Informasjon om KopperNavn:
Kopper
Dato oppdatert
20.02.2018
Type stoff
Mineral
Måleenhet
mg
Dagsbehov
0,9 mg til voksne, 0,3-0,5 for barn
Beskrivelse
Hjelper ved omsetning av hormoner, produksjon av viktige stoffer og flere andre ting.

Kobber (Cu) er et sporstoff (mineral). Kobber er viktig for dannelsen av hemoglobin som frakter oksygen i blodet. Kobber finnes i de fleste matvarer. I drikkevannet varierer kobberinnhold med hardhet, pH, vannkvaliteten og materialet i vannrørene. Mangel på kobber ses veldig sjelden.
Rapporter om stoffet og problemer
Man kjenner ikke til tilstander hvor kobber i anbefalte mengder skal ha negativ innvirkning Wilson`s sykdom skyldes opphoping av kobber i kroppen og må behandles av lege.

Hos nyfødte og småbarn kan vann forurenset med kobber fra vannrør gi diare.
Unngå å drikke varmt vann fra kranen, og la kaldtvannet renne litt hvis det er lenge siden kranen har vært i bruk.
Vær obs på at bruk av kobbergryter i matlaging kan avgi kobber. Også vanlig kjele som brukes til vannkoking kan avgi kobber. Et eksempel er ved tillaging av sur drikke i kobbergryte, for eksempel gløgg. Årsaken er at ved vannkoking vil små mengder kobber avsettes i kjelen, og ved oppvarming av sur drikke (pH ca 3) i den samme kjelen vil det avsatte kobberet løsne. Symptomer på kobberforgiftning er magesmerter eller oppkast, men forgiftningen er sjelden alvorlig. For å rense en kjele som det blir kokt mye vann i, kan man varme eddikvann i den før man lager gløgg. Man koker opp 1 prosent eddik, og lar dette stå i kjelen i minst et kvarter. Deretter heller man ut eddikvannet og skyller kjelen godt.

De aller fleste får nok ved vanlig variert kosthold. Om man bruker et kosttilskudd med innhold av kobber ved siden av er det ikke noe som tyder på at det er skadelig.
Virkemåte
Er viktig for antioksidantene. Inngår i hormonenes stoffskifte. Beskyttelse mot tidlig aldring. deltar i produksjon av melanin, overfører nerveimpulser, hjelper i energiproduksjon.
Anbefales for
Brukere av mye C vitamin, hodepine etter infeksjoner, kan hjelpe når håret mister fargen, leddgikt, blodmangel som ikke skyldes jernmangel, stress og kroniske sykdommer
Finnes i følgende:
Kornvarer, poteter, frukt, bær, innmat, kjøtt, nøtter, aprikoser, nyper, grovt brød, havre, ris, eggeplommer, kli, krydder, sopp, bladrike grønnsaker, svisker, belgfrukter, skalldyr. Dannes ikke i kroppen.
Kilder til informasjon:
Apotek 1
Sosial og helsedirektoratet
Matportalen
USDA National Agricultural Library


Annonse

AnnonseAnsvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.