Linken til å kjøpe bøkene her virker ikke lenger. Bokkilden har fjernet disse og jeg har ikke fått beskjed om å forandre noe. Beklager dette. Om det dukker opp andre nettbokhandler hvor dette fungerer hos, vil jeg legge det inn så fort som mulig.

Norsk mat og tradisjoner


Ball, klubb og komle med dott

Ball, klubb og komle med dott

Potetball har vore populær husmannskost over heile landet, og kvar landsdel har sin favoritt. Kompe, komle, klubb, krumme, kompedøse, ruter eller risk ? alle er namn på ?den grå juvel?. Ball er heller ikkje eit særnorsk fenomen, både palt, gnocchi, knödeln og zeppelinar er variantar av vår potetball. Gunda Djupvik gir deg oppskrifter på eit solid utval av både potetball og fiskeball ? med ulikt tilbehør. Du lærer knep og triks for å få din favorittball heilt perfekt og med rett konsistens, og nye og moderne vriar på den tradisjonsrike retten. I dag er potetball ikkje berre kvardagskost, det er også herleg festmat!

Utgitt 2013
Les mer

Henriette Schønberg Erken en norgeshistorie sett fra kjøkkenbenken

Henriette Schønberg Erken en norgeshistorie sett fra kjøkkenbenken

Henriette Schønberg Erkens Store kokebok fra 1914 er et monumentalt verk av internasjonalt format med oppskrifter fra gåseleverbrioche til fårikål. Fram til 1951 var den kommet i 20 utgaver og over 200 000 solgte eksemplarer.
Schønberg Erken var den nasjonale strategen som tok kjøkkenveien og ble Norges kokebokdronning og dominerende mat-ideolog på første halvdel av 1900-tallet. Med utgangspunkt i oppskriftene forteller Maria Reinertsen historien om hennes liv, men også om en samfunnsutvikling og jakten på de riktige ingrediensene:
Hva er det med alle disse trøflene Erken strør rundt seg med, og hvorfra tenker hun at husmoren skal skaffe dem?
Og hvor har hun det fra at spagettien skal kokes mør i 20 minutter?
Og hvem var disse kvinnene som hadde 30 eggeplommer å lage fattigmenn av?
Oppskrifter er idealer, ikke regnskap over hvordan det faktisk var. Erkens egen biografi viser at det fantes muligheter for et annet liv for kvinner i hennes tid enn husmorskolen og hjemmearbeidet hun selv foreskrev i sine bøker. Man kunne bli en offentlig aktør, bestselgende forfatter og kjendiskokke.
Hvordan ble det slik?
Hva kostet det og hva smakte det?
Og hvorfor har ikke Schønberg Erkens omfangsrike litteratur plass til noen gode råd til sultne kvinner som kommer hjem sent på kveld etter å ha holdt foredrag i samfunnshuset? Gjennom Henriette Schønberg Erkens liv og litteratur kommer denne biografien nærmere matens moral (og dobbeltmoral) ikke bare i hennes tid, men også i vår egen tid. Maria Reinertsen er en av våre unge, skarpeste og mest underholdende forfattere.
Hun debuterte i 2010 med Ligningen for lykke, og skriver til vanlig i Morgenbladet.

Utgitt 2013
Les mer

Norsk

Norsk

Andreas Viestads kjærlighetserklæring til norsk mat og norske råvarer. Over 100 gode og norske klassikere presentert på en enkel og moderne måte. Lær deg å lage tradisjonsrike favorittretter til hverdags og fest. Du får også tips til hvordan du med enkle grep kan servere den samme råvaren på en helt annen og ny måte. Kokt laks med agurksalat og pepperrotrømme og bakt laks med ingefær og soyasaus. Klassisk fårikål og honningglasert lammelår. Bacalao, rypebryst, finnbiff og reinsdyrcarpaccio, hjemmelaget krokanis og akevittsorbet. Og er det ikke på tide å slå et slag for lapskaus, seibiff med løk, medisterkaker, ertesuppe og rødspette med remulade? Andreas Viestads beste og mest populære oppskrifter på norsk tradisjonsmat. Alle rettene er illustrert av den anerkjente fotografen Mette Randem. Andreas Viestad (f. 1973) er en av våre mest populære matjournalister og kokebokforfattere. Han har ukentlig spalte i Dagbladets Magasinet og er også kjent fra tv-serien En bit av Norge. Andreas Viestad står bak Geitmyra kultursenter for barn i Oslo.

Utgitt 2012
Les mer

Hverdagskost og festmat langs primstaven

Hverdagskost og festmat langs primstaven

Hva skjer når en tradisjonsbunden kokk i verdensklasse møter en landskjent kulturforfatter? Resultatet blir en fantastisk spennende bok. Boken er en stor opplevelse, fordi den gir en grundig innføring i over tretti av våre gamle merkedager som assosieres med mat - i tillegg til fastelavn, påske og pinse. Og hvilke matoppskrifter som presenteres! Bli med på en reise i norske tradisjoner, følg oss gjennom de spesielle dagene og nyt den nydelige maten. Dette er norsk kulturhistorie på sitt beste.

