Tradisjonsmat fra Hedmark

Flatbrødbaking på Maihaugen

Maten i Hedmark

Hedmark har rike mattradisjoner med retter fra storgårdene, fjellbygdene og også fra koielivet i storskogene.
Hedmark er landets tredje største fylke - etter Finnmark og Troms. Navnet stammer fra det norrøne Heidmork, som betyr "marken til heinene" - altså skogsfolket. Hedmark består av store skoger, karrige fjellbygder og fruktbare jordbruksdistrikter. Her er rike mattradisjoner med retter fra storgårdene, fjellbygdene og også fra koielivet i storskogene.
Kjøtt og flesk, surpølse, blodklubb og spekemat var de mest brukte middagsrettene til skogsfolket. Fisk var det lite av. De mest brukte rettene i skogsfolkets kosthold var nok sluring, munk og ertekål.
Sluring ble laget av hvetemel og vann og blandet i lettbrunet fleskefett. Sluring ble spist som grøt, gjerne med sukker på.
Munk ligner på sluring, men er en tykkere røre, mer som pannekakerøre laget av vann, hvetemel, natron og salt. Munk stekes på panne i fleskefett.
Ertekål består av kjøtt, flesk, erter, poteter og helgryn. Alt blandes og kokes sammen i en kjele. Dette var en populær middag.

Flatbygdene

Hedmark er ikke bare skog, men også små og store gårder på flatbygdene. Vang prestegård var viden kjent for sitt gode matstell, særlig i den perioden den store matpersonligheten Hanna Winsnes var prestekone her. Hun holdt et svært gjestefritt hus, og heldig var de som fikk benke seg rundt Hanne Winsnes matbord.
På prestegården ble det særlig laget til mye god mat til jul. Da hørte 12 sorter kaker til og i tillegg var det vanlig med vørterbrød. Julekvelden spiste de helgryns melkesuppe, lutefisk, ribbe og pølse. Som drikke var maltøl mest brukt. Før de dro til kirken første juledag, ble det servert mølje med kjøtt og flesk til alle. Ingen kunne dra til kirke uten å ha spist mølje. Blatbrød ble brukket i biter på tallerken, og så ble fettet skummet av gryten og øst over flatbrødet. Fersk kjøttsuppe med grønnsaker og boller var senere menyen første juledag.



Spekemat. Foto Opplysningskontorene for landbruket

Flatbrød fra Folldal

Den vanlege brødsorten i alle bygder var flatbrødet. Først i slutten av forrige århundre kom "kaku" eller gjæra omnsbrød til å vinne innpass i bygdene.

Stabelen med flatbrød sto framme til så å seie alle måltider og var ved sida av mjølkemat, graut og kjøt den viktigaste faktor i kosthaldet.

Mest vanleg var at dei bakte to gonger i året, vår og haust. Arbeidet varte da i fleire dagar, og når dei var ferdige, låg det store brødstablar på fleire hundre leivar på stabburet. Det var ofte "bakstekjerringar" som gjekk rundt i gardane og bakte for betaling. Det var nok eit slitsamt arbeid, men midt i strevet kunne det nok bli tid til hyggestunder. Spesielt borna hadde nok mange hyggestunder i eldhuset hos bakstekona..

Før i tida tvisteikte dei flatbrødet. Fyrste leiven vart steikt berre på den eine sida, så vart den lagt av takka til neste var bakt. Da vart den fyrste lagt på med den usteikte sida ned, og den andre vart lagt oppå og steikt godt på den andre sida også. Så vart begge leivane snudd, og den andre steikt på ei side. Så vart den fyrste teke av og var ferdigsteikt. Den andre som var steikt på ei side, vart lagt til side til den neste var laga. Slik gjentok det seg. Dampen frå den eine går ved steikinga inn i den andre, slik at breimjøl og såer ikkje gjekk til spille. Dette brødet blir no ikkje lenger brukt.

