Informasjon om Vitamin B9 Folat, folsyre, folacinNavn:
Vitamin B9 Folat, folsyre, folacin
Dato oppdatert
19.02.2018
Type stoff
Vitamin
Måleenhet
mcg
Dagsbehov
200 til 400 mcg for voksne. 50 til 130 for barn
Beskrivelse
Folat, folsyre.Viktig for vekst av foster, dannelse av røde blodlegemer, produksjon av proteiner og for DNA.

Folat er en samlebetegnelse for en rekke mer eller mindre ustabile former av folsyre (pteroylglutaminsyre). Ren folsyre finnes bare i kosttilskudd. Norske analyseverdier for folat er bestemt med mikrobiologisk metode, mens andre, ikke helt sammenliknbare, analysemetoder kan være brukt i andre land.

Folat, også betegnet som vitamin B9, folsyre, folacin og folinsyre, er ett av de 8 vannløselige B-vitaminene. Folat har stor betydning for at cellene skal dele seg på normal måte. For å redusere risikoen for ryggmargsbrokk (nevralrørsdefekt), anbefaler norske myndigheter ekstra tilskudd av folat til alle som planlegger graviditet. Folatmangel kan medføre blodmangel. Folat finnes mest i grønne grønnsaker.
Rapporter om stoffet og problemer
Utenom perioden rett før og i de første 3 måneder av graviditeten får de aller fleste tilstrekkelig mengder folat gjennom et sunt og variert kosthold.
Folattilskudd utover 200 mikrogram daglig bør kun gis ved påvist mangel av folat eller i forbindelse med graviditet.
Høye doser av folat (over 1 milligram daglig) kan gjøre at man ikke oppdager mangel på vitamin B12. Ett av symptomene på vitamin B12-mangel er anemi (for lite røde blodlegemer, blodmangel). Folat vil hjelpe på anemien, men ikke på selve vitamin B12-mangelen som i ytterste konsekvens kan gi skader på nervesystemet.
Virkemåte
Virker på nedbrytningen av fett, proteiner og karbohydrater og ved dannelsen av røde blodlegemer og proteiner, kopiering av arveegenskaper, bygger opp motstandskraft hos småbarn. Viktig for fosterets utvikling og vekst. Folat minsker risikoen for ryggmargsbrokk (nevralrørsdefekter). Viktig for produksjon og omsetning av proteiner. Sammen med vitamin B12 er folat viktig for modning av de røde blodlegemene. Dannes i leveren ved hjelp av C-vitamin.
Anbefales for
Gravide, ammende, ved ensidig kost, eldre som spiser varm mat som er holdt varm lenge uten friske grønnsaker, P-pille brukere, ved fordøyelses sykdommer, etter antibiotikakurer, sykdommer i nervesystem, tannkjøtt sykdommer. mangel sees ved anemi.
Forskning har vist at høy konsentrasjon av aminosyren homocystein i blodet er en sterk risikofaktor for utvikling av ulike former for hjerte- og karsykdom. Studier viser at mangel på folat, pyridoksin (vitamin B6) og/eller kobalamin (vitamin B12) er de vanligste årsakene til høyt homocystein. Et kosthold rikt på folat, eller folat tilført som tilskudd, kan redusere nivået av homocystein. NORVIT-studien (norsk vitaminstudie) har imidlertid vist at B-vitamintilskudd etter akutt hjerteinfarkt likevel ikke har redusert forekomst av ny hjertesykdom. Det pågår fremdeles stor forskningsaktivitet på området.
Finnes i følgende:
Brød og kornvarer, melk, ost, kjøtt, innmat, egg, fisk, ølgjær, nøtter, belgfrukter, sitrusfrukter, brun ris, salat og spinat. Grønne grønnsaker.
Kilder til informasjon:
Apotek 1
Sosial og helsedirektoratet
MatportalenAnnonse

AnnonseAnsvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.