Informasjon om Vitamin B1 Tiamin.Navn:
Vitamin B1 Tiamin.
Dato oppdatert
19.02.2018
Type stoff
Vitamin
Måleenhet
mg
Dagsbehov
1 - 1,5 mg for voksne. Barn fra 0,4 til 0,9 mg, gravide 1,5 mg og ammende 1,6 mg
Beskrivelse
Tiamin. Innhold i milligram. B1 trenger vi jevnlig tilførsel av.
Vitamin B1 (tiamin) er ett av de åtte vannløselige B-vitaminene. Vitamin B1 er nødvendig for forbrenningen av karbohydrat i kroppen. Vitaminet finnes i de fleste matvarer (mest i kornvarer), og man trenger jevnlig tilførsel siden det ikke lagres i kroppen. Mangel ses sjelden i Norge, men ved lavt inntak over tid kan sykdommen beri-beri utvikles.
Normalt er det cirka 30 milligram vitamin B1 i kroppen, men fordi det ikke lagres i kroppen, trengs jevnlig tilførsel. I cellene er vitamin B1 nødvendig for nedbrytningen av karbohydrat til glukose (druesukker). Glukose forbrennes så i stoffskiftet slik at hjerne, nerver, muskler og hjerte fungerer normalt. I nervecellenes utløpere er det tiamin som er med på å danne et signalstoff (acetylkolin) som formidler kommunikasjon i nervesystemet og er nødvendig for hukommelse.
Rapporter om stoffet og problemer
Ingenting som tyder på at for mye er skadelig.
Virkemåte
Virker på nedbrytningen av fett, proteiner og karbohydrater. Hjerne, nervesystem, styrker immunforsvar, beskytter mot tidlig aldring, hjelper fordøyelsen og viktig ved dannelsen av røde blodlegemer.
Anbefales for
Etter stress, store belastninger. Anbefales for brukere av kaffe, te, alkohol, junk food og tobakk. Støttebehandling ved kroniske sykdommer. Mangel sees bla ved manglende muskelkoordinasjon, nervøse symptomer av forskjellig type.
Finnes i følgende:
Brød og kornvarer, melk, ost, kjøtt, innmat, egg, fisk, ølgjær, naturris, hvetekim, nøtter, poteter, frukt, grønnsaker, havregryn, fisk, svinekjøtt
Kilder til informasjon:
Apotek 1
Sosial og helsedirektoratet
MatportalenAnnonse

AnnonseAnsvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.