Det vart mykje brukt raud og kvit geitost på flatbrødet - "betta". Laga dei seg en riktig stor "betta", vart det kalla "bjøllkubeta". Kjøtt, flesk, fisk, graut, poteter og smør vart brukt til "betta av flatbrød". "Søyll"-flatbrød og tettmjølk, sur eller søt mjølk ved sida av spekemat var sikker kost i onnene og blir framleis brukt.

Matliste fra Ringsaker

Skrur vi tiden hundre år tilbake, finner vi følgende fordeling av dagens måltider fra en gård i Ringsaker:

Førdugurd - mellom klokken 0400-0430:

- Melkevelling (av byggmel) og erteflatbrød
- Spekepølse og erteflatbrød
- Flatbrød med smør og ost

Dugurd - mellom klokken 0800-0830:

- Grynpølse
- Sild og poteter
- Ertepannekake
- Raspekumme

Middag - mellom 1400-1500:

- Vassgraut med syrnet melk
- Ertekål
- Flatbrødsoll med spekeflesk
- Salt kjøtt og flesk
- Blodmat

Eftasverd - mellom klokken 1730-1800:

- Brødskiver og hjemmebrygget øl

Kveldsmat mellom klokken 1900-2000:

- Sild og poteter
- Velling og flatbrød
- Brød og øl





Noen gode oppskrifter med bilde

Prøv også Tilslørte bondepiker fra Stange.Tilslørte bondepiker fra Stange.
Denne retten har 323,29 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 30,88 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 21,15 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,86.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Honningkake 3.Honningkake 3.
Denne retten har 312,29 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 66,25 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,51 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,74.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Lammekjøtt kokt med dill fra Hedmark.Lammekjøtt kokt med dill fra Hedmark.
Denne retten har 77,79 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,56 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,05 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,06.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Jordbæromelett.Jordbæromelett.
Denne retten har 216,99 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 38,92 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,19 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,26.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Blandsmør m/ mandelpotet og rabarbrasuppe.Blandsmør m/ mandelpotet og rabarbrasuppe.
Denne retten har 80,1 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,87 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,24 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,96.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Potetlefser fra Hedmark.Potetlefser fra Hedmark.
Denne retten har 137,08 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 28,39 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,44 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,4.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Jurpe.Jurpe.
Denne retten har 172,61 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 16,86 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,75 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,2.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Fersk kjøtt og suppe fra Stange Gjestegård.Fersk kjøtt og suppe fra Stange Gjestegård.
Denne retten har 81,86 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,13 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,3 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,99.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Rabarbrasuppe fra Hedmark.Rabarbrasuppe fra Hedmark.
Denne retten har 52,2 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 12,41 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,04 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,69.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Rømmebrød 2.Rømmebrød 2.
Denne retten har 461,17 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 44,4 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 28,85 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,36.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++








