Mathelse og info om mat/ernæring

Her har jeg samlet ett utvalg av artikler, guider og tabeller som berører temaet mathelse. Jeg tar opp hygiene, oppbevaring, tilsetningsstoffer, emballasje, giftstoffer, ernæring, merking, økologisk mat mm.




Aktuelle artikler.

Slik lagrer du middagsrester

Slik lagrer du middagsrester

Hvor lenge kan middagsrestene stå i kjøleskapet? Og hvordan tar du best vare på dine hjemmelagde retter slik at de smaker like godt om noen dager? Matvarer er biologisk levende materiale og har derfor begrenset holdbarhet.....

Les mer om denne saken...

Rester til begjær og besvær

Rester til begjær og besvær

Vi har alle opplevd at kjøleskapet fylles opp med rester av forskjellige typer, fra diverse grønnsaker til rømme og oliven, og særlig nå etter jul hvor det ligger pinnekjøtt og andre kjøttrester å flyter her og der. Og det man ofte gjør er å kaste maten, men det meste kan brukes bare man får noen sm....

Les mer om denne saken...

Hvilke matoljer bruker vi til hva?

Hvilke matoljer bruker vi til hva?

Her hjemme bruker vi mer og mer olje til både woking, steking, fritering og som salatdressing. Men det er ikke likegyldig hvilke oljer du bruker hvor, og mange av de egner seg bedre enn andre til forskjellige tilberedningsmetoder. Men jeg skal se nærmere på hva vi bruker og hva som egner seg best. <....

Les mer om denne saken...

Hva skjer med matoppskrift.no i disse korona tider?

Hva skjer med matoppskrift.no i disse korona tider?

Det er vanskelig og uvanlige tider for oss nordmenn. Vi er ikke vant med å holde avstand til andre, ikke spise ute eller ikke kunne fortsette med vårt. Jeg vet jo at mange av dere plutselig må være hjemme og lage maten sin selv og da er det jo godt å ha gode oppskrifter tilgjengelig. Lenger nede ha....

Les mer om denne saken...

De "farlige" karbohydratene.

De "farlige" karbohydratene.

Nå er vi i gang med den store slankemåneden og slankeprodukter, kurs og tips florerer i media osv. Men for noen år siden tok jeg en titt på karbohydrater og gikk gjennom disse på en faglig måte. Og her kan dere lese om hva karbo er, hvordan de virker og om de er farlige.....

Les mer om denne saken...

Alt om salt på godt og vondt.

Alt om salt på godt og vondt.

De fleste har ikke kunnet unngå å få med seg de senere tiders diskusjon ang saltinntakt og at vi bør redusere dette. Media har skrevet, produsenter lover bot og bedring og myndighetene passer på. Men hva er det snakk om? Hvor mye kan vi spise? Hva er skadevirkning av for mye og hva kan man erstatte ....

Les mer om denne saken...

Hvilke matvarer kan gi overfølsomhetsreaksjoner?

Hvilke matvarer kan gi overfølsomhetsreaksjoner?

Oversikt over de mest vanlige matvarer og matvaregruper som kan gi allergiske og overfølsomhetsreaksjoner.....

Les mer om denne saken...

Forklaring på 14 kategorier allergener i ingredienser som alltid skal merkes

Forklaring på 14 kategorier allergener i ingredienser som alltid skal merkes

Jeg innførte merking av allergener på oppskrifter for noen år siden og dette systemet blir nå stadig oppdatert og utvidet. Av totalt pr idag den 10.04.2018 - 36.075 oppskrifter er 34.303 allergenberegnet. De er da beregnet automatisk for 14 allergener iht de offentlige merkereglene. For meg er dette....

Les mer om denne saken...

Slik kan du vurdere om fisken er fersk

Slik kan du vurdere om fisken er fersk

Ved å se og lukte på fisken, kan du selv vurdere fiskens kvalitet. Her får du tips om hva du bør se etter når du handler fisk.
Straks etter fangst av fisk og skalldyr begynner den naturlige nedbrytning av kvaliteten. Det som påvirker hvor raskt nedbrytningsprosessen går er fiskens kondisjon (....

