Informasjon om KaliumNavn:
Kalium
Dato oppdatert
20.02.2018
Type stoff
Mineral
Måleenhet
mg
Dagsbehov
1200 til 3500 mg
Kilde Sosial og helsedirektoratet
Beskrivelse
Kroppen inneholder mange gram av kalium, ca 140 gram. Det er viktig for muskler og hjelper til med kroppens syre/base balanse. Mange oppgir kalium i gram, jeg bruker mg.
Kalium (K) (engelsk: potassium) er et mineral som er viktig for syrebase-balansen i kroppen og for at nerver, muskler og nyrer skal fungere normalt. Kalium finnes i de fleste matvarer.
Rapporter om stoffet og problemer
Eldre skal være forsiktige med bruk av kalium fordi nyrenes evne til å utskille kalium svekkes med alderen.
Personer med nyresvikt har redusert utskillelse av kalium.
Hvis man bruker vanndrivende midler som virker kaliumsparende, skal man være forsiktig.

For mye kalium kan gi magesmerter, kvalme, diare og rytmeforstyrrelser i hjerte. Eldre bør ikke ta for mye kalium uten å ha snakket med lege.
Virkemåte
Er nødvendig for normal funksjon i muskulatur, hjerte og nerveceller. Nødvendig for syre-base balanse. Regulerer og opprettholder væskebalansen i kroppen, nyrene regulerer mengde kalium i blodet.Kalium er viktig for at nerver, muskler, hjerte og nyrer skal fungere normalt. Kofaktor for mange enzymer i kroppen. Viktig for karbohydratmetabolisme og -proteinsyntese. Kan kanskje øke alder.
Anbefales for
Hvis man bruker vanndrivende midler og avføringsmidler. Ensidig kosthold. Ved sterk svetting, diare og oppkast. Ved langtidsbehandling med antibiotika.
Finnes i følgende:
Viktige kilder er poteter, grønnsaker, bananer og annen frukt, melk og geitost. Kål, salat, karse, fiken, oliven, havre, spinat, blåbær, fersken, stikkelsbær, nøtter, aprikoser, tomat, rødbeter, selleri, epler, svisker, rosiner og hel hvete. Også fisk og kjøtt + kokevannet fra fisk, kjøtt og grønnsaker, dvs buljong Dannes ikke i kroppen.
Kilder til informasjon:
Apotek 1
Sosial og helsedirektoratet
MatportalenAnnonse

AnnonseAnsvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.