Informasjon om Vitamin B12 KobalaminNavn:
Vitamin B12 Kobalamin
Dato oppdatert
19.02.2018
Type stoff
Vitamin
Måleenhet
mcg
Dagsbehov
ca 2 mcg. Barn fra 0,5 til 1,3 mcg.
Beskrivelse
Kobalamin. Hjelper ved produksjon av røde blodlegemer, vekstfremmende for barn, og hjelper ved omdanning av fett.
Vitamin B12 er en samlebetegnelse for en rekke bioaktive forbindelser som inneholder kobolt (korrinoider) og er involvert i en rekke kjemiske prosesser i kroppen. Vitamin B12 er viktig i energiomsetningen.
Rapporter om stoffet og problemer
Veganerer bør ta tilskudd. B12 kan reagere med forskjellige medisiner.
Utilstrekkelig inntak via kosten er uvanlig i Norge, men man ser det blant annet hos veganere og vegetarianere som ikke spiser kjøtt, meieriprodukter eller egg, og samtidig ikke tar tilskudd av B12. Spedbarn og barn som vokser opp med foreldre som fører denne livsstilen er også en utsatt gruppe. Hos eldre kan ensidig kosthold og dårlig appetitt føre til at det langsomt utvikles en mangeltilstand over tid.
Norske myndigheter har ikke angitt noen øvre grense for inntak av B12, da det ikke finnes tilstrekkelig data på dette området. Det er ikke noe som tilsier at inntak opp til 100 µg daglig via kost/kosttilskudd utgjør noen helserisiko.
Virkemåte
Virker ved dannelsen av røde blodlegemer. Og er viktig ved danningen byggesteiner for arvestoffet DNA. Vekstfaktor for barn. Fettsyrer sitt stoffskifte. Beskytter nerveceller.
Anbefales for
Vegetarianere. Brukere av store mengder alkohol og tobakk. Ved tarmsykdommer hvor deler av tarmen er ødelagt eller fjernet. Gravide og ammende. Eldre. Mangel sees ved bla anemi og slapphet. Mangel merkes og med betennelse i tunge og munnviker.
Andre grupper med økt risiko er pasienter med autoimmune forstyrrelser som høyt stoffskifte (Graves sykdom), skjoldkjertelbetennelse (tyreoiditt), og pasienter som bruker syrehemmende middel (protonpumpehemmere, H2-blokkere) eller metformin mot diabetes type 2 i lange perioder.
Finnes i følgende:
Vitamin B12 finnes i lever, oksekjøtt, svinekjøtt, fisk, torskerogn, egg, melk og ost. Vitaminet finnes ikke i grønnsaker og planter.
Kilder til informasjon:
Apotek 1
Sosial og helsedirektoratet
MatportalenAnnonse

AnnonseAnsvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.