Hvor lenge kan middagsrestene stå i kjøleskapet? Og hvordan tar du best vare på dine hjemmelagde retter slik at de smaker like godt om noen dager? Matvarer er biologisk levende materiale og har derfor begrenset holdbarhet.....
Vi har alle opplevd at kjøleskapet fylles opp med rester av forskjellige typer, fra diverse grønnsaker til rømme og oliven, og særlig nå etter jul hvor det ligger pinnekjøtt og andre kjøttrester å flyter her og der. Og det man ofte gjør er å kaste maten, men det meste kan brukes bare man får noen sm....
Her hjemme bruker vi mer og mer olje til både woking, steking, fritering og som salatdressing. Men det er ikke likegyldig hvilke oljer du bruker hvor, og mange av de egner seg bedre enn andre til forskjellige tilberedningsmetoder. Men jeg skal se nærmere på hva vi bruker og hva som egner seg best. <....
Det er vanskelig og uvanlige tider for oss nordmenn. Vi er ikke vant med å holde avstand til andre, ikke spise ute eller ikke kunne fortsette med vårt.
Jeg vet jo at mange av dere plutselig må være hjemme og lage maten sin selv og da er det jo godt å ha gode oppskrifter tilgjengelig. Lenger nede ha....
Nå er vi i gang med den store slankemåneden og slankeprodukter, kurs og tips florerer i media osv. Men for noen år siden tok jeg en titt på karbohydrater og gikk gjennom disse på en faglig måte. Og her kan dere lese om hva karbo er, hvordan de virker og om de er farlige.....
De fleste har ikke kunnet unngå å få med seg de senere tiders diskusjon ang saltinntakt og at vi bør redusere dette. Media har skrevet, produsenter lover bot og bedring og myndighetene passer på. Men hva er det snakk om? Hvor mye kan vi spise? Hva er skadevirkning av for mye og hva kan man erstatte ....
Oversikt over de mest vanlige matvarer og matvaregruper som kan gi allergiske og overfølsomhetsreaksjoner.....
Jeg innførte merking av allergener på oppskrifter for noen år siden og dette systemet blir nå stadig oppdatert og utvidet. Av totalt pr idag den 10.04.2018 - 36.075 oppskrifter er 34.303 allergenberegnet. De er da beregnet automatisk for 14 allergener iht de offentlige merkereglene. For meg er dette....
Ved å se og lukte på fisken, kan du selv vurdere fiskens kvalitet. Her får du tips om hva du bør se etter når du handler fisk.
Straks etter fangst av fisk og skalldyr begynner den naturlige nedbrytning av kvaliteten. Det som påvirker hvor raskt nedbrytningsprosessen går er fiskens kondisjon (....
Her er en personlig betraktning over mat og drikke ved og under trening. Litt om hvor viktig det er med rett næring, og en del rene fakta rundt dette. Alt satt sammen med mine egne erfaringer og betraktninger etter 35 år med trening og en alvorlig/plagsom sykdom.....
Jod er et grunnstoff som har viktige funksjoner i kroppen. Man trenger bare små mengder hver dag, og derfor kalles jod et sporelement. Et kosthold med fisk 2-3 ganger i uken og daglig inntak av melkeprodukter dekker behovet for jod.....
De fleste som trener, er opptatt av at kroppen skal bli sunn og sterk, og gjerne muskuløs også, – enten man satser på lange, slanke muskler eller store, svulmende muskler. Da er det naturlig å tenke på proteininntaket.....
Her er gode ideer til erstatninger for salt i den pågående diskusjonen om at vi spiser for mye salt. Dvs bruk mer krydderurter, som vi bla gjør hjemme.....
I den siste tiden har dagligvarekjeder og produsenter stått frem med produkter med redusert saltinnhold. Både Coop, Orkla og Fjordland har undertegnet en avtale med helsedirektoratet om å forplikte seg til å redusere saltinnholdet i sine produkter.....
Sommeren er høysesong for høsting av blåskjell. Her får du tips om hvordan du bør oppbevare ferske blåskjell og hvordan du kan sjekke om de er for gamle.
Skjell er alltid best på smak når de er så ferske som mulig. Det er derfor best å tilberede skjell kort tid etter innkjøp eller høsting.....
