Det er vanskelig og uvanlige tider for oss nordmenn. Vi er ikke vant med å holde avstand til andre, ikke spise ute eller ikke kunne fortsette med vårt.
Jeg vet jo at mange av dere plutselig må være hjemme og lage maten sin selv og da er det jo godt å ha gode oppskrifter tilgjengelig. Lenger nede har jeg linket til flere muligheter på mine nettsider + noen oppskrifter.
Jeg opplever og flere lesere på nettsiden nå. Samtidig har vi og hatt tekniske problemer med en server. Dette er ikke noe som dere merker, men nettsidene kan stoppe opp i korte øyeblikk.
Først en anbefaling
Når det gjelder råd og tiltak for dere som ikke helt vet hva som skjer mht viruset, vil jeg anbefale en side på nett før dere evt begynner å ringe silke korona telefoner.
Koronasjekk.no
Dette er en tjeneste som driftes av leger og sykepleiere. Og den er bygd opp utrolig enkelt. Den er og tilgjengelig for helsepersonell. Det er flere slike tjenester som dukker opp nå, men de fleste er det vel programmerer og datafolk som står bak. Men på koronasjekk får dere råd fra fagfolk.
På mine sider er det flere muligheter for å finne både enkle og mer kompliserte oppskrifter for hverdagen fremover. Selv om en er hjemme, så er jo matbutikker åpne med fullt utvalg.
Tjenester jeg har som kan være til nytte
Finn hverdagsmat på under 20 minutters tilberedning
Finn hverdagsmat på 20-40 minutters tilberedning
Forslag etter dine valg. Ett enkelt søk rett og slett.
Raske og enkle middagstips
Denne ukes meny
Og forslag til oppskrifter den neste uken
Prøv studentsøket med raske, rimelige og enkle retter.
I tillegg til dere som er vant med takeaway eller restaurantmat og plutselig nå må lage mat hjemme. Under her er forslag til oppskrifter på de mest vanlige rettene som dere bestiller ute eller som takeaway:
- Vårruller
- Kylling nuggets eller laksenugget
- Kinesisk enkel wok
- Pasta bolognese
- Hjemmelagd burger
- Hjemmelagd pizza
- Sushi hjemmelagd med sushiris
Og til slutt. Pass på hverandre og særlig de utsatte gruppene her i samfunnet. Og dere som handler mat, vask hender før dere går inn i butikken og når dere går ut. Her i området er det flere butikker som har vaskemuligheter ved inngangen, ofte ved panteautomaten. Og ikke plukk rundt i fruktdiskene, men vi har innført egne regler her at vi ikke kjøper frukt og grønt i løsvekt. Dvs kjøp det som er ferdig pakket inn.
Mvh Knut Pettersen
Thai vårruller 2
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
08.12.2017Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
100 g finhakket kyllingbrystfilet
50 g finhakkede, rå reker uten skall
1 reven gulerot
100 g bønnespirer
2 vårløk i skiver
1 cm finhakket, skrellet, frisk ingefærrot
2 ts soyasaus
2 ts fiskesaus
2 ts maismel
2 ss vann
16 firkanter á 12 cm vårrulldeig
Vegetabilsk olje til frityrsteking
Vårruller er hverdagsmat eller snacks hos oss. Når en får litt svungen på det så er det ikke vanskelig å lage. Her i thai versjon med søt chilisaus bakFremgangsmåte
Bland kyllingkjøtt, reker, gulrot, bønnespirer, vårløk, ingefær, soya- og fiskesaus i en skål.
Pisk maismel og vann sammen til en fin deig. Legg 2 ts fyll på hvert stykke deig i det ene hjørnet. Fold snippen over fyllet og fold venstre og høyre hjørnesnipp inn mot midten, rull rullen sammen, så den ligner en sigar. Pensle kantene på det fjerde hjørne med maismelblandingen, så rullen »limes« godt sammen.
Varm oljen opp i en wok eller dyp sauterpanne. Når en brødterning bruner på 40 sekunder, er oljen klar til fritering. Frityrstek vårrullene ved middelvarme, til de er gyldenbrune på alle sider. Drypp av på kjøkkenrull. Server vårrullerne med en søt chilisaus
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
67,15 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,05 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,73 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,69.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Hjemmelagde kyllingnuggets med søtpotet
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
05.08.2017Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Rosemarie PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie PettersenBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
Kylling-nugget
2 kyllingfileter strimlet
2 ss hvetemel
1 dash salt og pepper
1 egg
3 ss strøkavring
Ovnsbakt søtpotet
1-2 søtpoteter i båter, alt etter størrelse
0,5 ts korianderfrø
0,5 ts salt
1 ts tørket koriander
0,5 ts smoked paprika
0,5 ts cayenne pepper
1 ss rapsolje
Her prøvde vi oss på kylling nuggets hjemme og resultatet ble perfekt. Vi hadde ovnsbakte søtpotet-båter ved siden av, men her kan man jo og bruke poteter eller server nuggets med noe helt annetFremgangsmåte
Nugget
Kyllingfilet kuttes i passende biter. Blandes med salt, pepper og hvetemel i en plastpose. La hvile litt.