Utgitt 2011
Les mer

Fjellmat

Fjellmat

Bodil Nordjore, turbobudeia, inviterer deg til kjøkkenet sitt i Vinje i Telemark, og her kan du regne med å bli tatt godt vare på. I fjellbygdene er det fortsatt gjestfrihet, nærhet og ærlighet - og den ekte og enkle maten. Dette er egenskaper som Bodil ønsker å fremheve spesielt; ja som er hennes ledetråd i sitt liv som matmenneske og som matformidler. I denne boka finner du gode historier om mat og mennesker, men fremfor alt Bodils gode oppskrifter. Noen eksempler: røykte og saltede sauseskanker, reindsyrkjøtt kokt i rømme, Vesaaskurv og Mogapølser, Fjukande hollendarer, kaffegraut og nevagraut, kalvedans og tyttebærgrøt

Utgitt 2011
Les mer

Smak av Oslomarka

Smak av Oslomarka

Velkommen til stuene i Oslomarka Bli med på tur i eventyrskogen som strekker seg over fem fylker og 19 kommuner. Myke skogstier tar deg med til store naturopplevelser ? og til 28 trivelige markastuer. Les om stedenes historie og bli kjent med menneskene som bor der. Sett deg til bords og smak på maten som serveres. Denne boken gir deg mange gode turtips ? i tillegg får du stuenes beste oppskrifter. Den viser deg Marka sett fra luften, og den forteller historier de færreste kjenner til: Hvordan har det seg at peisestua på Kobberhaughytta i Nordmarka opprinnelig var en gymsal, og hva gjorde Solan Gundersen på Rustadsaga i Østmarka? Hvorfor kjøpte åtte velsituerte herrer fra Christiania småbruket Nygård i Bærumsmarka, og hva hadde kong Olav med innredningen av Løvlia skistue på Krokskogen å gjøre? Denne boken gir deg breddfulle smaker av Oslomarka. Velbekomme!

Utgitt 2010
Les mer

52 opplevingar i Hordaland

52 opplevingar i Hordaland

Vakre, spennande Hordaland - ei reise vel verd! Forfattar Kjersti Mjør og fotograf Helge Skodvin tek oss med på 52 handplukka attraksjonar i Hordaland. Bli med på gourmetkafe i Modalen og strikkhopping i Åkrafjorden. På Bikubegang i Odda og på Bondens marknad i Bergen. Mange av opplevingane finn du ved å ta ein avstikkar. Det er dei verde. Her finn vi kjende og mindre kjende skattar, ei kjelde til å finna nye mål for søndagsturen eller ei inspirerande stund i godstolen. Boka har engelske samandrag.

Utgitt 2010
Les mer

Drikkeskikker, nordmenns drikkevaner gjennom 1000 år

Drikkeskikker, nordmenns drikkevaner gjennom 1000 år

Boken forteller om nordmenns drikkevaner gjennom 1000 år. Den omhandler mange slags drikker: vann, melk, øl, mjød, kaffe m.m. Den inneholder også oppskrifter for hjemmebryggeren.

Utgitt 2009
Les mer

Takkebakst

Takkebakst

Boken Takkebakst gir inspirasjon til å bake på takke. Boken beskriver tradisjonell takkebakst, men også hvordan takke kan benyttes i andre sammenhenger. I tillegg til å bake lefser, flatbrød og tynnkaker, er takke også perfekt som erstatning for grill i festlig lag. Boken gir innføring trinn for trinn og passer like godt for nybegynnere som erfarne takkebakere. Boken er rikt illustrert med vakre bilder og har også menyforslag for hver årstid. En bok for alle som er glad i å bake på takke og er opptatt av gamle baketradisjoner.

Utgitt 2010
Les mer

Langs matvegen mat frå Sunnhordland

Langs matvegen mat frå Sunnhordland

Ei rundreise i Sunnhordland viser oss at råvarene i regionen kan nyttast til mykje meir enn berre tradisjonell og lokal mat. Fisk, kjøt, frukt og grønsaker kan fint koplast til utanlandsk mat, og kombinasjonen av villsau frå Austevoll og urter, kvitlauk, olje og vin frå Liguria i Italia, kan få den mest blaserte gastronom ut av balanse. Er det mat me skal satse på i framtida når den siste olja er pumpa opp, - sunnhordlandsmat? I denne boka kan du møte nokre av dei som vågar å satse på råvarer frå Sunnhordland, og som meiner at maten er ein viktig del av framtida vår.

Utgitt 2009
Les mer

Fra det norske kjøkkens historie

Fra det norske kjøkkens historie

Boken forteller historien om det profesjonelle kjøkkenet i Norge, fra begynnelsen og fram til i dag. Den inneholder også portretter av kjente profiler innen norsk kokekunst og viser hvordan norsk matkultur har utviklet seg i samspill mellom nært og fjernt, lokalt og internasjonalt

Utgitt 2009
Les mer

Historiske hoteller og spisesteder i Norge

Historiske hoteller og spisesteder i Norge

Boken presenterer Norges eldste og mest tradisjonsrike hoteller og spisesteder. Hvert hotell og spisested har sitt eget særpreg, men felles for dem alle er at de byr på ekte atmosfære, gjestfrihet, nærhet til norsk natur og lokalproduserte råvarer. Boken inneholder oppskrifter

Utgitt 2009
Les mer

Norsk mat med ny vri

Norsk mat med ny vri

Tradisjonelle norske retter og gode norske råvarer blir laget og brukt på en annerledes måte. Her får du en rekke oppskrifter på hvordan man kan lage nye og spennende retter av både de norske tradisjonelle rettene og de gode norske råvarene. Fra sine mange opphold i utlandet kombinerer Lars Barmen erfaringene sine med våre norske tradisjoner og råvarer. Hva med fenalår med selleriremulade eller kanskje ertesuppe med timianskum?

Utgitt 2009
Les mer

Matskikker og årstidene, oppskrifter og historie

Matskikker og årstidene, oppskrifter og historie

Mattradisjoner er en viktig del av kulturarven vår - en arv vi må ta vare på og la oss inspirere av. Matkultur og mattradisjon kan også kalles det "folkelige norske kjøkken", noe alle har et ansvar for å bevare og videreføre til nye generasjoner. Det finnes et utall oppskrifter på tradisjonsmat - hver landsdel, bygd og slekt har sine matskikker som er videreført fra én generasjon til neste. Forfatterne er to matglade jenter som har vært så heldige å få vokse opp i sine mødres og bestemødres kjøkken og fått del i den arven som de igjen hadde fra sine mødre og bestemødre.
Det er denne arven og gleden over matkultur og mattradisjon de vil gi videre til deg som skal lese og bruke denne boka.
Boka tar deg med på en liten reise gjennom de fire årstidene med de særnorske mattradisjonene som har levd i utallige generasjoner. Vår matkultur er sterkt påvirket av hva naturen har gitt oss av ressurser, muligheter og begrensninger. Men det er ikke bare årstider, klima og råvarer som påvirker matvanene våre:
Tilgang på energi og utstyr har forandret seg. Og ikke minst har reiser til andre land og verdensdeler påvirket skikkene våre og gitt oss nye ideer, oppskrifter og råvarer.