Oppskrifter fra Hedmark

Verdier pr 100 gr
NavnPoengBildeKcalKarbo(gr)Protein(gr)Fett(gr)
Appelsinmarmelage fra Åsnes3.30
Barselsuppe fra Åmot30
Benløse fugler 22.5167.81.910.713
Benløse fugler fra Brandval31425.68.89.2
Bestemors Hasleruds jordbæromellet fra Brandval3213.129.496.5
Betagryn fra Fagernes353.45.82.22.1
Bisp353.68.80.20
Blandsmør3230.711.92.919
Blandsmør fra Rendalen30
Blandsmør fra Sollia2.7333.24.42.334.1
Blandsmør fra Tylldalen4.50
Blandsmør m/ mandelpotet og rabarbrasuppe3Oppskriften har bilde80.110.93.82.2
Blodklubb3.570.40.216.90.2
Blodklubb (feittklubb) Folldal30
Blodklubb (flatklubb) fra Ringsaker3.576.90.118.60.2
Blodklubb fra Folldal3158.28.28.110.2
Blodklubb m/ duppe fra Folldal3.50
Blodpannekaker fra Tolga2.70
Blodpudding fra Åsnes4.50
Blodpølse (påsåpølse) fra Brøttum30
Blodpølse fra Folldal30
Blodpølse fra Tufsingdal3186.314.39.89.7
Brumunddalsøl546.411.300
Dallraut, laggraut, barselgraut30
Dravle fra Hedmark1.70
Duppe til klubb5213.912.42.916.9
Einerbærøl (øl av bruselåg) fra Brandval3.720.95.200
Einerøl fra Folldal40
Elgstek fra Østerdalen3.996.91.710.15.5
Enebærøl30
Engerdalsøl4.5399.700
Engerdal-øl337.98.90.10
Eplekake av brødrester fra Brandval3481.751.27.726.4
Eplesuppe fra Hedmark338.68.80.10.1
Erterkål fra Y. Rendal5.20
Farsert tunge fra Åsnes3184.32.613.413.4
Fersk kjøtt og suppe fra Stange Gjestegård2.5Oppskriften har bilde81.92.16.45.3
Ferskt kjøtt og suppe av lam fra Tolga3157.9115.210.2
Fettduppe fra Brandval20
Fettklubb fra Fagernes30
Fettklubb fra Solør30
Fillebunk30
Fiskefarse fra Åsnes3132.73.47.110.1
Fiskesuppe fra Rendalen50
Flatbrød fra Dalsbygda5338.140.27.615
Flatbrød fra Tynset2.70
Flatbrød fra Ytre Rendal4134.523.73.42.2
Flatbrød fra Øvre Rendal3.50
Flatklubb3147.429.64.20.5
Flatklubb fra Fagernes, Furnes og Ringsaker30
Flatklubb fra Solør30
Fleskapannekake fra Åmot30
Fleskepannekake fra Brandval4.2192.111.39.811.9
Fløtekrummer3365.941.54.120.2
Fløtekrummer fra Dalsbygda3364.539.54.820.6
Fløtekrummer fra Koppang3357.661.68.97.8
Fløtekrummer fra Tynset3366.434.83.823.4
Fløtepudding 23304.5142.223.7
Fylt kålhode359.74.27.51.1
Gammelost 73.20
Geitmysost fra Folldal og Dalsbygda30
Gjedde, tørket30
Goro fra Mogrenda3423.933.66.528.6
Grautbrød fra Tolga3407.6464.422.6
Grisesodd (fersk suppe) m/ melboller fra Åmot4.70
Grynpølse fra Hedmark5.5371.513.812.529.1
Grynpølse fra Nes. H.3211.732.28.24.5
Grynsodd fra Kirkenær og Grue30
Grynsodd fra Åmot40
Gubb30
Gubb (gomme)3.70
Gubbost30
Gulrottynnkaku fra Koppang30
Havregrynsuppe4.763.760.64.1
Helgrynssaftsuppe fra Brandval4.537.17.410.1
Hodepølse (huepølse) fra Telnetset30
Honningkake 33.6Oppskriften har bilde312.366.25.42.5
Hvordan en laget løpe i Gjesåsen30
Hårdagsbrød30
Innmatkaker fra Tolga39617.23.21.2
Jordbæromelett4.5Oppskriften har bilde21738.95.64.2
Jurpe3Oppskriften har bilde172.616.93.89.8
