteflatbrød
- Flatbrød med smør og ost

Dugurd - mellom klokken 0800-0830:

- Grynpølse
- Sild og poteter
- Ertepannekake
- Raspekumme

Middag - mellom 1400-1500:

- Vassgraut med syrnet melk
- Ertekål
- Flatbrødsoll med spekeflesk
- Salt kjøtt og flesk
- Blodmat

Eftasverd - mellom klokken 1730-1800:

- Brødskiver og hjemmebrygget øl

Kveldsmat mellom klokken 1900-2000:

- Sild og poteter
- Velling og flatbrød
- Brød og øl





Annonse

Annonse



Noen gode oppskrifter med bilde

Prøv også Brumunddalsøl.Brumunddalsøl.
Denne retten har 46,35 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 11,34 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 0,44.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Blandsmør m/ mandelpotet og rabarbrasuppe.Blandsmør m/ mandelpotet og rabarbrasuppe.
Denne retten har 80,22 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,87 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,24 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,96.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Potetlefser fra Hedmark.Potetlefser fra Hedmark.
Denne retten har 138,39 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 28,39 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,39 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,4.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Gløgg med sitron og appelsin.Gløgg med sitron og appelsin.
Denne retten har 144,46 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 13,23 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,19 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 11,82.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Lammekjøtt kokt med dill fra Hedmark.Lammekjøtt kokt med dill fra Hedmark.
Denne retten har 74,68 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,25 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,82 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,16.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Fersk kjøtt og suppe fra Stange Gjestegård.Fersk kjøtt og suppe fra Stange Gjestegård.
Denne retten har 84,52 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,13 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,48 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,99.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Honningkake 3.Honningkake 3.
Denne retten har 311,43 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 65,56 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,47 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,76.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Skjørost fra hedmark.Skjørost fra hedmark.
Denne retten har 0 kcal pr 100 gram.
Denne retten har gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: .- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Gravet røye med sennepssaus.Gravet røye med sennepssaus.
Denne retten har 204,09 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,42 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 13,49 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,24.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Skjørost.Skjørost.
Denne retten har 0 kcal pr 100 gram.
Denne retten har gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: .- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++