Utgitt 2008
Les mer

Og dermed pasta en smak av Norge

Og dermed pasta en smak av Norge

Morten Folstads siste bok handler om hvordan de ulike norske matretter ble til. Dog uten en eneste oppskrift. Til gjengjeld får vi vite alt om hvordan en åpner en hermetikkboks uten å skjære seg fordervet, samt noen kjærlige ballespark til folk og fe i land og utland som aldri får stilt metta si. Morten Folstad(1962), fra Buvika utenfor Trondheim, har tidligere skrevet barneboka "Florofinen" (2005) og voksenboka "Uten tittel" (2007)

Utgitt 2009
Les mer

Fjordamat

Fjordamat

FJORDAMAT - kokeboka for alle med interesse for mat og matskikkar på Vestlandet. Boka er spekka med over 340 oppskrifter, samla inn av Sogn og Fjordane Bygdekvinnelag. Du får også eit godt innblikk i matarven frå denne delen av landet. I FJORDAMAT har vi plukka det beste frå dei to tidlegare fjordamat-bøkene, som er blant våre største suksessar. Stor etterspurnad gjer at vi no kjem med ei heilt ny bok til glede for mat- og kulturentusiastar i heile landet. Boka er rikt illustrert med over 270 foto. Kari Støfringsdal og Åse Kongsvik tek deg med på ei kulinarisk reise i vest.

Utgitt 2008
Les mer

En smak av Oslo og Akershus

En smak av Oslo og Akershus

Boken tar leseren med på en reise gjennom lokale mattradisjoner og lokal kulturhistorie i Oslo og Akershus. I tillegg til oppskrifter som blir presentert, beskriver boken steder, mennesker, mattradisjoner, historier og muligheter.

Utgitt 2008
Les mer

Per Gynt-gården
en gjestebok

Per Gynt-gården en gjestebok

Boken handler om Per Gynt-gården, en gjestegård i dalsiden ovenfor Vinstra. Bokens gjesteskribenter beskriver sine opplevelser som gjester på gården, og skriver dessuten om gårdens historie, naturen rundt og om Per Gynt-gårdens eier, som bare 21 år gammel overtok, satte i stand og skapte det gamle gårdsbruket om til en etter hvert navngjeten gjestegård. Boken inneholder også oppskrifter på tradisjonsrik mat fra gjestegårdens kjøkken. Med bidrag fra blant andre Erik Fosnes Hansen, Liv Ullman, Kjell Arild Pollestad, Linn de Lange og Gunnar Danbolt. Bidragene er oversatt til engelsk bak i boken.

Utgitt 2008
Les mer

Smak av Follo lokalhistorisk kokebok

Smak av Follo lokalhistorisk kokebok

Boken tar leseren med på en reise gjennom lokale mattradisjoner og lokal kulturhistorie i Follo. 16 ulike steder blir presentert. Boka kan brukes som en veiviser for severdigheter i regionen, samtidig som den inneholder mange oppskrifter som gir en smakebit av det denne regionen har å tilby av matkultur.

Utgitt 2008
Les mer

52 opplevingar i Sogn

52 opplevingar i Sogn

Boka presenterer 52 utvalgte opplevelser fra Indre og Midtre Sogn, med fokus på både natur, historie, kultur, mat og drikke og aktiviteter. Boka tar utgangspunkt i kjente turistattraksjoner, men tar også for seg fjordlandskapet utenfor de vanlige turistveiene.

Utgitt 2008
Les mer

Perler i Frankrike

Perler i Frankrike

Boken presenterer utvalgte reisemål i Frankrike med vekt på mat- og kulturopplevelser. Forfatteren har styrt utenom de vanligste turistfellene, og har hatt de gode historiene som hovedkriterium i valg av reisemål. Har gastronomisk ordliste.

Utgitt 2008
Les mer

Fenalår, historien om en norsk delikatesse og spesialitet

Fenalår, historien om en norsk delikatesse og spesialitet

Boken er en mathistorisk kokebok som tar for seg spesialiteten fenalår. Den gir deg gamle oppskrifter og forslag til nye kombinasjoner. Boken beskriver det vi vet om når produksjonen startet, hvor ordet kommer fra, synet på hvor mye salt en skulle bruke og jakten for å få tak i saltet. Den forteller også om dyrevelferd og om hvordan en lager fenalår i moderne tid.

Utgitt 2007
Les mer

Verden er full av skremmende fristelser

Verden er full av skremmende fristelser

Denne boken inneholder oppskrifter og forfatternes selvopplevde historier fra Sponviken, en liten norsk fiskehavn i Østfold. Både oppskriftene og historiene slår et slag for livsglede og kalorier.

Utgitt 2007
Les mer

Norsk mat med Andreas Viestad

Norsk mat med Andreas Viestad

Denne kokeboken vier seg fullt og helt til norsk mat og norske råvarer. Forfatteren presenterer mer enn hundre oppskrifter på tradisjonsrike norske klassikere på en moderne måte. Her finner du retter for hverdag og fest.

Utgitt 2008
Les mer

Fru Ingrid på Røisheim / Mrs. Ingrid at Røisheim

Fru Ingrid på Røisheim / Mrs. Ingrid at Røisheim

Boken består av oppskrifter på forretter, middager, desserter og bakst fra Røisheim hotell og skysstasjon og fra Bakeriet i Lom. Avslutningsvis gis en historikk over hotellet, som har 150-årsjubileum i 2008. Boken inneholder også en beskrivelse med kart av tre turer man kan ta fra Røisheim gård.

