Info om Noraker gårdGenerell info.

Besøk Noraker gård
VELKOMMEN TIL NORAKER GÅRD

I Aurdal i Valdres ligger slektsgården Noraker. Her på gården er det lange tradisjoner for å legge ned rakørret. I dag driver vi storskalaproduksjon av denne delikatessen. Vi har moderne oppdretts- og foredlingsanlegg, men produksjonen er fortsatt basert på gamle oppskrifter og tradisjoner. Vi er svært opptatt av kvaliteten på produktet vårt, og at dere som kunder blir fornøyde.

Vi vil ønske alle velkommen til vår hjemmeside, og til å ta en tur innom gardsutsalget vårt!!

Hilsen fra Gunnar og Unni

PRODUKSJON

Ørreten er oppdrettet i eget oppdrettsanlegg på gården. Fisken tilføres kontinuerlig strømmende friskt fjellvann. Den sterke vannstrømmen sørger for å holde fisken i god form i hele vekstperioden. Årlig produserer vi ca.30 tonn rakørret. Mesteparten selger vi i form av småsalg fra egen gårdsbutikk. Den leveres i lake i 3, 5 og 10 kg spann, som vakumpakket hel og filetert fisk. Ved å selge rakørret direkte til kunden har vi den fordel at vi lettere får gitt viktig informasjon.

Produktutvikling

I løpet av de siste 30 årene har vi bygget opp et svært moderne produksjonsanlegg. Vi har 10 til 12 medarbeidere i høysesongen. Det har vært byggevirksomhet, utvikling av spesialutstyr og kompetanseheving i fagmiljø, samt store investeringer innen kvalitetssikring og produktutvikling. Selv om vi i alle år har hatt erfaring med å ha et sikkert produkt, har vi et ønske om å ligge foran de krav som stilles. Dette har ført til at vi har høy standard i alle produksjonsledd. Vi kan også nevne at vi aldri har hatt behov for medisiner eller tilsetningsstoffer.

LITT OM GÅRDEN OG DENS HISTORIE

Noraker Gård er en tradisjonsrik gård som har vært i slekten i mange hundre år. Gården har en rik kulturhistorie. Ved siden av tradisjonell jord- og skogsdrift har det vært mange virksomheter. Eksempler er jernutvinning, tjærebrenning, knottproduksjon, sagbruk og revfarm.

Et mindre vassdrag på eiendommen har gitt grunnlag for å bygge kvernhus, oppgangssag, vanningsanlegg og kraftstasjon. Vannopplegget til kraftasjonen har siden slutten av 60-tallet også blitt benyttet til et oppdrettsanlegg med sterk vannstrøm og særs god selvrensing. Gården har ca. 120 da dyrket mark og ca. 12000 da utmark, hvorav 7000 er skog. I dag er rakørret hovednæringen på gården.

Norakers rakørret og dens historie

Forutsetninger og produksjonsmidler er forandret siden rakørret første ble produsert for flere hundre år siden. Dagens oppskrift er allikevel ganske lik den som tippoldefar brukte.

Gunnar Noraker var født i 1795 og gikk på Sverdrup Jordbruksskole i Semb i 1826. Det var nok her han fikk kunnskapen som la grunnlaget for at han senere kultiverte flere fiskevann, ble en dyktig fisker og la ned ørret til rak. Han kjente til de faktorer som betød mye for å få god, stabil og sikker rakørret. Det var den store feite og faste ørreten han valgte ut til raking. Denne skulle behandles med omhu for å få et best mulig resultat.

Spekemat fra stabburet og rakørret fra steinkjelleren var den gang mye brukt i den daglige kosten på gården. Rakørreten var populær på Bragernes i Drammen dit det årlig ble foretatt handleturer.

Siden 1993 har Noraker Gård deltatt i Norsk rakørretfestivals årlige konkurranse, de siste år også på ”Rakfiskenes Venneklubb” i Oslo. Vi er stolte over at vi har vunnet førstepriser flere ganger. Men vi legger kanskje mest vekt på de mange hyggelige tilbakemeldingene vi får fra fornøyde kunder.
Annonse

AnnonseKarakter og besøk

Besøk: 9663.
Karakter er 4,7 poeng
Satt av 11 brukere.
Sett din karakter!
Velg fra 1 til 6.
1 2 3 4 5 6


Nøkkelfakta for
Noraker gård

HJEMMESIDE
Mailadresse
nils@noraker.no
Post adresse
Noraker gård
Postnr
2910
Poststed
Aurdal
Fylke
Oppland
Telefon
61362364
Kategori
Fisk
Underkategori
Lokalprodusent
Sist oppdatert dato
07.07.2012


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.