Om næringsstoffer, tilsetningsstoffer, E-nummer og verdier.Næringsstoffer på ingredienser

På de forskjellige ingredienser er det listet opp flere næringsstoffer alt etter hva vi har fått tak i av informasjon. Disse regnes ut på forskjellig måte og har forskjellige mengdeenheter. Under kan dere se hvilke næringsstoffer som vi har mer opplysninger om.
Disse er delt opp i grupper og linker direkte til nærmere opplysninger.
OBS
Vær oppmerksom på at produsenter kan forandre innholdet i produktene, så her er det viktig å lese varedeklarasjonen ved tvil.

Alt om tilsetningsstoffer og E-nummer

Jeg har og flere oversikter over tilsetningsstoffer i mat samt E-nummer i mat. Forklaring på disse og mer info. Lenger nede på denne siden er alle stoffene lagt ut med link til mer info. Dvs alle unntatt E-nummer som har egen side.

Mer info på disse undersidene

Oversikt over alle E-nummer
E-nummer som kan inneholde svin
E-nummer som kan ha animalsk opphav
Artikler om tilsetningsstoffer
Oversikt over sporstoffer
Oversikt over mineraler

Våre kilder

Opplysninger om nærings innholdet i matvarene er hentet bla. fra: (Kilde står og på hvert produkt)
Mattilsynet, Sosial og helsedirektoratet og Universitetet i Oslo. Matvaretabellen 2014
Den danske fødevarebanken
Det svenske livsmedel databasen
Canadian nutrient files
USDA sin nutrient database
Produsentene og innholdsdeklarasjonen på ingrediensen.

Informasjonen om næringsstoffer, hormoner, aminosyrer osv er hentet fra.
Matvaretabellen til Sosial og helsedirektoratet.
Mattilsynet
Matoppskrift sine næringstabeller
Dagsdose oversikt fra Sosial og Helsedirektoratet.

Måleenheter for kalorier som vi bruker

  1. Energi i KJ. Målt i kilojoule (KJ). 1 KJ = 0,239 KCAL. KJ vil etterhvert bli den måleverdien som brukes internasjonalt.
  2. Energi i KCAL Målt i kilokalorier (KCAL). 1 KCAL = 4,184 KJ

Beregning av kalorier i matvarer

All info som er hentet fra Matvaretabellen har inkludert fiber i beregning av energi i produktet. Dette må en være oppmerksom på mht til sammenlikninger med produsentenes tall for kalorier. Les mer her under: (Kilde helsedirektoratet)

Beregningsmåte for energi

Kroppen trenger drivstoff (energi) for å vokse og fungere. Energivende næringsstoffer er i hovedsak karbohydrater og fett. Protein gir også energi, men brukes først og fremst som byggemateriale i kroppen. Alkohol bidrar med energi.
Hos voksne bør energiinntak og energiforbruk være i balanse. Energiforbruket påvirkes av en rekke forhold som kjønn, alder, kroppsstørrelse, kroppssammensetning og grad av aktivitet.
Den internasjonalt vedtatte enheten for energi er joule (J), men mange bruker fortsatt kalorier. Energiinnholdet i matvarer blir som regel oppgitt i kilojoule (kJ) eller kilokalorier (kcal). 1 kJ = 0,239 kcal. 1 000 kJ = 1 MJ.
Man regner med at daglig energiforbruk er cirka 9 MJ (2150 kalorier) hos en inaktiv kvinne og cirka 11 MJ (2 600 kcal) hos en inaktiv mann. Ved regelmessig fysisk aktivitet på fritiden øker energiforbruket hos disse til henholdsvis 10 MJ per dag og 12,5 MJ per dag. Blant grupper med ekstremt høy fysisk aktivitet – som elitesoldater på trening – kan energiforbruket være over 20 MJ per dag.
Det er gitt gjennomsnittsverdier for energiinntak i ulike aldersgrupper. Individuelle anbefalinger for energiinntak er vanskelig å gi på grunn av store variasjoner fra person til person i hvilestoffskifte, kroppssammensetning og grad av fysisk aktivitet. (lenke til anbefalingene). Andelen av kostens totale energiinnhold som kommer fra karbohydrat, fett og protein benevnes ofte som energiprosent eller E%. I gjennomsnittskosten bidrar karbohydrat, fett og protein omtrent med henholdsvis 50, 35 og 15 E%. Anbefalt fordeling av de energigivende næringsstoffene er at karbohydrat bør bidra med 45–60 E%, fett med 25–40 E% og protein med 10–20 E%.

Måleenheter

  • Det brukes måleenheten mikrogram som er 0,001 mg(milligram).
  • 1000 mikrogram er lik 1 milligram.
  • 1000 milligram er lik 1 gram.
  • Verdien 0 betyr at stoffet ikke finnes i matvaren, blank eller ikke forekommende betyr at det mangler data om dette næringstoffet.Annonse

AnnonseAlle aktuelle næringsstoffer sortert.Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.