Utgitt 2008
Les mer

Pølser og øl

Pølser og øl

Boka viser hvordan pølser og øl kan lages og har vært laget i den hjemlige husholdning. Her presenteres metodene for å lykkes med farsepølser, spekepølser og ekte maltøl, supplert med kulturhistoriske fakta.

Utgitt 2007
Les mer

Det smaker av tradisjon

Det smaker av tradisjon

"Erkenorsk tradisjon. En ting er eplekompott og vassgraut og lefse. Det er god gammeldags tradisjonsmat (og vi vet hvordan det smaker). Men i denne boka er det oppskrifter på helgrynsdessert fra Hovin, natronkake fra Singsås, klappaskall fra Selbu, gubb fra Rennebu og pjalt fra Røros. Det er da det begynner å bli ordentlig gøy. Denne boken er full av kunnskap om gammel matlaging og full av mat som man ikke visste fantes. Så nært og likevel så fjernt, som det heter. Kjøp boka og gå hjem og fornorsk kjøkkenet. KK mener: 4 av 6 poeng." (KK, høst 2006). "Trøndertradisjoner. Lokal matkultur er et tema som møtes med stadig økende interesse her til lands. Etter å ha mesket oss med utenlandske spesialiteter i mange år, har vi fått øynene opp for hvilke kvaliteter som finnes rundt om i Norge. Siv Randi Kolstad er en ildsjel som gjennom sin nye bok viser de tradisjonene og matskattene som finnes i det sørtrønderske kulturlandskapet. Festmat og hverdagskost, gårdsliv og seterdrift er noen av temaene i boken, der oppskrifter, fakta og lokalhistorie følger hverandre gjennom de 127 sidene. Vi vil jo tro at boken er av aller størst interesse for dem med tilknytning til Sør-Trøndelag, men også andre matglade lesere kan kjenne igjen variasjoner av norsk tradisjonsmat." (Maison, høst 2006).

Utgitt 2006
Les mer

Den kultiverte maten

Den kultiverte maten

Boka tar for seg matkultur og samler ny og aktuell forskning i Norge. Den er bygd opp rundt fire deler. Første del fokuserer på forståelsen av matkultur i et historisk forløp. Andre del tar for seg matkultur i et sosiokulturelt perspektiv. I den tredje delen behandles dynamikken i matkulturen i et diskursivt felt, og del fire plasserer matkulturen i en politisk ramme.

Utgitt 2007
Les mer

Vossamat

Vossamat

Voss er kjent for spesialitetar som smalahove og pinnekjøtt, med desse rettane fortel lite om det store omfanget av matrettar i området. Denne boka tek for seg velkjende retter, samt retter som er gløymde. Her får du tips om kvardagsmat og festmat, bordskikk, måltidstradisjonar, slakting og stølsdrift med meir. Boka inneheld over 90 oppskrifter.

Utgitt 2007
Les mer

Bodils heimelaga

Bodils heimelaga

Forfattaren tek utgangspunkt i det me kallar husmannskost, men òg i sin eigen arv og sine personlege erfaringar med mat og matlaging. Ho gjev rettene sin eigen vri og tilpassar dei vår tids mattradisjonar og råvarer. Boka inneheld òg menyar til fem retters, ni retters og tolv retters middagar.

Utgitt 2007
Les mer

Finnmarksmat

Finnmarksmat

Denne boken beskriver ulike sider av Finnmarks matskikker og matkultur. Den viser også at maten og kampen om Finnmarks matressurser har hatt avgjørende betydning for Finnmarks historie helt siden 1300-tallet.

Utgitt 2007
Les mer

Vikingene levde ikke av sverd alene

Vikingene levde ikke av sverd alene

Boken "Vikingene levde ikke av sverd alene" er en synliggjøring av vikingenes matkultur, hva de hadde av råvarer og utstyr, hvordan de tilberedte mat og drikke og hvordan maten også var en del av trosritualene. Mye av stoffet er basert på tradisjoner som har bestått gjennom tusen år samtidig som vi i sagaer og skaldekvad finner en rik dokumentasjon om seder og skikker og om folks matutrustning og behov.

Utgitt 2007
Les mer

I svedjerøkens rike

I svedjerøkens rike

Boka tar for seg skogfinnenes mattradisjon og levemåte.

Utgitt 2007
Les mer

Tradisjonsmat fra Hedmarken

Tradisjonsmat fra Hedmarken

Utgangspunktet for boka er innsamlede oppskrifter og historier fra Hedmarken på 1900-tallet. Disse er delvis lagt til rette for moderne kjøkken.

Utgitt 2007
Les mer

Håndplukket : gode opplevelser i Norge

Håndplukket : gode opplevelser i Norge

Alle trenger vi inspirasjon og fornyet energi for å yte vårt beste. Alle har vi behov for å komme oss bort iblant. Bort fra hverdagens krav og forventninger, til det som er forfriskende og annerledes. Blant en rekke steder som skreddersyr møter og incentivreiser for bedrifter, har Innovasjon Norge i samarbeid med landbrukets organisasjoner valgt ut 15 konferansesteder som akkurat byr på dette. De kaller dem "Håndplukket". De utvalgte stedene er ekte og autentiske og gir oss anledning til å oppleve kultur og norske tradisjoner på en ny og spennende måte. De har alle sin egenart og sjel og har i tillegg lagt spesielt vekt på kulinariske opplevelser inspirert av lokale råvarer. I boken har forfatter Anne-Karine Strøm og fotograf Esten Borgos samlet inntrykk, opplevelser og oppskrifter fra de ulike stedene til en ny og facinerende praktbok.