Pisk egget sammen med litt vann i en bolle. Legg brødsmulene på ett brett med litt salt og pepper.
Gjør klar ovnen på 200 grader bruk ett brett med bakepapir.
Ta ut kyllingbitene, dyppes i egget og rulles i brødsmulene. Legges på ovnsbrettet og la det steke i 8-10 minutter, litt avhengig av størrelsen på bitene. Vendes ett par ganger under stekingen.
Søtpoteter.
Sett ovnen på 175 grader
Vask og kutt potetene i båter men behold skallet på.
Alt krydderet blandes i en morter.
Legg potetene på bakepapir på brett og sprinkle med olje. Dryss så over krydderblandingen og sett det i ovnen i ca 15-20 minutter. Litt avhengig av hvor myke man ønsker søtpotetene.
Nuggets og poteter serveres med en dipp og salat
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
129,83 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
10,09 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,59 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,75.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Wok med kylling
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
19.10.2013Denne retten tar ca
25 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Grete RoedeBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
4 kyllingbrystfileter eller 1 stor grillet kylling uten skinn
2 gulrøtter
1 persillerot
1 grønn paprika
1 rød paprika
2 ss soyasaus
1/2 ts malt ingefær
Mager, enkel og smakfull wok. Vi serverte chilisaus ved siden av for smaken.Fremgangsmåte
Skjær kyllingbrystfiletene i tynne strimler. Skjær gulrot, persille og paprika i tynne strimler. Fres først kjøttet raskt i en teflonpanne. Ta det opp og fres så grønnsakene til de er møre. Legg kjøttet tilbake i pannen. Smak til med soyasaus og ingefær.
Serveres med 100 g kokt ris pr. person.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
97,45 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
8,18 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,55 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,33.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Spaghetti Bolognese
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
07.12.2017Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
2 ss margarin eller olje
1 løk
1 lite stk. sellerirot
1 gulrot
300 g kjøttdeig
1 ss hvetemel
1 glass rødvin eller buljong
1 boks tomatpuré
salt
pepper
hvitløkpulver
knust basilikum
1/2 kg spaghetti
reven ost
Spaghetti bolognese er rett og slett skikkelig studentmat. Her med hjemmelagd kjøttsaus. Kan og lages med ferdig saus fra glass. Vi hadde og i hakket rød paprika i sausen.Fremgangsmåte
Brun hakket løk lett i olje eller margarin. Tilsett finhakket eller reven gulrot, selleri og kjøttdeig. Rør med gaffel til kjøttet blir grått.
Dryss mel over, rør om , spe med væske.
Smak til med tomatpuré, salt, pepper, hvitløk og basilikum, og la sausen surre under lokk ca 15 min.
Kok spaghettien i rikelig lettsaltet vann til den er så vidt mør. Følg koketiden som er angitt på pakken.
Hell vannet av, damp spaghettien et øyeblikk i tørr gryte. Rør eventuelt en smørklatt i.
Anrett spaghettien på varmt fat, hell sausen i midten og dryss over med reven ost.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
155,73 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
21,45 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,47 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,12.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Sushiris
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
27.08.2014Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
FreeimagesIngredienser
2 kopper sushiris, ca 500 g
2 1/2 kopp vann
1 1/2 ss riseddik
1 ss sukker
1 ss salt
Sushiris er ganske enkelt å lage, men man bør følge fremgangsmåten. Etter som en får trening så går det fortere etterhvert. Husk at eddik lukten forsvinner i den ferdige sushien.
Vi bruker riskoker hjemme og det blir alltid vellykket.Fremgangsmåte
Hell risen i en bolle og skyll den i vann. Rør rundt med hånden i et par minutter. Bytt vann tre-fire ganger. Vannet skal være helt klart når du er ferdig med å skylle. Hvis du har tid bør du la risen stå i vann i en time før du koker den.
Kok opp vann i en riskoker eller en dyp teflonstekepanne med lokk. Ha i risen og la den koke på sterk varme i 2 minutter, middels varme i 5 minutter og på lav varme i 15 minutter - hele tiden med lokket på. Legg et kjøkkenhåndkle under lokket. Det trekker til seg fuktighet.
Mens risen koker, ha eddik, salt og sukker i en liten gryte og varm opp til sukkeret er oppløst. Sett eddikblandingen til kjøling.
Ha risen i en stor bolle. Fjern eventuell ris som har brent seg. Rør forsiktig i risen med en tresleiv til den er avkjølt. Hell eddikblandingen over risen, dråpe for dråpe slik at den blir jevnt fordelt. Risen skal nå være blank og fin. Ikke bløt, men definitivt klissete.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
148,75 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
33,22 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,23 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,16.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Hamburgere
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
10.07.2017Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie PettersenBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
250 g karbonadedeig
1 ts salt
1/2 ts pepper
1 ts potetmel
3/4 dl kaldt vann
smør
1 løk i skiver
1 tomat i skiver
salat
2 hamburgerbrød
En helt vanlig burger med brød. Lagd av karbonadedeig slik at den ikke er så feit. Vi lagde rundstykker noen dager tidligere og det er de som er brukt her som hamburgerbrød. Ellers hadde vi rødløk, salat, tomat, agurk og en osteskive på toppen.Fremgangsmåte
Rør først inn deigen med salt, pepper, egg og potetmel. Rør så i vannet. Form to store kaker, som hakkes lett.
