Informasjon om Vitamin B6 PyridoksinNavn:
Vitamin B6 Pyridoksin
Dato oppdatert
19.02.2018
Type stoff
Vitamin
Måleenhet
mg
Dagsbehov
1 - 1,6 mg Barn fra 0,4 mg
Beskrivelse
Pyridoksin. Utvinner energi og beskytter. Har mye å si for ett normalt svangerskap.
Vitamin B6 (pyridoksin) er ett av de 8 vannløselige B-vitaminene. Vitamin B6 er nødvendig for energiomsetningen i kroppen og for nervesystemet. Det finnes i de fleste matvarer, mest i kjøtt, fugl, fisk, potet og kornvarer. Du trenger jevnlig tilførsel siden det ikke lagres i kroppen. Mangel ses sjelden i Norge.
Rapporter om stoffet og problemer
Kosttilskudd kan høyst inneholde 4,2 mg vitamin B6 (pyridoksin) i døgndosen. Over dette regnes produktet som et legemiddel.
Norske myndigheter har satt øvre grense for daglig inntak over lengre tid av vitamin B6 til 25 mg.
Store enkeltdoser eller store doser over lang tid kan føre til følelsestap i armer og bein. Med store doser menes over 50 mg daglig over lengre tids bruk. Vanligvis vil dette gå tilbake når man slutter med inntak, men det har også vist seg at skaden har blitt varig. Det er vanskelig å si hvor stor dose som er trygg over lang tid, derfor bør ikke anbefalingene overskrides.
Virkemåte
Utvinner energi av maten vi spiser. Beskytter nerveceller. Avgjørende for proteinforbrenning. Avgjørende for ett svangerskap. Hjelper ved opptak av mineraler.
Anbefales for
Etter stress, store belastninger. Anbefales for brukere av alkohol og tobakk. Gravide og ammende. P pille brukere. Ved arvelig anlegg for orkalking. Også for brukere av flere medisiner. Mangel sees bla ved hudproblemer, avmagring, oppkast mm.
Finnes i følgende:
Bønner, hvetespirer, grovt mel, bananer, rå fisk, fjærkre, nøtter, havregryn, lever, avokado, frukt og grønnsaker.
Kilder til informasjon:
Apotek 1
Sosial og helsedirektoratet
MatportalenAnnonse

AnnonseAnsvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.