Utgitt 2006
Les mer

Romerike : eventyrlige opplevelser : natur, kulturminner, historie, mat, severdigheter, friluftsliv

Romerike : eventyrlige opplevelser : natur, kulturminner, historie, mat, severdigheter, friluftsliv

Boken tar deg med til kjente og ukjente skatter blant Romerikes 14 kommuner. Med utgangspunkt i friluftsliv, naturopplevelser og kulturminner, viser denne boken hvor manfoldig regionen er. Her kan du blant annet bli med på tur med Skibladner, padle kano på elver og sjøer og "tinderangler" mellom Romerikes mange utsiktstopper. Du får bli med på besøk til storgårder som Gamle Hvam og Rotnes Bruk, kjøre med veterantoget Tertitten, dra på tiurleik i Aurskog og oppleve kongeørn i Nes. I tillegg inneholder boken lokalhistorie og matoppskrifter.

Utgitt 2006
Les mer

Streif : matmøter i norske kulturlandskap

Streif : matmøter i norske kulturlandskap

Boken inneholder fortellinger om mat, mennesker, dyr og landskap fra hele landet. Vi møter ølbryggere i Grimstad, en urtedyrker i Vinje, geiter og villsau på Vestlandet, en griserøkter i Kunstnerdalen, karve på Inderøy og mye, mye mer

Utgitt 2006
Les mer

Årstider : norsk tapas, turmat og vennemiddager

Årstider : norsk tapas, turmat og vennemiddager

I over et år har Arne Brimi hatt sine faste matspalter i Dagbladet. Dette har også vært utgangspunktet for denne boka. Sammen med Brimi kan man smake seg gjennom årstidenes ulike råvarer. Boka inneholder et kapittel for hver årstid, med tips og oppskrifter for turer og spesielle anledninger.

Utgitt 2006
Les mer

Norske røtter : mat og måltid

Norske røtter : mat og måltid

Kjøttkaker, fårikål, kalvefrikassé, sodd, kumle, søndagsstek, lefser, pannekaker og risengrynsgrøt med sukker og kanel, kanskje også smalahovud og rakfisk, rømmegrøt og gomme.Hvor gamle er disse rettene? Når har de oppstått? Hvor kommer de fra? Denne boken forteller de norske matrettenes historie, og hovedvekten er lagt på overgangen fra 1800- til 1900-tallet. Vi kan også lese om hvordan kosthold og måltider har endret seg gjennom tidene og i de ulike samfunnslagene. Boken har oppskrifter på en del av rettene som omtales. Henry Notaker har i mange år arbeidet i NRK Fjernsynet som utenriksmedarbeider og som kulturjournalist. Han har skrevet en rekke bøker om norsk og internasjonal matkultur og mathistorie.

Utgitt 2006
Les mer

Tradisjonelt : mat for alle anledninger

Tradisjonelt : mat for alle anledninger

Boka byr på tradisjonelle, men likevel moderne oppskrifter. Forfatternes budskap er at vi skal ta vare på det beste i vår matkultur, men også bruke ny kunnskap om krydderurter og spennende tilbehør. De har latt seg inspirere av mat fra middelhavslandene og Asia. Du finner oppskrifter på alt fra frokost, brunsj, og kaffe til fem treretters middagsmenyer.

Utgitt 2006
Les mer

Tiden på Engø gård : atmosfæren - historien - gastronomien

Tiden på Engø gård : atmosfæren - historien - gastronomien

Boken skildrer historien om det som en gang var Pihls Pensjonat på Engø på Tjøme, fra det var en særpreget "klubb" av sommergjester fra inn- og utland allerede før 1930, og fram til i dag hvor det er et moderne hotell, der en gammeldags idyll og stil er bevart og dyrkes. Kjøkkensjef Per Hallundbæk bidrar med sine egne oppskrifter på retter fra de fire årstider.

Utgitt 2006
Les mer

Alle tiders fjordamat : til høgtider og merkedagar

Alle tiders fjordamat : til høgtider og merkedagar

Lurer du på kva du skal servere i konfirmasjonen eller bryllaupet? Eller vil du gjerne bake julekakene på tradisjonelt vis? I denne boka finn du eit vell av stoff og oppskrifter om maten og matskikkane i Sogn og Fjordane, ordna etter årets gang. Boka følgjer året frå faste til jul, med høgtider og merkedagar i tur og orden. ALLE TIDERS FJORDAMAT er oppfølgjaren av suksessboka ¿FJORDAMAT¿. Denne gongen legg vi meir vekt på maten dei siste femti åra, og presenterer menyar både til dagar som feitetysdag og 17. mai, påske og jul, dåp, konfirmasjon og bryllaup. Boka inneheld 434 oppskrifter og over 250 foto frå heile fylket. FJORDAMAT og ALLE TIDERS FJORDAMAT er til saman eit praktverk på over 500 sider med 757 oppskrifter, ordna i eit felles register. Bøkene bør vere både til glede og nytte, ikkje berre for dei med tilknyting til Sogn og Fjordane, men for alle med interesse for norsk matkultur. KARI STØFRINGSDAL (f. 1947) er bondekone i Jølster og styremedlem i Norges Bygdekvinnelag og tidlegare fylkesleiar i Sogn og Fjordane. Ho er utdanna faglærar i husstell og har gjennom ei årrekkje halde kurs i matlaging. ÅSE KONGSVIK (f. 1962) driv Henjatunet gardskjøken i Leikanger, der ho for det meste brukar lokale og/eller økologiske råvarer.

Utgitt 2002
Les mer

Husmannskost

Husmannskost

I boken henvender forfatteren seg til de som har et forhold til det tradisjonelle norske kjøkken, og gir leseren tips til hvordan man kan være kreativ med hverdagskosten. Her er det både velkjente og kanskje noen glemte tradisjonelle retter, presentert med enkel framgangsmåte og råvarer tilgjengelig for alle.

