Info om TrondhjemsGenerell info.

Trondhjem Preserving Co. (TPC) var ikke det første selskapet i landet som begynte med såkalt preservering av mat, men det første selskapet nordenfjells. Dette var på slutten av 1800-tallet. For Norge som sjøfarts- og villmarksnasjon hadde hermetikken enorm betydning. Reisende kunne i langt større grad planlegge etter sikre matvareressurser, og i mindre grad basere seg på å skaffe mat underveis. I tillegg var kvaliteten på maten garantert på forhånd. I 1935 fant en selfanger et depot med hermetikk fra TPC som hadde ligget i isen i 34 år.

Det er også kjent at Roald Amundsen benyttet varer fra TPC på sin kjente Gjøa- ekspedisjon.

Hermetikk er varer som varer, og merkevaren Trondhjems har bevist sin kvalitet gjennom å vare lenge. Vi bruker bare naturlige råvarer og er opptatt av kvalitet i alle ledd.

Historie om hermetisering

I gamle, gamle dager var langtids oppbevaring av ferske matvarer bare en ønskedrøm. Opprinnelsen til navnet hermetikk ligger i myten om den greske guden Hermes Trismegistos. Hermes hadde en boks med et lokk som kunne forsegles så det ble helt tett. Tanken om en slik beholder var gjenstand for stor oppmerksomhet i middelalderen, men først på begynnelsen av 1800-tallet ble Hermeskoden knekket. Lenge var boksemat, om ikke akkurat guddommelig, så i hvert fall utenfor rekkevidde for vanlige folk. De håndlagede tinnboksene var kostbare, og forbeholdt overklassens fine vaner.

Oppfinnelsen tilskrives den franske konditoren Francois Appert som ble prisbelønnet i 1809/1810 for å ha utviklet metoden for å konservere matvarer til militær bruk. Hans konserveringsmetode var et viktig fremskritt i en tid da det var flere soldater som døde av sult og matforgiftning enn i faktiske kamper. I de på følgende tiårene hadde hermetikkindustrien en etter hvert rivende utvikling. En kuriositet i hermetikkens historie er det likevel at den første bokseåpneren først ble oppfunnet i 1855.

Den tidlige hermetikken ble ikke varmet opp til trestrekkelig høy temperatur, og hadde derfor dårlig holdbarhet. Apperts sønn, Raymond Chevalier Appert fant opp og tok patent på autoklaven (trykk-koker med overtrykk på 1 bar) rundt 1870. Dermed kunne hermetikken steriliseres, og metodens kvalitet ble løftet til et nytt nivå.Annonse

AnnonseKarakter og besøk

Besøk: 5054.
Karakter er 3,3 poeng
Satt av 3 brukere.
Sett din karakter!
Velg fra 1 til 6.
1 2 3 4 5 6


Nøkkelfakta for
Trondhjems

HJEMMESIDE
Mailadresse
trondhjems@trondhjems.no
Post adresse
Boks 987 Sentrum
Poststed
Bergen
Kategori
Ferdigmat
Underkategori
Hermetikk
Sist oppdatert dato
05.09.2013


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.