Oppskrifter fra Hedmark

Verdier pr 100 gr
NavnPoengBildeKcalKarbo(gr)Protein(gr)Fett(gr)
Appelsinmarmelage fra Åsnes3.30
Barselsuppe fra Åmot30
Benløse fugler 22.5147.51.911.110.6
Benløse fugler fra Brandval4.5133.35.698
Bestemors Hasleruds jordbæromellet fra Brandval3195.322.69.97.2
Betagryn fra Fagernes353.45.82.22.1
Bisp356.29.20.20
Blandsmør3231.111.9319
Blandsmør fra Rendalen20
Blandsmør fra Sollia2.7325.24.42.233.2
Blandsmør fra Tylldalen4.50
Blandsmør m/ mandelpotet og rabarbrasuppe5Oppskriften har bilde80.210.93.82.2
Blodklubb3.570.30.116.90.2
Blodklubb (feittklubb) Folldal30
Blodklubb (flatklubb) fra Ringsaker3.576.90.118.60.2
Blodklubb fra Folldal3158.78.28.110.2
Blodklubb m/ duppe fra Folldal3.50
Blodpannekaker fra Tolga2.70
Blodpudding fra Åsnes4.50
Blodpølse (påsåpølse) fra Brøttum30
Blodpølse fra Folldal30
Blodpølse fra Tufsingdal3186.314.39.89.7
Bringebærsaft fra Trysil3Oppskriften har bilde101.723.60.50.2
Brumunddalsøl5Oppskriften har bilde46.411.300
Dallraut, laggraut, barselgraut30
Dravle fra Hedmark1.70
Duppe til klubb5.2192.411315.1
Einerbærøl (øl av bruselåg) fra Brandval3.720.95.200
Einerøl fra Folldal3.70
Elgstek fra Østerdalen3.990.81.8104.8
Enebærøl30
Engerdalsøl4.5399.700
Engerdal-øl337.98.90.10
Eplekake av brødrester fra Brandval3457.653.29.221.9
Eplesuppe fra Hedmark3398.90.10
Erterkål fra Y. Rendal4.80
Farsert tunge fra Åsnes3180.82.613.912.8
Fersk kjøtt og suppe fra Stange Gjestegård2.5Oppskriften har bilde84.52.16.65.5
Ferskt kjøtt og suppe av lam fra Tolga3158.1115.210.2
Fettduppe fra Brandval20
Fettklubb fra Fagernes30
Fettklubb fra Solør30
Fillebunk30
Fiskefarse fra Åsnes3126.63.479.4
Fiskesuppe fra Rendalen40
Flatbrød fra Dalsbygda5331.439.7714.6
Flatbrød fra Tynset2.70
Flatbrød fra Ytre Rendal4131.923.73.31.9
Flatbrød fra Øvre Rendal3.50
Flatklubb3153.929.64.21
Flatklubb fra Fagernes, Furnes og Ringsaker30
Flatklubb fra Solør30
Fleskapannekake fra Åmot30
Fleskepannekake fra Brandval4.3192.411.39.911.8
Fløtekrummer3362.441.34.219.8
Fløtekrummer fra Dalsbygda3361.239.34.920.1
Fløtekrummer fra Koppang3359.961.79.47.6
Fløtekrummer fra Tynset4.5361.834.63.922.9
Fløtepudding 23299.313.8323
Fylt kålhode358.64.36.81.2
Gammelost 73.20
Geitmysost fra Folldal og Dalsbygda30
Gjedde, tørket30
Gløgg med sitron og appelsin3Oppskriften har bilde144.513.21.73.2
Goro fra Mogrenda3397.733.56.925.4
Grautbrød fra Tolga3398.246.84.721
Gravet røye med sennepssaus3Oppskriften har bilde204.19.411.213.5
Grisesodd (fersk suppe) m/ melboller fra Åmot4.70
Grynpølse fra Hedmark5.6371.613.812.529.1
Grynpølse fra Nes. H.3207.231.584.4
Grynsodd fra Kirkenær og Grue30
Grynsodd fra Åmot40
Gubb30
Gubb (gomme)3.70
Gubbost30
Gulrottynnkaku fra Koppang30
Havregrynsuppe4.761.15.40.74
Helgrynssaftsuppe fra Brandval4.537.27.410.1
Hjemmebrygget øl fra hedmark4Oppskriften har bilde37.19.200
Hodepølse (huepølse) fra Telnetset30
Honningkake 33.6Oppskriften har bilde311.465.65.72.5
Hvordan en laget løpe i Gjesåsen30
Hårdagsbrød30