Hvor lenge kan middagsrestene stå i kjøleskapet? Og hvordan tar du best vare på dine hjemmelagde retter slik at de smaker like godt om noen dager? Matvarer er biologisk levende materiale og har derfor begrenset holdbarhet.....
Nå er vi i gang med den store slankemåneden og slankeprodukter, kurs og tips florerer i media osv. Men for noen år siden tok jeg en titt på karbohydrater og gikk gjennom disse på en faglig måte. Og her kan dere lese om hva karbo er, hvordan de virker og om de er farlige.....
Helsefordelene ved å spise fisk oppveier de ubetydelige risikoene som dagens nivå av miljøgifter i fisk representerer. Det konkluderer Vitenskapskomiteen for mattrygghet med i en ny vurdering av nytte og isiko ved å spise fisk.....
Ramadan er fastemåneden – den niende måneden i den islamske kalenderen. Denne måneden vil de fleste muslimer faste mellom soloppgang og solnedgang. Å faste innebærer at man ikke skal spise, drikke, røyke eller ta medisiner mens solen er oppe. Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) har sam....
- Salgsutviklingen på frukt og grønt, fisk og grovt brød gir en indikasjon på en positiv trend, sier Aina Marie Lien, fagsjef for sunnhet og ernæring i NorgesGruppen.
NorgesGruppen støtter de nye kostholdsrådene som ble lagt frem av Helsedirektoratet 5. mars. Rådene ligger til grunn for ernær....
Fem om dagen er fortsatt en god leveregel. Men hva er en porsjon og hvordan får man i seg denne sunne mengden grønnsaker, frukt og bær?....
Ha et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.
Sunn hverdagsmat og et variert kosthold gir deg et godt grunnlag for god helse og bidrar til at du får i deg næringsstoffene du trenger.....
Kostrådene er basert på internasjonal forskning om mat og helse. Spiser du sunt og er fysisk aktiv, reduserer du risikoen for flere sykdommer.
Det du spiser og drikker påvirker helsen din. Å spise sunt og variert, kombinert med fysisk aktivitet, er bra både for kropp og velvære. Spiser du sun....
Genene bestemmer i stor grad risikoen for å utvikle benskjørhet. Likevel kan vi påvirke risikoen ved å ha et riktig kosthold og være i fysisk aktivitet.....
Nordmenn flest får i seg nok næringsstoffer gjennom kosten. Det viser tall fra den nye Norkost-undersøkelsen som er gjennomført av Universitetet i Oslo i samarbeid med Mattilsynet og Helsedirektoratet. Sukkerinntaket er rekordlavt, mens inntaket av mettet fett i kosten for høyt.....
Vi er fortsatt langt fra å følge kostrådene. Bare 15 prosent får i seg nok grønnsaker per dag. Det viser foreløpige tall fra den omfattende Norkost-undersøkelsen.
- Totalt får nordmenn i seg bare omlag 150 gram grønnsaker per dag i gjennomsnitt. Dette er 100 gram mindre enn kostrådene anbefal....
Her får du en oversikt over de mest kjente næringsstoffene, hvilke hovedfunksjoner de har, og hvilke matvarer som er gode kilder for de ulike stoffene.....
Hvordan står det egentlig til med vitamin D-inntaket ditt? Spiser du fet fisk minst én gang i uken eller fiskepålegg hver dag? Eller praktiserer du barnelærdommen og tar tran i alle måneder med r i? Selv om mange forsøker å være bevisste på næring og kosthold får kun halvparten i seg nok vitamin D g....
Vi har samlet noen tips om hvordan du som foreldre kan legge til rette for at barn og unge kan være fysisk aktive og spise sunt. Tipsene er delt inn etter barnas alder.....
En av tre er ikke nøye med hva de spiser og drikker i utlandet, viser Reiseundersøkelsen 2010 fra Europeiske Reiseforsikring. Hver tiende nordmann som ferierer utenfor Skandinavia får diaré.
Når vi er i utlandet, tar hver tredje av oss ikke flere forholdsregler enn hjemme i forhold til hva vi spise....
Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS
Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6,
4630 Kristiansand
Orgnr.: 911 668 602 mva.