Mathelse og info om mat/ernæring


Her har jeg samlet ett utvalg av artikler, guider og tabeller som berører temaet mathelse. Jeg tar opp hygiene, oppbevaring, tilsetningsstoffer, emballasje, giftstoffer, ernæring, merking, økologisk mat mm.





Aktuelle artikler.

Hvilke matvarer kan gi overfølsomhetsreaksjoner?

Hvilke matvarer kan gi overfølsomhetsreaksjoner?

Oversikt over de mest vanlige matvarer og matvaregruper som kan gi allergiske og overfølsomhetsreaksjoner.....

Les mer om denne saken...
Forklaring på 14 kategorier allergener i ingredienser som alltid skal merkes

Forklaring på 14 kategorier allergener i ingredienser som alltid skal merkes

Jeg innførte merking av allergener på oppskrifter for noen år siden og dette systemet blir nå stadig oppdatert og utvidet. Av totalt pr idag den 10.04.2018 - 36.075 oppskrifter er 34.303 allergenberegnet. De er da beregnet automatisk for 14 allergener iht de offentlige merkereglene. For meg er dette....

Les mer om denne saken...
Slik kan du vurdere om fisken er fersk

Slik kan du vurdere om fisken er fersk

Ved å se og lukte på fisken, kan du selv vurdere fiskens kvalitet. Her får du tips om hva du bør se etter når du handler fisk.
Straks etter fangst av fisk og skalldyr begynner den naturlige nedbrytning av kvaliteten. Det som påvirker hvor raskt nedbrytningsprosessen går er fiskens kondisjon (....

Les mer om denne saken...
Fysisk trening og kosthold

Fysisk trening og kosthold

Her er en personlig betraktning over mat og drikke ved og under trening. Litt om hvor viktig det er med rett næring, og en del rene fakta rundt dette. Alt satt sammen med mine egne erfaringer og betraktninger etter 35 år med trening og en alvorlig/plagsom sykdom.....

Les mer om denne saken...
Hvilke matoljer bruker vi til hva?

Hvilke matoljer bruker vi til hva?

Her hjemme bruker vi mer og mer olje til både woking, steking, fritering og som salatdressing. Men det er ikke likegyldig hvilke oljer du bruker hvor, og mange av de egner seg bedre enn andre til forskjellige tilberedningsmetoder. Men jeg skal se nærmere på hva vi bruker og hva som egner seg best. <....

Les mer om denne saken...
Rester til begjær og besvær

Rester til begjær og besvær

Vi har alle opplevd at kjøleskapet fylles opp med rester av forskjellige typer, fra diverse grønnsaker til rømme og oliven, og særlig nå etter jul hvor det ligger pinnekjøtt og andre kjøttrester å flyter her og der. Og det man ofte gjør er å kaste maten, men det meste kan brukes bare man får noen sm....

Les mer om denne saken...
Jod

Jod

Jod er et grunnstoff som har viktige funksjoner i kroppen. Man trenger bare små mengder hver dag, og derfor kalles jod et sporelement. Et kosthold med fisk 2-3 ganger i uken og daglig inntak av melkeprodukter dekker behovet for jod.....

Les mer om denne saken...
Alt om salt på godt og vondt.

Alt om salt på godt og vondt.

De fleste har ikke kunnet unngå å få med seg de senere tiders diskusjon ang saltinntakt og at vi bør redusere dette. Media har skrevet, produsenter lover bot og bedring og myndighetene passer på. Men hva er det snakk om? Hvor mye kan vi spise? Hva er skadevirkning av for mye og hva kan man erstatte ....

Les mer om denne saken...
Proteinbehov ved trening

Proteinbehov ved trening

De fleste som trener, er opptatt av at kroppen skal bli sunn og sterk, og gjerne muskuløs også, – enten man satser på lange, slanke muskler eller store, svulmende muskler. Da er det naturlig å tenke på proteininntaket.....

Les mer om denne saken...
Krydderurter gir gode smaker og kan redusere saltet i maten

Krydderurter gir gode smaker og kan redusere saltet i maten

Her er gode ideer til erstatninger for salt i den pågående diskusjonen om at vi spiser for mye salt. Dvs bruk mer krydderurter, som vi bla gjør hjemme.....

Les mer om denne saken...
Den store salt saneringen i dagligvaremarkedet

Den store salt saneringen i dagligvaremarkedet

I den siste tiden har dagligvarekjeder og produsenter stått frem med produkter med redusert saltinnhold. Både Coop, Orkla og Fjordland har undertegnet en avtale med helsedirektoratet om å forplikte seg til å redusere saltinnholdet i sine produkter.....

Les mer om denne saken...
Slik oppbevarer du blåskjell

Slik oppbevarer du blåskjell

Sommeren er høysesong for høsting av blåskjell. Her får du tips om hvordan du bør oppbevare ferske blåskjell og hvordan du kan sjekke om de er for gamle.
Skjell er alltid best på smak når de er så ferske som mulig. Det er derfor best å tilberede skjell kort tid etter innkjøp eller høsting.....

Les mer om denne saken...
Akrylamid i mat er et folkehelseproblem

Akrylamid i mat er et folkehelseproblem

Akrylamid i mat er fortsatt et helseproblem, viser en risikovurdering fra den europeiske myndigheten for næringsmiddeltrygghet - European Food Safety Authority (EFSA).....

Les mer om denne saken...
Trygt og viktig å spise fisk

Trygt og viktig å spise fisk

Helsefordelene ved å spise fisk oppveier de ubetydelige risikoene som dagens nivå av miljøgifter i fisk representerer. Det konkluderer Vitenskapskomiteen for mattrygghet med i en ny vurdering av nytte og isiko ved å spise fisk.....

Les mer om denne saken...
Sjekk kolesterolet nå

Sjekk kolesterolet nå

Mens antall nordmenn som dør av hjerte- og karsykdommer totalt sett synker, øker antallet hjerteinfarkt blant unge under 45 år. – Sjekk kolesterolet nå – du kan være i risikosonen for hjerteinfarkt uten å vite om det, sier Nasjonalforeningen for folkehelsen....

Les mer om denne saken...






Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.