Innmatkaker fra Tolga392.716.53.30.9
Jordbæromelett4.5Oppskriften har bilde125.515.75.94.3
Jurpe3Oppskriften har bilde146.415.44.17.4
Jønnbrød5306.918.8423.7
Jønnbrød - avletter fra Os3314.326.55.220.5
Jønnbrød - avletter fra Tolga3.3305.624.34.620.6
Jønnbrød - avletter fra Tynset4.2280.313.9323.2
Kald kjernemelksuppe3110.812.93.84.9
Karveøl fra Vingelen314.93.60.10
Kinnsæpost (kjernemjølkost) fra Våler30
Kneppkaker3281.554.47.73.3
Kneppkaker 24328.360.37.26
Kogt faarekjød med dillsaus fra Åsnes30
Kokost fra Hedemarken4.20
Kokost fra Tylldalen, Rendalen, Stor-Elvdal3.60
Koksøll (mølske) fra Tynset40
Kokt spekeskinke fra Y. Rendal30
Kringler3.5372.342.17.118.9
Krydret rabarbragelé4Oppskriften har bilde172.140.70.60.1
Kurv (påskekurv) fra Øiset4187.627.16.94.8
Kålsuppe med sirup314.32.10.50.3
Lagsild fra Nes. H.30
Lammekjøtt kokt med dill fra Hedmark3Oppskriften har bilde74.74.25.53.8
Lapper 1 fra Tolga3231.8476.11.7
Lapper 2 fra Tolga328244.86.68.1
Lapper I fra Tolga3233.946.26.32.2
Lapper II fra Tolga328244.86.68.1
Lefse med gjær3228.2465.71
Lefse med sur melk eller saup3222.543.65.91.2
Lefse med sur mjølk eller saup fra Folldal3222.543.65.91.2
Lefseost366.55.23.63.5
Lemse 2 fra Tolga4.5256.234.46.49.6
Lemse fra Engerdal30
Lemse fra Tolga331026.52.621.1
Lemse fra Vingelen3260.8426.26.6
Leverpølse fra Tolga30
Ludefisk (gammel oppskrift)30
Lutefisk fra Hedmark fylke20
Lutefisk fra Tylldalen4.30
Lyserød Fløtepudding fra Mesnali38515.11.71.5
Løpsund fra Trysil20
Magapølse fra Brøttum30
Melkesuppe med brune bønner3124.97.16.27.7
Mjølkegryn362.26.92.72.5
Mjølkegryn fra Hedmark30
Mjølkeringer fra Gjesåsen30
Mjølkesuppe m/ brune bønner fra Hodalen385.78.25.13.3
Mjølketynnkake Fra Koppang3299.522.94.820.6
Mjølketynnkake Fra Rendalen3278.126.14.516.9
Mor Sæthers snipper fra Knapper5275.642.32.610.6
Mormors oksestek fra Nes. H.2.577.22.29.73.2
Mors Hjemmelagde Blomkålsuppe2.724.22.520.2
Motti519231.663.6
Motti fra Grue Finskog4.70
Mugler30
Munk (Kålbulle)3.7168.611.27.310.4
Myk potetlefse40
Myseklubb fra Våler3181.4316.12.8
Myssmørgryn316.83.10.50.2
Myssmørgrøt4.547.28.51.40.6
Myssmørgrøt 3373.610.41.52.5
Myssmørlemse30
Myssmørpålegg312319.84.62.6
Mølske fra Folldal4.80
Mølske fra Tufsingdal, Rendalen, Vingelen30
Nøkkelost 330
Ostesoll30
Pannekake stekt på takke4.5116.121.150.7
Pannerusk fra Mo og Austervatn50
Potet- og pølsesuppe4.536.94.21.41.4
Poteter og pultostduppe30
Potetkake med havremel30
Potetlefser fra Folldal3Oppskriften har bilde99.714.82.63.1
Potetlefser fra Hedmark3.3Oppskriften har bilde138.428.43.80.4
Pultost fra Folldal, Rendalen, Vingelen, Tylldalen40
Pølsegryn fra Åmot20
Rabarbrasuppe fra Hedmark3Oppskriften har bilde52.512.50.20
Rakfisk fra Hodalen30
Rakfisk fra Vingelen30
Rakfisk på grinalsk vis fra Elverum20
Rasperisk (potetrisk)5.1110.121.32.60.9
Risengrynssuppe fra hedmark4.20
Risengrynssuppe med flesk3116.385.27
Risengrynsuppe m/ flesk fra Telneset4.5116.385.27
Risk (revrisk, raspepannekaker, skrubbtosse, potetrisk)3.90