Jønnbrød5311.118.83.924.3
Jønnbrød - avletter fra Os3317.126.5520.9
Jønnbrød - avletter fra Tolga3.3306.324.24.520.9
Jønnbrød - avletter fra Tynset3.7283.213.9323.6
Kald kjernemelksuppe3111.512.83.85
Karveøl fra Vingelen314.93.60.10
Kinnsæpost (kjernemjølkost) fra Våler30
Kneppkaker3279.854.77.43.2
Kneppkaker 24325.960.36.96
Kogt faarekjød med dillsaus fra Åsnes30
Kokost fra Hedemarken4.20
Kokost fra Tylldalen, Rendalen, Stor-Elvdal3.60
Koksøll (mølske) fra Tynset4.30
Kokt spekeskinke fra Y. Rendal30
Kringler3.5372.842.36.819.2
Krydret rabarbragelé3Oppskriften har bilde171.940.70.60.1
Kurv (påskekurv) fra Øiset3188.227.16.94.9
Kålsuppe med sirup313.820.50.3
Lagsild fra Nes. H.30
Lammekjøtt kokt med dill fra Hedmark3Oppskriften har bilde77.84.65.54
Lapper 1 fra Tolga323046.26.12
Lapper 2 fra Tolga3278.2446.48.2
Lapper I fra Tolga3231.945.56.22.5
Lapper II fra Tolga3278.2446.48.2
Lefse med gjær30
Lefse med sur melk eller saup3219.943.66.21.1
Lefse med sur mjølk eller saup fra Folldal3219.943.66.21.1
Lefseost3685.23.63.6
Lemse 2 fra Tolga4.5255.134.56.39.8
Lemse fra Engerdal30
Lemse fra Tolga331526.52.821.7
Lemse fra Vingelen3266.742.46.57.1
Leverpølse fra Tolga30
Ludefisk (gammel oppskrift)30
Lutefisk fra Hedmark fylke20
Lutefisk fra Tylldalen4.30
Lyserød Fløtepudding fra Mesnali385.415.11.71.6
Løpsund fra Trysil20
Magapølse fra Brøttum30
Melkesuppe med brune bønner31257.16.27.7
Mjølkegryn364.47.52.72.5
Mjølkegryn fra Hedmark30
Mjølkeringer fra Gjesåsen30
Mjølkesuppe m/ brune bønner fra Hodalen385.88.25.13.3
Mjølketynnkake Fra Koppang3326.322.94.623.8
Mjølketynnkake Fra Rendalen3300.526.14.219.6
Mor Sæthers snipper fra Knapper5.1275.742.42.610.7
Mormors oksestek fra Nes. H.2.575.92.29.93
Mors Hjemmelagde Blomkålsuppe2.7252.520.2
Motti5191.531.663.6
Motti fra Grue Finskog4.70
Mugler30
Munk (Kålbulle)3.7167.911.27.210.4
Myk potetlefse3.90
Myseklubb fra Våler3176.53162.5
Myssmørgryn316.83.10.50.2
Myssmørgrøt4.545.58.51.40.5
Myssmørgrøt 338210.31.53.6
Myssmørlemse30
Myssmørpålegg3122.419.84.52.7
Mølske fra Folldal5.20
Mølske fra Tufsingdal, Rendalen, Vingelen30
Nøkkelost 330
Ostesoll30
Pannekake stekt på takke4.5112.221.150.4
Pannerusk fra Mo og Austervatn50
Potet- og pølsesuppe4.536.54.21.61.3
Poteter og pultostduppe30
Potetkake med havremel30
Potetlefser fra Hedmark5Oppskriften har bilde137.128.43.80.4
Pultost fra Folldal, Rendalen, Vingelen, Tylldalen40
Pølsegryn fra Åmot20
Rabarbrasuppe fra Hedmark3Oppskriften har bilde52.212.40.20
Rakfisk fra Hodalen30
Rakfisk fra Vingelen30
Rakfisk på grinalsk vis fra Elverum20
Rasperisk (potetrisk)4.9107.621.32.60.8
Risengrynssuppe fra hedmark4.70
Risengrynssuppe med flesk3116.485.27.1
Risengrynsuppe m/ flesk fra Telneset4.5116.485.27.1
Risk (revrisk, raspepannekaker, skrubbtosse, potetrisk)4.10
Rullekake med rabarbra3Oppskriften har bilde239.423.83.914