Utgitt 2005
Les mer

Streif : matmøter i norske kulturlandskap

Streif : matmøter i norske kulturlandskap

STREIF ER EN VANDRING I NORSK MATKULTUR. Det er en bok som viser hva norsk landbruk kan. Gjennom Streiferen blir vi servert smakfulle fortellinger om mat, mennesker, dyr og landskap fra hele landet, anrettet med bilder og moderne design. Streiferen vandrer og observerer, bruker alle sansene, og bretter dem ut foran peisen og et lydhørt publikum om kvelden. Det fører oss til et møte med ølbryggere i Grimstad, en urtedyrker i Vinje, geiter og villsau på Vestlandet, en griserøkter i Kunstnerdalen, karve på Inderøy og mye, mye mer. Streiferen finner også flere spennende menyer og oppskrifter. Hovedstreifer har vært Per Olav Reinton, mangeårig medarbeider i NRK. Streif er en spennende og annerledes matreise i et land med mange ulike kulturlandskap. Og som viser at selv omveier kan være en reise verdt!

Utgitt 2006
Les mer

Mat på norsk

Mat på norsk

Boken inneholder oppskrifter på de tradisjonsrike rettene som er vårt nasjonale felleseie. Utgangspunktet er gode og rene råvarer og en relativt enkel tilberedning, der den ferdige retten smaker av råvaren. I tillegg til oppskrifter inneholder boka artikler om mat på norsk, norsk matkultur, drikke til maten og hva som er sunn mat. Har register.

Utgitt 2003
Les mer

Nordiske nasjonalretter

Nordiske nasjonalretter

Boka har oppskrifter på retter fra forskjellige regioner i Finland, Sverige, Danmark, Island og Færøyene. Hver regions kultur, historie og mattradisjoner blir presentert, og kokker fra de forskjellige landene presenterer sine favorittretter og landets tradisjonelle og mest populære retter. Har register

Utgitt 2005
Les mer

Petter Dass" gjestebud

Petter Dass" gjestebud

Petter Dass Gjestebud - nordnorske mattradisjoner gjennom 1000 år. Hvilke forbindelser er det mellom den barokke dikterpresten Petter Dass og nordnorsk matkultur? Den fromme Petter har i sitt majestetiske dikt Nordlands Trompet avslørt seg både som en stor kjenner av den nordnorske historie og kultur, men også som en sann nyter av bordets gleder. Nordlands Trompet bekrefter at den nordnorske matkultur har hatt et av Norges mest raffinerte kjøkken, godt hjulpet av europeisk påvirkning. I tillegg var den nordligste landsdelen med på å påvirke det europeiske kjøkken gjennom sin tusen år lange samhandel. Denne boken viser også fiskerbonden, innlandsbonden og det samiske kjøkkens mangfold og er et viktig bidrag i rehabilitering av den nordnorske matkulturen, både historisk og kulturelt. Boken dokumenterer at landsdelens råvarer både har hatt og i fremtiden vil ha en viktig plass i debatten om mat som nordnorsk kultur og merkevare - og vil være et viktig satsingsområde. Forfatter Anne Lene Lie tar oss med på en historisk reise gjennom tid og kultur, serverer en rekke gamle oppskrifter og viser hva landsdelen har å by de som ønsker å høste av de reneste råvarer som finnes, både fra land og vann. Fotograf Per Heimly har tolket, fargesatt og gjengitt landsdelens matkultur i inspirerende illustrasjoner som er bearbeidet for boken. Velkommen til en kulinarisk reise gjennom 1000 år.

Utgitt 2005
Les mer

Gode, gamle Bergensretter

Gode, gamle Bergensretter

Boken inneholder oppskrifter på 73 bergensretter. I tillegg kan du lese om historiene bak rettene, og om matbyen Bergen i gamle dager. Du blir kjent med nålevende bergensere som gjør Bergen til en bedre matby, deriblant Randi Bjelland, som driver spisestedet på Nordnes, om fetevarehandlere som selger smør og fenalår og om fiskehandlere som lager røkerumpe og selger pale. Her får du oppskrifter på blant annet persetorsk, prinsefisk, pottekjøtt, sosekjøtt, surstek, fiskekaker og bergensk fiskesuppe, i tre varianter.

Utgitt 2005
Les mer

Fint brød

Fint brød

Brød er meir enn mat. Brød handlar også om kulturhistorie, handverkstradisjonar og kjærleik mellom menneske. I denne boka viser forfattaren måtar å gjere dette på, med god hjelp av andre kreative menneske, som Finn Schøll, Elsa Lystad, Arne Brimi, Trond Moi og Toppen Bech. Forfattaren hentar og inspirasjon frå litteratur, kunsthistorie og gammalt handverk, og set brødbaking inn i ein større samanheng.

Utgitt 2005
Les mer

Brimis beste

Brimis beste

Boka inneheld om lag 200 av Arne Brimis aller beste oppskrifter. Her finn du rettar som har utvikla seg gjennom meir enn tjue år, og som utgjer plattforma i Brimis filosofi, naturens kjøken. Brimi har alltid vore oppteken av å leite etter den rette smaken, smaken av det opphavlege, av norsk natur, luft og vatn. Råvarene har stort sett vore dei same, men framgangsmåten har endra seg over tid og står i dag fram som betre og enklare.

Utgitt 2005
Les mer

Nord for Eden

Nord for Eden

Gjennom 30 personlige essays og mer enn 100 oppskrifter viser Viestad oss det beste av Norges natur og matkultur, og hvordan man med en liten vri kan gjøre noe spennende med våre klassiske retter.

Utgitt 2003
Les mer

Bodils fjellmat

Bodils fjellmat

Forfatteren ønsker med denne boka å formidle mattradisjoner som fortsatt er levende i mange fjellbygder. Inneholder oppskrifter på alt fra vilt og kjøtt mat, til grøt og nevamat. Her finner du også historier om mat og mennesker fra fjellbygder. Har litteraturliste og register

Utgitt 2005
Les mer

En smak av Kyst-Norge

En smak av Kyst-Norge

Boken er en kulturell og kulinarisk skildring av kysten, fra Finnmark til Indre Oslofjord. Den er en kulturhistorisk beskrivelse av bosetting og særpreg langs Norskekysten, og en kokebok som gir et innblikk i hva havet har å tilby. Har litteraturliste, oppskriftsregister og stikkordregister.

