Informasjon om KarbohydraterNavn:
Karbohydrater
Type stoff
Karbohydrater
Måleenhet
gr
Dagsbehov
Sosial- og helsedirektoratet anbefaler at 55% av energitilførselen i hverdagskostholdet bør komme fra karbohydrat. I verdenssammenheng varierer andelen karbohydrat i 'hverdagskosten' mye i forholdet mellom fattige og rike befolkningsgrupper. I utviklingsland utgjør karbohydrat ca. 80-90 % av energitilførselen, mens den i rike land utgjør ca. 50 % eller mindre.
Kilde USDA National Agricultural Library
Beskrivelse
Summen av alle karbohydrater.
Karbohydrater er den viktigste energikilden for alle mennesker på kloden. Karbohydrat er en fellesbetegnelse for en stor gruppe organiske stoffer. De forskjellige molekylene er satt sammen av grunnstoffene karbon (C), hydrogen (H) og oksygen (O). Mesteparten av karbohydratene finnes i planter. Planter bruker solenergien til å syntetetisere organiske stoffer av vann (H20) som suges opp fra jorda og av kabondioksyd CO2 fra lufta. Karbohydrat finnes bare i liten grad i animalske matvarer.

Karbohydratene klassifiseres i tre hovedgrupper ut fra måten molekylene er bygd opp på:

Monosakkarider er den enkleste formen for karbohydrat og er grunnelementet i di- og polysakkaridene
Disakkarider består av to monoskkarider
Polysakkarider er sammensatt av mange monosakkarider

Vær obs på en ting
Utregning av karbohydrater kan skje på flere måter. Data som vi henter fra utenlandske tabeller bruker ofte andre metoder for utregning, og derfor kan verdier være forskjellige.
Finnes i følgende:
De fleste plantevekster.


Annonse

AnnonseAnsvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.