Rullepølse fra Folldal40
Rygg-høgg fra Odalen3120.97.17.66.6
Rømmebrød 22.5Oppskriften har bilde461.244.4528.8
Rømmebrød fra Tolga3429.944.44.925.4
Rømmetynnekaker fra Østerdalen3305.220.34.722.6
Rømmetynnkake3335.822.44.725
Råfløtepudding fra Tufsingdal3309.231.91.619.5
Råjok3.80
Råmelkskake fra Tolga3325.836.91.619.1
Råmelkspannekaker3.40
Råmjølkost4.50
Råmjølkspudding fra Brandval30
Råmjølkspølse fra Tolga3145.523.65.72.9
Saupmøsmør fra Rendalen30
Seterdøler fra Tolga3243494.92.8
Sildegryn / Grynsodd fra Ø. Rendal333.66.70.90.1
Sildegryn fra Tolga377.64.554.2
Sildegryn fra Tolga 730
Sildeklubb fra Os og Åsmarka3133.65.69.38.1
Sildekål fra Brøttum30
Sildepudding fra Sollia30
Sildepudding m/ egg eller råmjølk fra Tolga og Åsm30
Sildesuppe fra Romedal30
Sirupskaka fra Fagernes3276.759.84.81.5
Sirupskake fra Ringsaker3.5328.249.93.811.3
Siruptynnkake fra Folldal5304.3354.715.9
Siruptynnkake fra Koppang4.530917.4126.1
Siruptynnkake fra Rendalen4.8317.437.13.317
Sjokoladepudding (billig)5.1120.617.13.83.9
Skalkesuppe fra Østerdalen30
Skjeklubb3147.429.64.20.5
Skjørost fra Rendalen, Tynset, Dalsbygda30
Skrøve40
Slurring4.5144.57.35.510.2
Sodd med melboller2.773.11.13.75.9
Soingraut (songgraut) fra Folldal og Øvre Rendal30
Spekepølsa av innmat fra Ringsaker4383.5013.636.6
Spekepølse av innmat fra Tolga3177.40.218.89.6
Spidhakk fra Tolga30
Sprutbakkels3297.338.18.612
Stekt blandsmør fra Stor-Elvdal40
Stekt flesk m/ duppe fra Brandval4.50
Stekt flesk m/ duppe fra Åmot4188.23.87.416
Stekt flesk m/ hvit løksaus fra Brøttum3.30
Stekt flesk med duppe4234.32.78.820.9
Stekt Tiur eller Røy4.2136.54.9118
Stekte epler fra Brandval3113.627.30.20.1
Stinge370.810.64.21.2
Stivlefse fra Folldal30
Surost30
Surostdrikke30
Surost-grøt348.29.41.40.3
Surost-suppe3.378.85.90.85.8
Surprimost - Surmyssost30
Surpølse 1. fra Tolga og Tynset5.489.86.29.33
Surpølse 2 fra Ø. Rendal377.95.610.81.1
Surpølse 2. fra Tolga og Tynset3255.649.17.21.7
Surpølse fra Os3.5327.965.48.61.2
Surpølse fra Tylldal50
Surpølse fra Ø. Rendal3327.365.48.61.1
Surstek fra Åsnes382.559.41.6
Søngrøt4.50
Søngrøt m/vafler4.50
Søtmyssmør - ”møssmør”3.30
Søtmøssmørsvine30
Takk-kaku fra Folldal30
Talg-graut fra Telneset3162.411.44.611
Talg-grøt fra Os3100.26.23.86.7
Talg-grøt fra Tylldalen363.44.53.43.5
Talg-grøt fra Tynset3326.315.15.127.1
Talg-grøt fra Tynset 230
Tilslørte bondepiker fra Stange4Oppskriften har bilde323.330.91.921.2
Trysilsteik3246014.520.9
Tullepåsuppe30
Tynkakesnipp fra Fagernes3470.231.3038.3
Tynnkaker fra Østerdalen4255.416.8418.7
Tørket og røkt gjedde4.50
Vafler fra Dalsbygda2157.326.65.62.6
Vassgraut fra Hedmark3.20
Vetlgraut fra Nes30
Væmmælsnipper4.532137.61.618.2
Ysting av kvit ost fra Hedmark3.80
Øl fra Tufsingdalen414.63.600
NavnPoengBildeKcalKarbo(gr)Protein(gr)Fett(gr)







Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.