Info om Auma Mandel BAGenerell info.

Mandelpotet skal bli eksklusiv salat
Intervjue fra avisen Østlendingen.
av Berit B. Skundberg

Nisjebedriften Auma Mandel i Alvdal ser nye muligheter for bruk av mandelpotet. Planen er å by markedet på eksklusiv potetsalat av egen råskrelt langpotet.

- Vi er avhengig av mer blest om mandelpoteten. Tendensen de senere årene har vært at potet oppfattes som kjedelig mat. Derfor må vi gå utradisjonelle veger, sier en av bedriftseierne, Gudmund Tronsmoen. Han er klar på at dagens bonde må finne flere bein å stå på enn å jobbe i fjøset.
- Som det står i Nationen: «Nød lærer naken bonde å bli gründer».

Kontakt med Røros Mat
- Røros Mat har tatt på seg å utvikle et forprosjekt og bruke sine aktører videre for å markedsføre produktet potetsalat, opplyser Tronsmoen.
Det er ikke avklart hvor produksjonen av salat skal skje, men Tronsmoen håper det blir på Røros Meieri.
- Vi kan bli den første bedriften her til lands som utnytter mandelpotet til eksklusiv salat, sier Tronsmoen.

Lang vei
Det er snart sju år siden mjølkeprodusentene Gudmund Tronsmoen og Per Ivar Tronsmo startet Auma Mandel. Da satt begge med stort potetlager om våren og fikk ideen om å selge ferdigskrelt rå mandelpotet. Skrellemaskin ble innkjøpt, og høsten 1998 var bedriften Auma Mandel ANS et faktum.
I november 2003 ble bedriften omgjort til et BA og fikk en eier til, Olav Magne Samuelshaug fra Alvdal, også han mjølkebonde. Sakte, men sikkert har potetsalget og produksjonen av råskrelt potet økt.

Til sjukeheim og hotell
- I fjor økte vi produksjonen med 50 prosent fra året før og håndterte 130 tonn mandelpotet, sier Tronsmoen. I kroner var ikke omsetningen så stor, 850.000 kroner.
Auma Mandel har strevd for å tjene penger, men Gudmund Tronsmoen er fortsatt optimist.
- Det går da rundt, og vi har tenkt å henge med. Nå er enkelte institusjoner blitt avhengig av våre leveranser av råskrelt potet, blant annet Tjønnmosenteret på Tynset og sjukehuset på Røros, sier Tronsmoen.
- Vi har økt leveringen av råskrelt potet og leverer til de fleste institusjoner, hoteller og restauranter i regionen. Også tilhotell Bistol i Oslo gikk det i år kilovis med potet til lutefisksesongen.
Nå håper bedriften å komme seg ut av regionen, til store markeder i Oslo og andre storbyer. Egen nettside og brosjyre er for lengst på plass.

Nytt kjølelager
Auma Mandel leier fjøset hos eks-ordfører Per Hvamstad i Alvdal der de er i ferd med å bygge kjølelager for å beholde god kvalitet på poteten utover sommeren. Der sorteres også poteten.
- For oss er det viktig å hale ut sesongen i begge retninger, sier Tronsmoen.
På Auma, like ved den nedlagte stasjonen har bedriften utsalg, åpent også for sjøbetjening. Der råskrelles også potetene.
- Vi har utstyr til å skrelle 2-3 tonn potet i uka, sier Tronsmoen.

Stort svinn
Det tar tid å skrelle mandelpotet. På grunn av fasongen må all potet som går gjennom skrellemaskina etterskrelles for hånd. Fasongen gjør også at det blir en god del svinn, mellom 30 og 40 prosent.

- Bøygen er å få fotfeste i nye og større markeder. Det er vanvittig konkurranse på pris, sier Tronsmoen. Men han har tro på at forbrukere setter pris på topp kvalitet og service og er villig til å betale for det.
- Vi satser også hardt for å være kjappe og leveringsdyktige.Annonse

AnnonseKarakter og besøk

Besøk: 5907.
Karakter er 4,5 poeng
Satt av 2 brukere.
Sett din karakter!
Velg fra 1 til 6.
1 2 3 4 5 6


Nøkkelfakta for
Auma Mandel BA

HJEMMESIDE
Mailadresse
gudmund.tronsmoen@c2i.net
Poststed
Alvdal
Fylke
Hedmark
Kategori
Grønnsaker
Underkategori
Lokalprodusent
Sist oppdatert dato
09.03.2006


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.