Oppskrifter på safting.



Bildet viser svarthyll. Hyllebær er ypperlig til saft Hjemmelaget saft er billig, godt og verdifullt tørstedrikke utenom melk, som vi selvfølgelig setter på frokost og kveldsbordet. Og det er i aller høyeste grad alternativet til alt mineralvannet som dessverre vinner et bredere og bredere terreng. Og mineralvann er hverken billig eller næringsrikt, tvert imot, det er meget dyrt og inneholdet av sukker er høyt. De frukt- og bærslag det er mest vanlig å lage saft av, er bringebær, rips, solbær, tyttebær, stikkelsbær og rabarbra. Frukt- og bærslagene kan saftes hver for seg eller blandes to eller flere slag. Bær til saft bør være fullmodne. De gir da mer saftutbytte, og saften får finere smak og aroma enn av lite modne bær.


Vanlige saftmetoder er:

  • Dampkoking
  • Vanlig koking av bær og så presse ut saften
  • Rå saft





Dampkoking

Denne metoden passer best for mindre porsjoner. Dampkoking har den fordel at den gir saft som er silt og helt ferdig til å fylles på flasker med en gang. Fyll først kasserollen med kokende vann, til ca. 3 cm fra kanten. Sett beholderen over og sett klypen på gummislangen. Fyll bærene eller frukten i kurven. Legg dem lagvis med sukkeret, hvor det brukes sukker. Søthetsgraden er en vanesak. Sukkerforbruket i vårt kosthold er altfor høyt. Derfor bør vi tenke over mengdene også til safting. Legg lokket tett på. Saften kan tappes ut gjennom gummislangen når saftingen er ferdig. Bærene må dampe til de har saftet seg godt og skiftet farge. Jo lenger en damper, jo mer saft får en. Straks saften er ferdig dampet, må den fylles på flasker. Alt må være rent og varmt. Ved å bruke sukker får vi mer saft ut av bærene og bedre saft. Legg bærene lagvis med 100 - 150g sukker pr. kg bær.

Vanlig koking

Med denne metoden bør frukt og bær kokes med ganske lite vann. Er bærene lite modne, må vi bruke forholdsvis mer vann enn om de er godt modne og saftige. Vei bærene opp i syltekjelen, mål vann, og la alt koke langsomt opp og trekke videre med tett lokk til bærene har saftet seg, har falt sammen og har skiftet farge. Saften må få renne godt av. Det er som regel tilstrekkelig å la bærene henge til avrenning en times tid. Saften må kokes opp før den fylles på flasker. Den kan oppbevares søt eller sur. Med det er en fordel å tilsette sukker, da bevarer saften både fargen og aromaen bedre. Skal vi lage søt saft, beregner vi fra 200 - 400g sukker til 1 liter saft. Saften får mer bærsmak når vi bruker lite sukker. Hvor mye sukker vi skal bruke, avhenger av bærslag, smak, oppbevaringsmuligheter og hvor effektivt påfylling av flaskene skjer. Se og link under til kokt saft og safting.

Rå saft

Rå saft krever mer sukker og førsteklasses oppbevaringsrom. Bærene må være modne, feilfrie, nyplukkede og tørre. Det er mest blåbær, bringebær, rips, moreller og tyttebær som blir brukt til saft. Se også link under til råsaft.

Godt råd til slutt

For manges vedkommende kan det bli vel hektisk - ja, nesten uoverkommelig å få "pyntet vekk" all bær og frukt i løpet av noen korte høstdager. Putt det i fryseren, og ta det igjen senere når det har blitt roligere dager. Da kan saftingen foregå i ro og fred.





Noen gode oppskrifter med bilde


Prøv også Rødbetsaft.Rødbetsaft.
Denne retten har 158,46 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 37,45 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,24 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,64.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Jordbærlimonade.Jordbærlimonade.
Denne retten har 68,05 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 16,06 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,09 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,19.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Hyllebærsaft 2.Hyllebærsaft 2.
Denne retten har 38,94 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,71 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,38 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,64.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Eplesaft 2.Eplesaft 2.
Denne retten har 31,17 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,43 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,15 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,48.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Rabarbra- og jordbærsaft.Rabarbra- og jordbærsaft.
Denne retten har 19,2 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,88 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,14 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,16.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Hylleblomstsaft.Hylleblomstsaft.
Denne retten har 161,92 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 40,27 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,02 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 0,91.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Epledrikk.Epledrikk.
Denne retten har 32,01 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,87 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,13 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,39.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kirsebærsaft 2.Kirsebærsaft 2.
Denne retten har 25,54 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,63 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,04.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Solbærsaft med sitron.Solbærsaft med sitron.
Denne retten har 108,88 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 24,19 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,5 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,05.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Piratbolle.Piratbolle.
Denne retten har 76,61 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 19,07 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,01 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,97.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Rognebærsaft 2.Rognebærsaft 2.
Denne retten har 98,12 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 24,53 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 0,42.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Rabarbrasaft med ingefær.Rabarbrasaft med ingefær.
Denne retten har 79,32 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 18,49 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,1 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,43.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