Rullekake med rabarbra3Oppskriften har bilde237.423.83.913.8
Rullepølse fra Folldal40
Rygg-høgg fra Odalen3121.37.17.66.6
Rømmebrød 22.5Oppskriften har bilde464.944.45.328.9
Rømmebrød fra Tolga3407.644.45.122.6
Rømmetynnekaker fra Østerdalen3306.920.3522.6
Rømmetynnkake3337.322.44.725
Råfløtepudding fra Tufsingdal3303.732.31.418.7
Råjok3.80
Råmelkskake fra Tolga3319.636.91.618.4
Råmelkspannekaker3.40
Råmjølkost4.50
Råmjølkspudding fra Brandval30
Råmjølkspølse fra Tolga314723.65.92.9
Saupmøsmør fra Rendalen30
Seterdøler fra Tolga3241.848.94.92.6
Sildegryn / Grynsodd fra Ø. Rendal333.66.70.90.1
Sildegryn fra Tolga3764.74.84
Sildegryn fra Tolga 730
Sildeklubb fra Os og Åsmarka3133.65.69.38.1
Sildekål fra Brøttum30
Sildepudding fra Sollia40
Sildepudding m/ egg eller råmjølk fra Tolga og Åsm30
Sildesuppe fra Romedal30
Sirupskaka fra Fagernes3273.959.64.71.2
Sirupskake fra Ringsaker3.5322.249.63.610.7
Siruptynnkake fra Folldal5291.835.1514.3
Siruptynnkake fra Koppang4296.817.80.924.6
Siruptynnkake fra Rendalen4.9306.237.13.515.6
Sjokoladepudding (billig)5.110513.93.63.7
Skalkesuppe fra Østerdalen30
Skjeklubb3153.929.64.21
Skjørost3Oppskriften har bilde0
Skjørost fra hedmark3.8Oppskriften har bilde0
Skjørost fra Rendalen, Tynset, Dalsbygda30
Skrøve2.80
Slurring4.51447.35.510.1
Sodd med melboller2.772.11.23.75.8
Soingraut (songgraut) fra Folldal og Øvre Rendal30
Spekepølsa av innmat fra Ringsaker4383.5013.636.6
Spekepølse av innmat fra Tolga3192.50.218.211.5
Spidhakk fra Tolga30
Sprutbakkels3293.635.49.212.4
Stekt blandsmør fra Stor-Elvdal4.70
Stekt flesk m/ duppe fra Brandval4.50
Stekt flesk m/ duppe fra Åmot4188.33.87.416
Stekt flesk m/ hvit løksaus fra Brøttum3.30
Stekt flesk med duppe4234.42.78.820.9
Stekt Tiur eller Røy4.2132.14.911.17.4
Stekte epler fra Brandval3116.4280.20.1
Stinge369.610.64.21
Stivlefse fra Folldal30
Surost4.50
Surostdrikke30
Surost-grøt350.19.41.40.4
Surost-suppe3.374.84.90.75.8
Surprimost - Surmyssost30
Surpølse 1. fra Tolga og Tynset5.489.86.29.33
Surpølse 2 fra Ø. Rendal377.45.610.71.1
Surpølse 2. fra Tolga og Tynset325549.17.21.6
Surpølse fra Os3.5328.565.48.61.2
Surpølse fra Tylldal50
Surpølse fra Ø. Rendal3327.965.48.61.1
Surstek fra Åsnes391592.6
Søngrøt4.50
Søngrøt m/vafler50
Søtmyssmør - ”møssmør”3.30
Søtmøssmørsvine30
Takk-kaku fra Folldal30
Talg-graut fra Telneset316111.44.610.8
Talg-grøt fra Os3100.16.23.86.7
Talg-grøt fra Tylldalen363.44.53.43.5
Talg-grøt fra Tynset3327.915.15.127.2
Talg-grøt fra Tynset 230
Tilslørte bondepiker fra Stange4Oppskriften har bilde304.730.2219.3
Trysilsteik3246014.520.9
Tullepåsuppe30
Tynkakesnipp fra Fagernes3467.132.5037.5
Tynnkaker fra Østerdalen4257.716.83.918.9
Tørket og røkt gjedde4.50
Vafler fra Dalsbygda2157.726.65.62.6
Vassgraut fra Hedmark3.20
Vetlgraut fra Nes30
Væmmælsnipper4.531437.11.417.8
Ysting av kvit ost fra Hedmark3.80
Øl fra Tufsingdalen414.63.600
NavnPoengBildeKcalKarbo(gr)Protein(gr)Fett(gr)








Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.