Stek kakene i smør. Legg dem i varme brød med løk, tomater og salat. Evt med ost på toppen som vi gjorde.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
121,46 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
11,11 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,56 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,45.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Pizza med varianter av fyll
Antall porsjoner =
3Dato lagt inn eller oppdatert
28.03.2009Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
Pizzabunn:
½ pk. gjær (25 g)
2 ½ dl lunket vann
2 ss olje
½ ts salt
3 dl sammalt hvete, fin
ca 4 dl siktet hvetemel
Pizzafyll:
½ boks grovt hakkede hermetiske tomater
½ boks tomatpuré
ca ½ ts hvitløkspepper
1 ts sukker
1 ss tørket oregano eller pizzakrydder
ca 300 g hvitost
½ kopp kokt skinke
½ stk. løk
½ stk. rød paprika
1 boks hermetisk sjampinjong i skiver , valgfritt
Pizzadressing:
1 beger ekstra lett rømme (rømmekolle)
1 båt hvitløk , presset
1 ss frisk gressløk
salt og pepper
Forslag til varianter av enkelt fyll:
Fyll 1
1 ss tomatpuré
1 dl revet gulost
stekt kjøttdeig
løk
Fyll 2
1 ss ketchup
1 dl revet gulost
løk
sopp
spinat
Fyll 3
½ ss pesto
1 dl revet gulost
skinke
sopp
Fremgangsmåte
Pizzabunn
Du kan enten lage din egen pizzabunn eller kjøpe den ferdig. Potetlomper, tacolefser og pitabrød fungerer også utmerket som pizzabunn.
Smuldre gjæren i en bakebolle. Hell vannet i bakebollen og rør ut gjæren. Tilsett oljen og saltet. Tilsett melet litt etter litt - sammalt hvete først. Rør/elt deigen smidig og jevn slik at den slipper redskap og bakebolle. Dekk bakebollen med plast og la deigen heve til dobbel størrelse.
Tips:
Det er smart å lage pizzafyllet mens deigen hever.
Når deigen er ferdig hevet, kjevler du ut deigen til én stor pizzabunn eller 4 små. Legg dem deretter på en stekeplate med bakepapir. Stek dem i ca 5 minutter før du legger på fyllet.
Bre tomatsausen (se pizzafyll oppskrift under) utover pizzabunnen. Legg på revet gulost og deretter skinke, sopp og eventuelt det andre du ønsker å ha på.
Stekes midt i ovnen på 225 °C i ca 15 - 20 minutter.
Pizzafyll
Bland grovt hakkede tomater og tomatpuré. Tilsett hvitløkspepper, sukker og pizzakrydder/oregano. Riv gulosten på et rivjern. Skjær skinken i små terninger eller strimler. Kutt/hakk løken og paprikaen i små biter. Bland i litt sopp, om du ønsker det.
Pizzadressing
Bland sammen alle ingrediensene og hell det over den ferdigstekte pizzaen.
Det smaker veldig godt med en frisk salat ved siden av pizzaen.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
172,47 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
14,48 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
8,37 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,21.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Maki sushi med laks
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
05.04.2013Denne retten tar ca
45 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Studio Dreyer-HensleyIngredienser
300 g laksefilet, uten skinn og bein
8 dl sushiris
0.5 dl riseddik
1.5 ss sukker
0.5 ts salt
0.5 stk agurk
1 stk mango
6 stk noritang
bambusmatte
Tilbehør
soyasaus, lys
wasabi
ingefær, syltet
Maki sushi med laks, mango og agurk er den perfekte kombinasjon av både farger og smaker. Det er enkelt, og ikke minst sosialt å lage sushi sammen. Nyt kvelden og maten!Fremgangsmåte
Kok risen etter anvisning på pakken eller følg fremgangsmåte som beskrevet her.
Rør sukker og salt i riseddiken til alt er oppløst. Ha eddiken over risen når den er avkjølt og vend forsiktig inn. Pass på at risen ikke blir for fuktig, juster derfor mengden gradvis.
Skjær laks og grønnsaker i strimler på ca 1 cm bredde.
Legg et ark noritang på bambusmatten, og fordel et lag ris utover arket. Unngå å legge ris helt ut i kanten øverst på noritangen.
Legg laks, agurk og mango på risen. Ha litt eddikvann på fingeren, og gni det utover kanten på noritangen. Rull sammen til en fast rull ved hjelp av bambusmatten, som om det var en rullekake, og klem godt sammen.
Når makirullen er ferdig legger du den i kjøleskap mens du lager ferdig resten.
Når alle rullene er ferdig skjæres hver rull i to, og så videre i to og to, slik at du får åtte biter av hver rull.
Server makibitene med soyasaus, wasabi og ingefær.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
135 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
20,45 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,3 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 9,69.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:3270