Tradisjonsmat fra Rogaland

Lammegryte

Med ansiktet vendt mot sjøen

Jordbruk har alltid betydd mye i Rogaland. Det er fra Rogaland vi får de første nypotetene om våren og de første jordbærene. Det drives også en utstrakt produksjon av drivhusgrønnsaker i fylket.

Husdyrhold og kjøttproduksjon i Rogaland er helt på toppen i landssammenheng. Fylket er Norges største melkeprodusent.
Som i alle kystfylker er fisken også viktig i Rogaland. Eigersund er Norges største fiskerihavn. Sild og brisling skapte velstand langs hele kysten og kanskje spesielt i Stavanger i forrige århundre. Bjellands Sardiner var på de fleste bord, noe som førte til både økt velstand og nærmest en befolkningseksplosjon i Stavanger.

De lever hele livet med ansiktet vendt mot sjøen.
Havet er deres selskap, deres rådgiver, deres venn og deres fiende,
deres erverv og deres kirkegård.


- Alexander Kielland -
Jordbruk er en stor næring i fylket. Rogalands fremtredende rolle som jordbruksfylke i landsmålestokk skyldes i stor grad gunstige klimatiske forhold, i tillegg til en allsidig og intensiv bruk av jorden. Rogaland har landets høyeste antall dyr generelt, både storfe, gris, høns og sau. Når det gjelder dyrket mark ligger fylket på landsgjennomsnittet.
Spør man en rogallending hva den mest typiske retten er i fylket vil svare være kumle. Kumlen har til og med fått sin sang: " Kom hjem og få komla med dott i ".
Kumler, komper eller raspeballer har tradisjoner over hele landet, og de serveres forskjellig fra sted til sted. I Rogaland skal de lages med dott i - det vil si en liten bit nyretalg midt inne i komlen. Man serverer kumle med kokt lammekjøtt og kålrabiskiver. Ved siden serveres duppefett som en slags saus.





Noen gode oppskrifter med bilde

Prøv også Lettrøkt lammefilet på sellerirotterte med steinsoppbuljong, komle og rotfrukter.Lettrøkt lammefilet på sellerirotterte med st.
Denne retten har 109,89 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,09 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,23 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 12,55.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Sildekarbonader 2.Sildekarbonader 2.
Denne retten har 246,19 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,66 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 20,21 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,21.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Salt lammebog med komler og kålrotstappe.Salt lammebog med komler og kålrotstappe.
Denne retten har 131,45 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,02 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,65 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,74.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Rømmegrøt med brunostslør.Rømmegrøt med brunostslør.
Denne retten har 220,91 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,95 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 18,47 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,22.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Fleskepannekaker fra Kvia gård.Fleskepannekaker fra Kvia gård.
Denne retten har 143,84 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,33 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,28 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,86.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Lammegryte med lettsaltet kjøtt fra Rogaland.Lammegryte med lettsaltet kjøtt fra Rogaland.
Denne retten har 146,21 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,09 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 11,01 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,44.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Sjokoladefromasj.Sjokoladefromasj.
Denne retten har 367,43 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 19,85 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 28,84 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,37.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Bringebærfromasj fra Rogaland.Bringebærfromasj fra Rogaland.
Denne retten har 212,07 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 17,89 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 14,13 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 10,31.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++