Les mer om denne saken...

Fysisk trening og kosthold

Fysisk trening og kosthold

Her er en personlig betraktning over mat og drikke ved og under trening. Litt om hvor viktig det er med rett næring, og en del rene fakta rundt dette. Alt satt sammen med mine egne erfaringer og betraktninger etter 35 år med trening og en alvorlig/plagsom sykdom.....

Les mer om denne saken...

Jod

Jod

Jod er et grunnstoff som har viktige funksjoner i kroppen. Man trenger bare små mengder hver dag, og derfor kalles jod et sporelement. Et kosthold med fisk 2-3 ganger i uken og daglig inntak av melkeprodukter dekker behovet for jod.....

Les mer om denne saken...

Proteinbehov ved trening

Proteinbehov ved trening

De fleste som trener, er opptatt av at kroppen skal bli sunn og sterk, og gjerne muskuløs også, – enten man satser på lange, slanke muskler eller store, svulmende muskler. Da er det naturlig å tenke på proteininntaket.....

Les mer om denne saken...

Krydderurter gir gode smaker og kan redusere saltet i maten

Krydderurter gir gode smaker og kan redusere saltet i maten

Her er gode ideer til erstatninger for salt i den pågående diskusjonen om at vi spiser for mye salt. Dvs bruk mer krydderurter, som vi bla gjør hjemme.....

Les mer om denne saken...

Den store salt saneringen i dagligvaremarkedet

Den store salt saneringen i dagligvaremarkedet

I den siste tiden har dagligvarekjeder og produsenter stått frem med produkter med redusert saltinnhold. Både Coop, Orkla og Fjordland har undertegnet en avtale med helsedirektoratet om å forplikte seg til å redusere saltinnholdet i sine produkter.....

Les mer om denne saken...

Slik oppbevarer du blåskjell

Slik oppbevarer du blåskjell

Sommeren er høysesong for høsting av blåskjell. Her får du tips om hvordan du bør oppbevare ferske blåskjell og hvordan du kan sjekke om de er for gamle.
Skjell er alltid best på smak når de er så ferske som mulig. Det er derfor best å tilberede skjell kort tid etter innkjøp eller høsting.....

Les mer om denne saken...


Slik lagrer du middagsrester

Slik lagrer du middagsrester

Hvor lenge kan middagsrestene stå i kjøleskapet? Og hvordan tar du best vare på dine hjemmelagde retter slik at de smaker like godt om noen dager? Matvarer er biologisk levende materiale og har derfor begrenset holdbarhet.....

Les mer om denne saken...

De "farlige" karbohydratene.

De "farlige" karbohydratene.

Nå er vi i gang med den store slankemåneden og slankeprodukter, kurs og tips florerer i media osv. Men for noen år siden tok jeg en titt på karbohydrater og gikk gjennom disse på en faglig måte. Og her kan dere lese om hva karbo er, hvordan de virker og om de er farlige.....

Les mer om denne saken...

Trygt og viktig å spise fisk

Trygt og viktig å spise fisk

Helsefordelene ved å spise fisk oppveier de ubetydelige risikoene som dagens nivå av miljøgifter i fisk representerer. Det konkluderer Vitenskapskomiteen for mattrygghet med i en ny vurdering av nytte og isiko ved å spise fisk.....

Les mer om denne saken...

Spis riktig under Ramadan

Spis riktig under Ramadan

Ramadan er fastemåneden – den niende måneden i den islamske kalenderen. Denne måneden vil de fleste muslimer faste mellom soloppgang og solnedgang. Å faste innebærer at man ikke skal spise, drikke, røyke eller ta medisiner mens solen er oppe. Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) har sam....

Les mer om denne saken...

