Info om MatjesGenerell info.

Besøk Matjes
Hva er matjessild?

Navnet Matjessild kommer fra det nederlandske ordet maatjesharing (haring =sild). Maatjes betyr jomfruelig. Sild som blir brukt til matjessild er treårig kjønnsmoden sild som ikke har rukket å utvikle rogn eller melke. Denne silden inneholder mye sunt fett. Det er kun den beste silden som kan brukes som råvare til matjessild. Matjessildproduksjon er storindustri i Norge. Hvert år blir det langs Norskekysten produsert omtrent 10.000 tonn matjessild. Før ble alt eksportert til Nederland. Nå finnes den også i Norge

Historien

Sild har alltid vært viktig i Norge og i Nederland. En av hovedgrunnene for at Nederland kunne utvikle seg til en stornasjon på 1700 tallet var de rike sildeforekomstene. I tillegg hadde man oppdaget at man kunne forlenge holdbarheten vesentlig ved å gane fisken.
Den salte silden ble lagret i tretønner. Silden var en viktig kilde til vitaminer og andre næringsstoffer om bord på båter slik at mannskapene slapp unna fryktede sykdommer som for eksempel skjørbuk.
Også på land var salt sild et viktig næringsmiddel. For å kunne konservere silden ble den saltet. Fisk som ble transportert til innlandet ble kraftigere saltet enn sild som ble spist langs kysten. Utfordringen var å finne den rette balansen mellom salt, holdbarhet og smak. Når man brukte feit 3 årig sild som råvare ble produktet kalt matjessild. En spesiell type matjessild var det man kaller i Nederland for 'grønn sild'. Det var sild som ble ganet, saltet i et døgn og deretter spist. Denne var spesielt ettertraktet på grunn av den friske havsmaken.

På '60 tallet i det forrige århundret kom moderne hurtige frysemetoder. Disse gjorde det mulig til å redusere saltmengden enda mer. Dermed oppstod dagens matjessild. Et produkt som folk i Nederland lengter etter i slutten av mai, men som aldri har vært i salg i Norge.
For å kunne lage toppkvalitet matjessild er de Nederlandske matjesprodusenter avhengig av Norske fiskeribedrifter. De befinner seg på kort avstand fra de viktigste fiskebankene.
Hvert år produseres det store mengder med matjessild langs vestkysten av Norge. Representanter fra Nederlandske bedrifter selekterer den rette kvalitet fisk og kontrollerer produksjonsprosessen. Det er lovbestemt at matjessild må være frossen i minst 48 timer. Et slikt krav gjelder også ved produksjon av for eksempel røykelaks eller gravlaks.

Da jeg, Arjen Kraaijeveld, kom til Norge i '94 savnet jeg matjessild. Jeg havnet på et gammelt handelssted rett nord for Haugesund. En plass som heter Tjernagel. Jeg snakket med lokale fiskere og lovet dem at jeg skulle la dem få smake denne herligheten. Ved en tilfeldighet fant jeg ut at den nasjonale stoltheten faktisk ble laget i Norge. Dette åpnet for mulighetene.

Jeg fikk god kontakt med fabrikken i Egersund. Det ble organisert en prøvesmaking på Tjernagel og de gamle fiskerene tok matjes for 'god fisk'.

Dermed begynte jeg med salg av matjessild under sildajazzen i Haugesund. Responsen var overveldende. Folk satte pris på at det endelig var sild å få under sildajazzen. Mange gode venner hjalp til, det var nødvendig fordi fisken falt i smak.
Mange kunder var oppgitt over at matjessild blir send ut av landet uten at vi kan dra nytte av den selv. Nå er den i handelen !
Annonse

AnnonseKarakter og besøk

Besøk: 10611.
Karakter er 5,2 poeng
Satt av 5 brukere.
Sett din karakter!
Velg fra 1 til 6.
1 2 3 4 5 6


Nøkkelfakta for
Matjes

HJEMMESIDE
Mailadresse
post@matjes.no
Post adresse
Tjernagelveien 1079.
Postnr
5550
Poststed
Sveio
Fylke
Hordaland
Telefon
99478496
Kategori
Fisk
Underkategori
Lokalprodusent
Sist oppdatert dato
04.07.2012


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.