Informasjon om JernNavn:
Jern
Dato oppdatert
19.02.2018
Type stoff
Mineral
Måleenhet
mg
Dagsbehov
8 til 15 mg
Øvre grense for ikke gravide voksne er 60 mg
Beskrivelse
Jern er viktig for blodet. Viktig for kroppen men kan være skadelig i store mengder.Hjelper ved produksjon av hemoglobin og i en rekke andre prosesser.

Jern (Fe) forekommer både som hemjern og ikke-hemjern i matvarene. Hemjern finnes bare i animalske matvarer, mens ikke-hemjern finnes både i animalske og vegetabilske matvarer. I MVT-06 er det ikke skilt mellom de to formene.

Jern (Fe) er et mineral som er viktig for flere funksjoner i kroppen. Hovedmengden av jernet i kroppen er bundet til hemoglobin, og bidrar til transport av oksygen til cellene. Den viktigste kilden til jern er grovt brød og grove kornprodukter. Mangel kan forekomme, men jern i høye doser bør kun tas i samråd med lege.
Rapporter om stoffet og problemer
Og for mye er skadelig, særlig for menn. Opptaket av ikke-hemjern via kosten kan økes ved samtidig inntak av vitamin C, som for eksempel appelsinjuice. Vitamin C reduserer treverdig jern (III) til toverdig jern (II). Samtidig inntak av kalsium, fosfat og oksalat kan hemme opptaket av jern, fordi det dannes uløselige jernforbindelser. Det er også vist at visse typer kaffe og te kan redusere opptak av jern.

Personer som lider av hemokromatose, en arvelig sykdom der kroppen tar opp unormalt mye av det jernet man spiser. For mye jern i kroppen kan gi skade på indre organer. Langvarig bruk av høydoserte jernpreparater kan føre til hemokromatose. Høydose jernpreparat bør bare brukes i samråd med lege.
Virkemåte
Hjelper ved produksjon av blod (hemoglobin). Uten jern blir vi blodfattige. Deltar i en rekke kjemiske prosesser. Jern deltar også i omdannelsen av karbohydrat, fett og proteiner til energi som kroppen kan bruke.
Anbefales for
Man trenger i utgangspunktet ikke tilskudd av jern. Kvinner med store blødninger under menstruasjon trenger jern. Vegetarianere, visse tarmsykdommer, ensidig kosthold, blodgivere
Finnes i følgende:
Grovbrød, geitost, leverpostei, innmat, kjøtt. grønne bladgrønnsaker, belgfrukter, rødbeter, løk, blomkål, hirse, asparges, nyper, fiken, mandler, svisker, nøtter, blåbær, jordbær, gulrot, tomat, rosiner, epler, aprikoser, eggeplommer, dadler
Kilder til informasjon:
Apotek 1
Sosial og helsedirektoratet
MatportalenAnnonse

AnnonseAnsvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.