Utgitt 2005
Les mer

Matguide en veiviser til gode matopplevelser i Rogaland

Matguide en veiviser til gode matopplevelser i Rogaland

Boken serverer tips og opplevelser knyttet til mat og matkultur fra Rogaland, med noen sveip innom Vest-Agder, Sunnhordland og Telemark. Et oversiktskart i begynnelsen av guiden viser hvor alle stedene befinner seg. Det enkelte stedet er presentert med detaljkart og veibeskrivelse. Maten er beskrevet for hvert av de særpregede stedene, sammen med opplysninger om åpningstider, telefonnummer, hjemmeside, m.m.

Utgitt 2005
Les mer

Det jærske kjøkken

Det jærske kjøkken

I Det jærske kjøkken møter lokal mattradisjon impulsar frå Asia, Frankrike og middelhavslanda. Jæren er ein region som i større grad enn andre har greidd å halde på mattradisjonane sine, vidareføre dei og modernisere dei.

Utgitt 2005
Les mer

Matgleder fra Hordaland

Matgleder fra Hordaland

Bergen Kokkenes Mesterlaug har samlet et utvalg oppskrifter fra Hordaland. Tanken har vært både å ta vare på tradisjonsrike retter, og å presentere lokale råvarer i moderne oppskrifter. Alle rettene er lagt til rette for dagens husholdning, og råvarene som benyttes er allment tilgjengelige.

Utgitt 2004
Les mer

Norsk mat

Norsk mat

Boka har oppskrifter på tradisjonell norsk mat, både fisk, kjøtt, grønnsaker, desserter, kaker, sylting og hermetisering. Her er tradisjonsrike norske retter til både hverdags og fest, bl.a. fiskegrateng, fiskesuppe, kjøttkaker, kalvefrikassé, kålrulletter, agurksalat, ertestuing, eplekake, riskrem og forskjellige sorter syltetøy.

Utgitt 2005
Les mer

Matglede

Matglede

Dette er en kokebok som presenterer kokkekunst i moderne form. Rettene og oppskriftene baseres på råvarer som finnes eller kan skaffes i Halden og i distriktene rundt. Rettene hentes fra forskjellige miljøer: vassdraget, skogen, festningen, herregården, elva, bondegården og kysten. Dermed blir boka også en kulturopplevelse, hvor retter og oppskrifter fremstår i sin naturlige sammenheng.

Utgitt 2005
Les mer

Matgleder fra Sørlandet

Matgleder fra Sørlandet

Kokkenes Mesterlaug Sørlandet har samlet et utvalg oppskrifter fra Sørlandet.Tanken har vært både å ta vare på tradisjonsrike retter, og å presentere lokale råvarer i moderne oppskrifter. Alle rettene er lagt til rette for dagens husholdning, og råvarene som benyttes er allment tilgjengelige. Har oppskrifter på både forretter, hovedretter og desserter.

Utgitt 2004
Les mer

Spekemat

Spekemat

Boken inneholder blant annet oppskrifter med spekekjøtt, informasjon om konserveringens utvikling og historie og om fremstillingsprosessene for den italienske Parmaskinken og Ibericoskinken. Har litteraturliste og register.

Utgitt 2004
Les mer

Mat, vin og landliv - Trugstad gård

Mat, vin og landliv - Trugstad gård

"Mat, vin og landliv" inneholder 150 spennende oppskrifter fra menyen på Trugstad gård på Romerike. Boken tar utgangspunkt i Tove Hagas populære matlagingskurs, og er blitt en meget smakfull og stemingsfull reise i matglede. Forøvrig var Trugstad gård det første spisestedet i ikkeurbane strøk i Norge som fikk en stjerne i Michellinguiden.

Utgitt 2004
Les mer

God norsk mat

God norsk mat

Boka inneholder 100 oppskrifter på både tradisjonelle og moderne norske retter. Boka har oppskrifter på salater, supper, fiske- og kjøttretter, pizza, pasta, wokretter, grønnsakretter og tilbehør, grøt og desserter. Har kronologisk og alfabetisk register

Utgitt 2004
Les mer

Man tager

Man tager

Boka inneholder et utvalg på rundt 100 oppskrifter, hentet fra Hanna Winsnes' kokebok og tilrettelagt for det moderne kjøkken. Du finner også Winsnes' kloke råd, underfundige gåter og små anekdoter fra livet på prestegården.

Utgitt 2004
Les mer

Den gode smaken

Den gode smaken

Boka inneheld tradisjonsrike oppskrifter frå Møre og Romsdal, med rettar som har sitt utspring i det som havet og dei små jordlappane ga. Det er også små tilbakeblikk og ei og anna historie knytt til mat og mattradisjonar. Har register.

Utgitt 2004
Les mer

Vestlandet

Vestlandet

Boken gir et bilde av norsk matkultur. Varianter av enkelte retter finnes som tradisjon flere steder i landet, og mange retter er høyst lokale, men de speiler alltid landsdelens egenart. Har stikkordregister.

Utgitt 2004
Les mer

Berus eder!

Berus eder!

Forfatteren skildrer og diskuterer drikkeskikker og verdier, normer og oppfatninger om rus og avhold i Norge gjennom de siste to hundre år. Mellom sunt, syndig, skadelig og skammelig har oppfatninger og verdier om drikk og rus skiftet. Boka diskuterer hvordan sterke meningsskiller i synet på alkohol og avhold har påvirket enkeltmennesker og norsk kultur. Med litteraturliste og register.

Utgitt 2003
Les mer

Den opprinnelege smaken

Den opprinnelege smaken

Forfattaren ser attende på det som har forma han som kokk og menneske. Her er brun saus hos mor, fleskepanne hos grannen, kraftig seterkost, Brimi-biff, blautkake til Amerika-besøket, reinsdyrkotelettar på fjellet og 100 andre oppskrifter. Alle rettene er ankra i tradisjonell norsk kost, basert på naturens kjøkken.