Oppskrifter fra Rogaland

Verdier pr 100 gr
NavnPoengBildeKcalKarbo(gr)Protein(gr)Fett(gr)
Anderskaker3410.855.86.217.4
Blodpudding fra Rogaland3164.913.98.68.2
Blodpølse fra Sokndal2.5211.413.615.610.3
Blodraspekaker50
Bringebærfromasj fra Rogaland3Oppskriften har bilde212.117.92.414.1
Brynes purresuppe2.338.64.811.5
Citron ost30
Daddelpudding3347.128.65.323
Dravle fra Valestrand354.65.23.92
Eggemelk371.64.14.44.2
Eggeskaller3306.842.310.410.3
Ellakake3386544.516.5
Ferskt kjøt med engsyresaus380.31.36.85.2
Finnøykake4.5342.840.94.817.5
Fiskekomlor390.43.811.13.4
Flatbrød fra Time30
Fleskepannekaker fra Kvia gård4.1Oppskriften har bilde143.89.37.88.3
Fløytegraut3208.110.33.716.8
Gome fra Jæren20
Gome fra Kleivå4.59411.83.73.6
Gomme med egg381.98.53.73.7
Grynsodd367.813.51.90.2
Haggletta fra Vestre lien364.57.43.92.1
Hamburgersuppe34131.12.5
Jordeple38010.76.11.2
Jær komler2.3124.725.73.40.3
Jæren-lefse3201.141.26.20.7
Kje i rømmesaus fra Veen gard3.8146.21.814.29.1
Kjernemelksuppe3216.819.24.313.4
Kludder3.7205.337.67.32.5
Kokt lammelår349.44.83.61.7
Kokte duer med spinat292.61.87.55.8
Koldskål med tyttebærsyltetøy381.87.43.64.2
Komla med dott3.8160.222.63.45.7
Komlasteik4.5148.911.55.58.7
Kumla3.80
Kumla som i Rogaland3.5163.2125.310
Kumle fra Jæren4.3144.31595
Kvitsøykomle i fiskesuppe4.3114.63.45.88.6
Lammegryte med lettsaltet kjøtt fra Rogaland3.8Oppskriften har bilde146.26.15.211
Lammekjøttsuppe 2384.94.86.74.2
Lammekoteletter med løkstappe3139.36.86.99.1
Lappar fra Vestre lien3.3318.763.58.43
Lefse fra Rogaland4.8274.237.46.310.7
Lefse fra Suldal3306.948.57.58.8
Lefsefyll fra Rogaland3254.8207.216.2
Lefser fra Rogaland3187.338.65.60.6
Lettrøkt lammefilet på sellerirotterte med steinsoppbuljong, komle og rotfrukter3Oppskriften har bilde109.96.16.86.2
Lettsaltet fåregryte3146.26.15.211
Leverpostei fra Jæren3231.278.818.6
Mortesuppe351.841.73.2
Multebærsuppe3127.223.51.11.8
Natronskaker (Hopp-Opp-Kaker, gongkake)3244.342.96.44.9
Neslesuppe fra Rogaland4.542.11.90.93.4
Poteteskake3238.536.25.87.4
Potetkaker 3377.113.821.3
Provstesnipper3386.961.55.512.8
Rabarbradrikk322.74.80.20
Ribs-bobbert3108.410.35.25.1
Rogalandskomla4132.720.22.84.1
Ryfylke gome4.891.211.23.63.5
Ryfylke-dravle3.710311.43.54.7
Ryfylkegomme395.56.33.26.4
Rømmegrøt med brunostslør3Oppskriften har bilde220.9103.618.5
Salt lammebog med komler og kålrotstappe3Oppskriften har bilde131.4787.6
Sandnes-kake3.624646.58.12.7
Selskapssuppe à la Stavanger363.88.30.63
Sildekarbonader 23Oppskriften har bilde246.22.713.320.2
Sirupsspekulatier3397.163.65.413.1
Sjokoladefromasj4.8Oppskriften har bilde367.419.84.628.8
Smørrebrødpudding3306.722.26.121.2
Spegepølse3144.20.417.27.2
Stavangersild2.5218.71.315.616.7
Stekt gås fra Rogaland4.8128.70.518.45.8
Sukkerbrød fra Rogaland3284.751.98.24.7
Suldalslefse5249.941.675.8
Sviskegraut fra Rogaland377.318.60.30
Syrekaker2.711422.13.60.5
Tananger plukkfisk2.592.22.213.33.3
Vaffelkakor2.5241.325.5512.9
Vassuppe med geitost3107.41.97.77.6
Vassøylefse3375.154.16.914.2
NavnPoengBildeKcalKarbo(gr)Protein(gr)Fett(gr)







Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.