Søk alt
Søk blant mer enn 33.000 oppskrifter!
Del på følgende:
Du er her :: Hovedsiden :: Artikkelstart :: Bønner og linser fra A til Å ::

Bønner og linser fra A til Å

I det siste har det dukket opp mer og mer i media om bønner, linser og erter. Dette kommer pga diskusjonen om glykemisk index, da belgvekster ligger veldig lavt nede her. Men hva er så linser og bønner, hvor kjøper man det, hvordan tilbereder man det og hva er det å få tak i.
Bønner og linser er gamle kulturvekster og mye brukt i store deler av verden. De er stappfulle av gode smaker og næringsstoffer. I tillegg er det billig mat. Noen kan man kjøpe ferske etter sesong, men det er vanlig med tørkede og noen hermetiske/dypfryste som vi alle kjenner. Det er mange typer og noen dyrkes her i landet, men langt de fleste importeres fra utlandet.

PS: Har du havnet på denne siden, og leter etter kontaktlinser.--- Klikk her.Næringsinnhold

Belgfrukter har høy næringsverdi. De inneholder mye proteiner og kostfiber. Det er og ett bra innhold av folinsyre, kalium, jern og magnesium.

Hvor kjøpes de

Mange bønner og linser fås kjøpt på butikker med litt utvalg i matvarer, og det finns og hermetiske bønner av flere typer. I innvandrerbutikker er det ofte mange typer tørkede bønner og linser. Helsekostbutikker har og ofte ett bra utvalg. I sesongen fås det kjøpt ferske bønner og erter hos velassorterte grønnsakdisker og handlere.

Bløtlegging og koking av bønner og linser

Tørkede bønner må bløtlegges før koking. Legg i vann med 1 del bønner til 5 deler vann i ca 8 timer før de kokes i nytt vann fra 1/2 til 2 timer etter type. Skal være gjennomkokte og det kan evt tilsettes krydder. Tørkede linser trenger kortere bløtlegging eller kan kokes direkte. Kan bløtlegges i en time før koking og koker ca 1/2 time ++. Disse tider varierer fra type til type, men se under for nærmere koke og bløtleggingstider, og evt. Variasjoner. Ferske bønner kokes som grønnsaker og i sesongen er det tilgang på disse. Ferske bønner kan og stekes, og innegår ofte i stuinger ol.

Tørkede

Etter evt bløtlegging er det flere måter bruke linser/bønner på. Det mest vanlige er at de tilsettes den retten som lages, og får koke med den siste tiden. Det lages og pureer og andre spesielle retter av linser/bønner. Feks falafel og hummus som lages av kikerter. Brukes i supper og salater også.

Ferske

Kan brukes som grønnsak ved siden av en rett, i salater og supper. Som stuing og tilbehør. Vi er jo kjent med vanlige grønne erter og snittebønner bla.

Hermetiske

Brukes i gryteretter, stuing, tilbehør, salater og supper. Er veldig anvendelig til det meste.

De vanligste

De bønnene og linsene man treffer mest på er følgende: Adzuki bønner, black eye bønner, kidney bønner, kikerter, linser grønne og røde, svarte og hvite bønner. Limabønner, mungbønner og soya bønner. Disse fås kjøpt i de fleste større matvarebutikker, helsekost forretninger og innvandrer butikker. Men bønne og linser er mange flere enn dette, og det viser jeg under.

  Bønner og linser fra A til Å
Adzuki bønner Anasazi bønner Appaloosa bønner
Aspargesbønner Black Eye bønner Borlotti bønner
Brekkbønner Brune bønner Brune linser
Calypso bønner Cannelini bønner Fava bønner
Flagellott bønner Grønne erter Grønne linser
Guløye bønner Gule erter Gule linser
Haricots verts Hvite bønner Hvite kidney bønner
Kikerter Limabønner Lupini bønner
Mung bønner Navy bønner Pinto bønner
Read eye bønner Risbønner Røde linser
Røde kidney Røde små bønner Snittebønner
Sorte beluga linser Sorte bønner Soyabønner
Store limabønner Sukkererter Voksbønner

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.

LavFODMAP - En komplett håndbok for deg med sensitiv mage

LavFODMAP - En komplett håndbok for deg med sensitiv mage

For å lykkes med LavFODMAP trenger du mer enn bare oppskrifter! Denne boka er veien til en ny hverdag med mindre mageplager og mer energi. Du blir ledet steg for steg gjennom forberedelser og gjennomføring av dietten. Finn ut hva du tåler og ikke tåler, og oppdag et kosthold som passer for akkurat deg.
Jeg har selv slitt med mageplager i mange år og vet hvordan forstoppelse, oppblåst mage, gass og mageknip tapper deg for energi. Jeg vet hvilke utfordringer du kan møte når du skal legge om kostholdet. Jeg vet hvor frustrerende det er å ikke finne årsak til plagene. LavFODMAP-kostholdet har gitt meg kvelds-tiden tilbake.

Før ble ettermiddagene tilbrakt på sofaen med lite energi og oppblåst mage. Nå har jeg mindre mageplager og overskudd til å trene og være mer sosial. Har du prøvd å bli kvitt mageplane før, er du kanskje blitt overveldet av lange lister over matvarer du skal unngå.

Denne boka viser deg at det ikke trenger å være så vanskelig. FODMAP-vennlig mat er både velsmakende og enkelt å lage!

Boka er basert både på min faglige bakgrunn som ernæringsfysiolog og egne erfaringer med lav FODMAP-kostholdet. Den er resultatet fra hundrevis av timer på kjøkkenet, samtaler og erfaringer fra andre jeg har hjulpet og et uttall eksperimenter for å finne maten som både smaker godt og er magevennlig.

Det er mine beste tips, råd og oppskrifter samlet! Her får du alt du trenger for å redusere mageplagene dine. Nå er det bare opp til deg å gjøre endringene som skal til!
Julianne Lyngstad er IBS-pasient, ernæringsfysiolog og kanskje Norges fremste apostel for lavFODMAP- dietten.

Gjennom nettstedet Lyngstad Ernæring inspirerer og hjelper hun andre til få et bedre liv med mindre mageplager.
Og ikke minst er hun rasende flink til å lage sunn, god og magevennlig mat!

AnnonseKlikk her for mobilversjonen av artikkelen.

Intern:902

FAKTA/BYLINE
Publisert: 01.01.2005
Oppdatert: 01.01.2005
Tema: Grønnsaker
Forfatter:
Fotograf: Knut Pettersen


Meld deg på nyhetsbrev

Aktuelle oppskrifter