Info om Pinstifisk ANSGenerell info.

Oppstart og eierforhold
Pinstifisk ANS ble etablert av Håkon Myrseth og Jostein Økdal i for ca 10 år siden, men da under navnet Myrseth og Økdal. I 1998 ble Håkon Myrseth avløst av Magnus Engzelius og Kjell Arne Trønnes. Foretaket er lokalisert på Pinsti (ca. 2,5 km fra Røros sentrum), der Magnus Engzelius er grunneier. Det hele består av et damanlegg og et innendørs Biofiskanlegg som er oppført i regi av forsøksvirksomhet med villfanget røye. Bak forsøket står Norges Landbrukshøyskole, og lokalt Røros landbrukskontor.

Produksjonsomfang
Det produseres matfisk av regbueørret og røye. Noe selges som ferskfisk og noe som raket vare. Rakfisken selges forøverig som vakumpakket vare i flere dagligvareforretninger på Røros. Det tenkes også en del på fremtidige foredlingsformer. Blant annet blir det aktuelt med filitering av all raket vare, da det er med på gjøre prosessen før spising mye enklere.

Litt av hvert
Fiskedammen har ikke overflatevann om vinteren. Det kan også bli lite på sensommeren. Vinteren er den lengste tida. Vi har to borehull. Det som dekker dem er 10 m dypt og har en kapasitet på ca. 1200 liter i timen eller 30 000 liter i døgnet. Om vinteren tilføres brønnvannet gjennom 2 ejektorer som spruter vannet ned i notposene slik at det stort sett er åpning hele vinteren.

Grunnvann er oksygenfattig. For å optimalisere oksygen i vann brukes 2 stk. vannluftere. Disse lufter da også ut uønskede gasser. Over lufterne henger det isolerte beskyttelser som gjør at vanntemperaturen beholdes mest mulig inne i denne. Dette hindrer igjenising. Fisken fores lite eller ingenting om vinteren. (+0,2+0,5 grader)

I den innebygde fiskehallen på 80m2 tilføres også grunnvann. Vannkapasiteten ligger på 1500 liter i timen = 37 500 liter i døgnet. Her brukes kolonneluftere og (vannluftere) etter behov. Biofisksystemet brukes også her. Hallen har ingen form for oppvarming. Bare vanntemperaturen (+5 grader) og jordvarmen holder det hele ok. En vifte holder hallen noenlunde tørr, bortsett fra ved utetemperaturer på –20 –35 grader. Her hentes vannet opp fra 85 meters dyp. Begge brønnene har gode vannparametre. Blant annet en pH på 7,4. Det er for øvrig viktig med noe oppholdstid og luftig av vann.

For å sikre oss mot strømbrudd har vi installert nødstrømagregat. Dette kobler seg inn og ut automatisk. Anlegget er overvåket med alarm på personsøker. Strømbrudd varsles også her. Ellers er Pinstifisk ANS godkjent av næringsmiddelkontrollen for slakting og legging av rakfisk .Annonse

AnnonseKarakter og besøk

Besøk: 5415.
Karakter er 3 poeng
Satt av 1 brukere.
Sett din karakter!
Velg fra 1 til 6.
1 2 3 4 5 6


Nøkkelfakta for
Pinstifisk ANS

HJEMMESIDE
Mailadresse
jost.okd@c2i.net
Post adresse
Pinsti
Poststed
Røros
Fylke
Sør-Trøndelag
Kategori
Fisk
Underkategori
Lokalprodusent
Sist oppdatert dato
11.03.2006


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.