Utgitt 2003
Les mer

Mormor.com

Mormor.com

Ta vare på de norske mattradisjonene, samtidig som du lar deg friste av Middelhavets og Asias kjøkken Er det mulig å kombinere mormors norske mattradisjoner med den globale smaken vi har utviklet i de siste 20-30 årene?Ifølge forfatterne av "mormor.com" var mormors mat etter mormors oppskrifter gårsdagens løsning. I begynnelsen på et nytt århundre er vi i ferd med å etablere et nytt norsk kjøkken som er lokalt og globalt, det er sunt og smakfullt, estetisk og lettlaget. I mangel av andre presenterer en matjournalist og en kokk og høyskolelektor seg som Norges kokekoner. Borghild Fiskå og Ruth-Hege Holst ønsker å ta vare på de norske mattradisjonene, samtidig som de lar seg friste av Middelhavets og Asias kjøkken.

Utgitt 2004
Les mer

God mat, god tur i Trøndelag

God mat, god tur i Trøndelag

I denne reiseguiden presenteres gårdsprodusenter og serveringstilbud i Trøndelag som legger vekt på lokal tilknytning, bruk av lokale råvarer og tradisjonsmat. Matopplevelsen er satt inn i en større sammenheng, ofte med en kulturopplevelse og i et miljø som harmonerer med tilbudet for øvrig. Matstedene er delt inn i tre hovedkategorier: spisesteder, selskaper og arrangement og gårdsmatutsalg. Med adresse, webadresse, mailadresse og telefonnummer til hvert sted.

Utgitt 2002
Les mer

Matgleder fra Trøndelag

Matgleder fra Trøndelag

Boka gir et innblikk i Trøndelags frodige matkultur, der de lokale råvarene danner grunnlaget. Boken er basert på innsamlede oppskrifter samt kokkelaugenes eget arbeid for å videreutvikle matkulturen. Her presenteres både tradisjonsrike retter og nyere retter, og alle oppskriftene er lagt til rette for dagens husholdning. Har register og litteraturliste.

Utgitt 2002
Les mer

Mattradisjoner fra Akershus

Mattradisjoner fra Akershus

Boken inneholder oppskrifter på husmannskost og selskapsmat fra Akershus. Den forteller også om tradisjonene rundt måltidene, matskikker gjennom året og ved spesielle anledninger, litt om det lokale landbruket og om anskaffelse og oppbevaring av maten, husstellskolene og erstatningsmat under krigen, samt et kapittel hvor noen enkeltpersoner forteller om sine erfaringer fra kjøkkenet i gammel tid. Har bibliografi.

Utgitt 1998
Les mer

Oldemors gjestebud

Oldemors gjestebud

Boka viser miljø og selskapsliv i borgerlige byhjem før og etter århundreskiftet. Her kan en lese om hvordan "oldemor" arrangerte store og små festligheter, være med på planlegging og innkjøp, og få flere oppskrifter på kjøpet. Samt bli med på både matlaging, borddekking og selskapsleker. Ill

Utgitt 1996
Les mer

Mat frå gard og grend

Mat frå gard og grend

Lesja bondekvinnelag har som utgangspunkt for boka ønska å ta vare på matkulturen og mattradisjonen som finnes i Lesja og Gudbrandsdalen. Boka er såleis ikkje berre ei tradisjonell kokebok, men har kulturhistorisk stoff om utnytting av dei naturlege råstoffa - korn, mjølk, kjøtt, fisk og grønnsaker, korleis dei vart nytta og kva for reiskap dei hadde. Både i stoff og oppskrifter er det lagt vekt på å bruke gamle dialektord og uttrykk. Boka tek særleg for seg perioden 1850-1950. Boka har omlag 200 oppskrifter og er illustrert om lag 90 bileter. Har oppskriftsregister og litteraturliste.

Utgitt 1995
Les mer

Til bords med Bjørnstjerne Bjørnson

Til bords med Bjørnstjerne Bjørnson

Forfatteren som er leder av Aulestadmuseet, bringer her oppskrifter og beretninger om Bjørnstjerne og Karoline Bjørnsons liv på gården Aulestad blant bønder og naboer og tilreisende venner, men også om deres reiser til Roma, Tyrol og Paris og oppholdene der. Brimi har vært ansvarlig for oppskrifter, både nye og gamle. Med oppskriftsregister og litteraturliste. Illustrert.

Utgitt 1995
Les mer

Smalahove

Smalahove

Denne boka fortel korleis ein lagar til, serverer og et smalahove. Her er kunnskap om norsk tradisjon, historier og songar med smalahove som hovudingrediens. Med oppskrifter.

Utgitt 1994
Les mer

Sopp i Norge før i tiden

Sopp i Norge før i tiden

Boka tar for seg tradisjon og bruk av sopp i gammel tid.. Med litteraturliste. Illustrert.

Utgitt 1994
Les mer

Kogebog for land og by

Kogebog for land og by

Første utgave av denne boka kom i 1900, denne utgava er uforandra fra 1920-utgava. Boka inneholder oppskrifter på tradisjonelle retter, syltetøy og forskjellig drikke, medisinske råd, veiledning om kles- og husvask m.m.

Utgitt 2002
Les mer

Til bords med smalahove

Til bords med smalahove

Ny og utvida utgåve av smalahoveboka i serien Mat på folkemunne. Boka gir saftig og kosteleg bakgrunn for nytinga, og her får du råd om tillaging, vittige historier, sære festsongar og teikningar tekne rett ut av den særnorske folkesjela. Illustrert.

Utgitt 1991
Les mer

Yst!

Yst!

En kulturhistorisk reisebok om ost og ostens historie i Norge, men mest av alt en bok om Norges rikholdige osteproduksjon i vår tid.

Utgitt 2003
Les mer

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.