Frukt og bær er verdifull mat - i mange tilfeller er jo maten rett og slett gratis. Men disse produktene har, som vi vet, begrenset holdbarhet. De kan mugne, gjære eller råtne dersom vi ikke tar hånd om dem temmelig raskt etter innhøstingen.
Sylting er en god og forholdsvis lettvint måte å oppbevare bær og frukt på. Vi kan lage syltetøy av alle dyrkede frukt- og bærslag og av alle spiselige ville bær. Vi kan sylte hvert bærslag alene eller ofte med fordel blande to eller flere slag.
Gode blandinger kan f.eks. være:
- Rips og bringebær
- Rips og solbær
- Hyllebær og bjørnebær
- Hyllebær og epler
- Plommer og bringebær
- Tyttebær og epler
- Pærer, plommmer og epler, like deler av hvert
Ved sylting ønsker vi å få et holdbart syltetøy som mest mulig minner om friske varer både i smak og utseende. Skal vi oppnå dette, må vi koke frukten så den blir gjennomkokt, slik at mugg- og gjærsopp blir drept. Men kok ikke syltetøyet mer enn nødvendig - og spesielt ikke etter at sukkeret er hatt i. Syltetøy som blir kokt lenge med sukker, blir mørkt og får en stram, sterk smak som minner lite om frisk frukt og bær. Oppbevares syltetøyet i krukker, ikke hermetisk lukket, må vi bruke fra 600 - 800g sukker pr. kg frukt eller bær for holdbarhetens skyld. Ønsker vi å bruke mindre sukker, må vi bruke konserveringsmiddel, 1 ts sorbinsyre eller 1/2 ts natriumbensoat pr. kg bær eller frukt. Men vi vet jo at forbruket av sukker er alt for stort her i landet, derfor er det viktig å bli sitt eget sukkerforbruk bevisst; - også når en sylter, safter o.l. Og smaken på sukker er en vanesak, - bruker en søtt syltetøy til daglig, synes en at det skal være slik. Derfor er det viktig å venne seg til at maten ikke skal smake så søtt.
Snarsylting
Det er om å gjøre å få gjennomkokt bærene raskest mulig. Derfor bør en ikke lage for store porsjoner om gangen, helst ikke over 4 kg. Vi gir bærene et oppkok, helst under lokk. Rør av og til. Rør sukkeret i - og gi det hele et raskt oppkok igjen.
Fyll syltetøyet straks på helt rene, varme hermetikkglass. Det er viktig for holdbarheten av dette syltetøyet at arbeidet med påfyllingen går raskt og at syltetøyet hele tiden blir holdt på kokepunktet. Fyll glassene helt fulle så det blir minst mulig luft under lokket, men la det ikke renne over. Lukk glassene med en gang etter hvert som de blir fylt. Pass på at kanten er ren. Legg på gummiring og lokk - og skru metallringen og kjenne om lokket sitter fast.
Sursylting av grønnsaker
Å legge ned grønnsaker i eddiklake, tilsatt forskjellige krydder, er en god måte å oppbevare forskjellige grønnsaker på.
De får en frisk smak, og virker appetittvekkende. De grønnsakene som særlig passer til å oppbevare i sur lake, er agurker, gresskar, sylteløk, grønne tomater, rødbeter og forskjellige andre grønnsaker i pickles-blanding (blomkål, aspargesbønner, gulrøtter mm). Her er det viktig å bruke god eddik, og det vanligste er å bruke den som holder 7%. De forskjellige lakene kan også være ypperlige tilsetninger i forskjellige salatdressinger.
Marmelade
Mange bruker ordene marmelade og syltetøy om hverandre men skal man være riktig så er marmelade mer fast i konsistensen enn syltetøy. I marmelade så moses frukten/bær godt slik at det ikke er hele stykker av frukten i marmeladen.
Man kan og ved marmelade blande flere typer bær/frukt sammen. Ved mosing av massen så koker man først frukt/bær bitene i 10 minutter før de kjøres gjennom en kvern, kjøkkenmaskin ol. Så kokes det opp på vanlig måte med sukker og evt. tilsetningsstoffer. Fylles på glass som for syltetøy.
Gele
Ved gele brukes det fruktsaft som er silt. Det er viktig å ha frukt/bær med høyt pektininnhold pga stivning. Som feks rips, stikkelsbær, solbær eller druer. Man kan og tilsette sitronsyre eller saft.
Man renser og kutter opp frukten og skyller den godt. La frukten koke med lite vann under lokk på svak varme. Skal bare være akkurat mør. Koker den i stykker blir saften uklar. Hen så i ett klede til drypping. Den avsilte saften måles og kokes opp med sukker. Tilsett pektin og sitronsyre etter oppskrift. Saften skal koke til
geleprøven viser at den er ferdig:
Geleprøven
Ha litt syltetøy på en kald tallerken og la det avkjøle litt. Skyv fra kanten og innover med en kald skje. Overflaten / hinnen skal rynke seg. man kan og dra fingertuppen gjennom saften og det skal ikke løpe sammen etterpå.