Nye kostråd: NorgesGruppen ser en positiv trend

Nye kostråd: NorgesGruppen ser en positiv trend

- Salgsutviklingen på frukt og grønt, fisk og grovt brød gir en indikasjon på en positiv trend, sier Aina Marie Lien, fagsjef for sunnhet og ernæring i NorgesGruppen.
NorgesGruppen støtter de nye kostholdsrådene som ble lagt frem av Helsedirektoratet 5. mars. Rådene ligger til grunn for ernær....

Les mer om denne saken...

Slik spiser du fem om dagen

Slik spiser du fem om dagen

Fem om dagen er fortsatt en god leveregel. Men hva er en porsjon og hvordan får man i seg denne sunne mengden grønnsaker, frukt og bær?....

Les mer om denne saken...

Spis variert

Spis variert

Ha et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.
Sunn hverdagsmat og et variert kosthold gir deg et godt grunnlag for god helse og bidrar til at du får i deg næringsstoffene du trenger.....

Les mer om denne saken...

Hvorfor følge kostrådene?

Hvorfor følge kostrådene?

Kostrådene er basert på internasjonal forskning om mat og helse. Spiser du sunt og er fysisk aktiv, reduserer du risikoen for flere sykdommer.
Det du spiser og drikker påvirker helsen din. Å spise sunt og variert, kombinert med fysisk aktivitet, er bra både for kropp og velvære. Spiser du sun....

Les mer om denne saken...

Kostråd for å forebygge benskjørhet

Kostråd for å forebygge benskjørhet

Genene bestemmer i stor grad risikoen for å utvikle benskjørhet. Likevel kan vi påvirke risikoen ved å ha et riktig kosthold og være i fysisk aktivitet.....

Les mer om denne saken...

Ny norsk kostholdsundersøkelse: - Rekordlavt sukkerinntak

Ny norsk kostholdsundersøkelse: - Rekordlavt sukkerinntak

Nordmenn flest får i seg nok næringsstoffer gjennom kosten. Det viser tall fra den nye Norkost-undersøkelsen som er gjennomført av Universitetet i Oslo i samarbeid med Mattilsynet og Helsedirektoratet. Sukkerinntaket er rekordlavt, mens inntaket av mettet fett i kosten for høyt.....

Les mer om denne saken...

85 prosent spiser ikke nok grønnsaker

85 prosent spiser ikke nok grønnsaker

Vi er fortsatt langt fra å følge kostrådene. Bare 15 prosent får i seg nok grønnsaker per dag. Det viser foreløpige tall fra den omfattende Norkost-undersøkelsen.
- Totalt får nordmenn i seg bare omlag 150 gram grønnsaker per dag i gjennomsnitt. Dette er 100 gram mindre enn kostrådene anbefal....

Les mer om denne saken...

Mer om næringsstoffer

Mer om næringsstoffer

Her får du en oversikt over de mest kjente næringsstoffene, hvilke hovedfunksjoner de har, og hvilke matvarer som er gode kilder for de ulike stoffene.....

Les mer om denne saken...

Hold deg frisk med nok vitamin D

Hold deg frisk med nok vitamin D

Hvordan står det egentlig til med vitamin D-inntaket ditt? Spiser du fet fisk minst én gang i uken eller fiskepålegg hver dag? Eller praktiserer du barnelærdommen og tar tran i alle måneder med r i? Selv om mange forsøker å være bevisste på næring og kosthold får kun halvparten i seg nok vitamin D g....

Les mer om denne saken...

Gi barn og unge en sunn hverdag

Gi barn og unge en sunn hverdag

Vi har samlet noen tips om hvordan du som foreldre kan legge til rette for at barn og unge kan være fysisk aktive og spise sunt. Tipsene er delt inn etter barnas alder.....

Les mer om denne saken...

Glemmer hygienen i utlandet

Glemmer hygienen i utlandet

En av tre er ikke nøye med hva de spiser og drikker i utlandet, viser Reiseundersøkelsen 2010 fra Europeiske Reiseforsikring. Hver tiende nordmann som ferierer utenfor Skandinavia får diaré. Når vi er i utlandet, tar hver tredje av oss ikke flere forholdsregler enn hjemme i forhold til hva vi spise....

Les mer om denne saken...




Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.