Informasjon om Vitamin C AskorbinsyreNavn:
Vitamin C Askorbinsyre
Dato oppdatert
19.02.2018
Type stoff
Vitamin
Måleenhet
mg
Dagsbehov
ca 75 mg for voksne. Barn fra 20 mg
Beskrivelse
Askorbinsyre. Virker for heling av sår og styrker immunforsvar. Også produksjon av flere hormoner samt mye annet.

Dette vitaminet finnes i matvarene i to former, askorbinsyre og dehydroaskorbinsyre. De norske analyseverdiene representerer summen av de to formene. Ikke alle utenlandske matvaretabeller tar med dehydroaskorbinsyre.

Vitamin C (askorbinsyre) er en viktig antioksidant. Vitamin C bidrar til oppbygging og vedlikehold av bindevevet i kroppen og øker opptaket av ikke-hem jern i tarmen. Et vanlig, variert kosthold med mye frukt, grønnsaker og poteter vil som regel dekke behovet.
Rapporter om stoffet og problemer
Ved allergi mot sitrus må man finne alternative C-vitaminkilder i kostholdet, eventuelt bruke kosttilskudd som inneholder vitamin C. Ved nyrestein, nyresykdommer eller høyt jernnivå (hemokromatose) bør man unngå høye doser vitamin C.
Virkemåte
Nødvendig for dannelse av bindevev, bruskvev, benvev og tannben. Det har betydning for immunforsvaret og er en av antioksidantene som beskytter cellene mot skade. Involvert i mange prosesser i kroppen. Virker på veksten og sårheling. Viktig for fettstoffskifte, produksjon av hormoner, binder tungmetaller. Kan dempe irritasjon, smerter, virke beroligende, ødelegge giftstoffer og da spesiellt i store mengder. Demper risikoen for mange sykdommer.
Anbefales for
Alkohol og tobakkbrukere, eldre, ved svekket motstandskraft, gravide og ammende, kronisk syke som tar mye medisiner, forebyggende ved infeksjoner og for eksempel forkjølelse. Ved mangel får man mindre immunforsvar og senere bla anemi.
Finnes i følgende:
Frukt, bær, grønnsaker, poteter. Ikke minst appelsin og andre sitrusfrukter, kiwi, solbær, nyper, grønn paprika, spinat, tomater, jordbær, broccoli og kålrot
Kilder til informasjon:
Apotek 1
Sosial og helsedirektoratet
MatportalenAnnonse

AnnonseAnsvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.