De mest populære saftoppskriftene

Verdier pr 100 gr
NavnPoengBildeKcalKarbo(gr)Protein(gr)Fett(gr)
Hylleblomstsaft (Svensk)5.4138.734.50.10
Mjødurtsaft5.2221.855.300
Krøkebærsaft fra Reisadalen5.10000
Appelsinsaft5193.6480.10
Rå tyttebærsaft5107.524.70.40.3
Rå kreklingbærsaft (Krøkebærsaft)4.90000
Heggebærsaft4.70
Mjødurt-drikke4.5194.948.600
Rå bringebærsaft4.515336.40.50.2
Bringebærsaft - Jordbærsaft - Ribssaft4.510322.60.90.3
Tyttebærdrikk (saft)4.516.23.70.10
Rå kirsebærsaft4.5160.339.30.50
Måltidsdrikk4.5Oppskriften har bilde57.511.80.50.5
Blåbærsaft gammel4.5Oppskriften har bilde0
Safting4.40
Rabarbrasaft uten sukker4.20
Ripssaft 24.148.46.31.11.1
Rabarbrasaft med ingefær4Oppskriften har bilde79.318.50.40.1
Rå kvedesaft4142.734.70.20.2
Bjørnebærsaft4Oppskriften har bilde102.522.90.90.4
Saft av hyllebærblomster4202.250.30.10
Aronia saft40
Rabarbrasaft3.99.30.80.40.1
Ripssaft3.853.26.91.21.2
Solbærsaft3.8105.2230.70.5
Rognebærsaft 23.8Oppskriften har bilde98.124.500
Drue saft3.70
Eplesaft3.636.18.50.10.1
Rå saft3.6121.928.40.60.2
Bjørkesaft3.60
Krøkebærsaft3.51604000
Hyllblomstsaft3.5151.937.80.10
Plommesaft3.591.321.50.40.1
Rå blokkebær/blåbærsaft3.5Oppskriften har bilde29.84.30.60.5
Kirsebærsaft3.3133.932.60.50
Stikkelsbærsaft3.387.319.60.50.4
Saft av bjørkeblader3.22005000
Hyllebærsaft3.1173.640.80.40.2
Kokt saft350.46.71.21
Rabarbradrikk322.84.80.20
Bringebærdrikk391.320.70.60.2
Nypedrikk391.220.60.30.2
Hyldebærsaft335.970.30.2
Rabarbrasaft på hvitvin36413.50.10
Appelsinsaft 130
Krøkebærsaft 330
Rå tyttebærsaft fra Hanna Eliassen374.415.70.50.4
Hylleblomstdrikk3185.846.20.10
Rosa limonade3Oppskriften har bilde46.510.40.40.1
Mjødurtdrikk32005000
Rød nelliksaft32005000
Blomsterdrikk av løvetann3117.829.300
Agurk juice med smak3Oppskriften har bilde141.70.80.2
Rabarbrasaft fra Dansukker3Oppskriften har bilde9722.80.40.1
Lettlaget rabarbradrikk362.214.60.30.1
Bringebærsaft 33Oppskriften har bilde100.523.40.50.2
Bringebærsaft 23Oppskriften har bilde103.223.70.60.2
Epledrikk3Oppskriften har bilde326.90.20.1
Eplesaft 23Oppskriften har bilde31.26.40.30.2
Hylleblomstsaft3Oppskriften har bilde161.940.30.10
Hylleblomstsaft med muscovado3Oppskriften har bilde170.342.20.10
Hyllebærsaft 23Oppskriften har bilde38.95.70.50.4
Jordbær-hylleblomstsaft3Oppskriften har bilde157.638.90.10
Jordbærsaft med basilikum3Oppskriften har bilde115.327.80.30.1
Kirsebærsaft 23Oppskriften har bilde25.55.60.40
Plommesaft 23Oppskriften har bilde44.210.10.30
Rabarbra- og jordbærsaft3Oppskriften har bilde19.22.90.50.1
Ripssaft med vanilje3Oppskriften har bilde117.826.80.50.5
Rødbetsaft3Oppskriften har bilde158.537.40.80.2
Rårørt saft3Oppskriften har bilde122.929.30.40.2
Sitronlimonade 23Oppskriften har bilde152.437.40.50.1
Stikkelsbærsaft 23Oppskriften har bilde117.827.80.40.3
Solbærsaft med sitron3Oppskriften har bilde108.924.20.70.5
Tindvedsaft3Oppskriften har bilde125.431.300
Rabarbrasaft fra Vest Agder3Oppskriften har bilde140.4340.30.1
Bringebærsaft3Oppskriften har bilde204.450.20.20.1
Bringebærsaft fra Trysil3Oppskriften har bilde101.723.60.50.2
Jordbærlimonade3Oppskriften har bilde6816.10.30.1
Limonade3Oppskriften har bilde56.713.80.10
Piratbolle3Oppskriften har bilde76.619.10.10
Tyttebærdrikk 23Oppskriften har bilde73.315.80.40.4
Bringebærsaft fra Schei2.30
Jordbær limonade233.77.90.10
NavnPoengBildeKcalKarbo(gr)Protein(gr)Fett(gr)








Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.