Informasjon om KalsiumNavn:
Kalsium
Dato oppdatert
19.02.2018
Type stoff
Mineral
Måleenhet
mg
Dagsbehov
600 til 900 mg
Kilde Sosial og helsedirektoratet
Beskrivelse
Kalsium er viktig for oppbygging av knokler.
Kalsium (Ca) (kalk) er ett av de mineralene barn og voksne trenger tilført daglig. Kalsium er den viktigste byggesteinen i skjelettet / beinvevet vårt, men kalsium er også viktig for at muskler, hjerte og nervesystem skal fungere normalt. For at kroppen skal klare å ta opp og nyttiggjøre seg kalsium, trenger vi vitamin D. Vitamin K hjelper til å binde kalsium til skjelettet.
Rapporter om stoffet og problemer
Man kjenner ikke til tilstander hvor kalsium i anbefalte mengder skal ha negativ innvirkning.
For mye kalsium kan gi diaré og magesmerter. Følger du doseringen på pakningen, bør du ikke få ubehag.
Svært høye kalsiumnivå (hyperkalsemi) kan medføre uregelmessig puls (arytmi), høyt blodtrykk, nyrestein, nyresvikt, betennelse i bukspyttkjertel, forstoppelse og magesår. Disse tilstandene må behandles av lege.
Kalsium påvirker opptaket av en del legemidler. Antibiotika av typen tetracykliner og kinolon skal ikke tas samtidig med kalsium. Legemidler mot lavt stoffskifte skal ikke tas samtidig med kalsium og heller ikke bisfosfonater. Les pakningsvedlegget til disse reseptpliktige legemidlene, eller kontakt apoteket hvis du er usikker.
Virkemåte
Kalsium er nødvendig for oppbygging av skjelett og tenner. Styrker hjerte og blodårer. Leger sår, gir utholdenhet og livskraft. Har flere små funksjoner i organismen.
Anbefales for
Gravide og ammende, ved kalsiumfattig kost, nyresykdommmer, langvarig diare, diabetes, alkoholisme og sykdommer i benstoffskiftet. Forebyggende for osteroporose (benskjørhet). Allergikere. Sirkulasjonsforstyrrelser.
Finnes i følgende:
Melk og ost, bønner og grønne bladgrønnsaker som brokkoli og grønnkål.Løk, tomater, kli, rabarbra, erter, aprikoser, fiken, plommer, dadler, ris, potet, mandler, sammalt mel, karse, rosiner og eggeplommer.
Kilder til informasjon:
Apotek 1
Sosial og helsedirektoratet
MatportalenAnnonse

AnnonseAnsvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.