Lavkarbo oppskrifter.

Chef salat Lavkarbo er en diett som på en enkel måte sier at du spiser mindre karbohydrater og mer protein og fett. Det er flere forskjellige grader av denne dietten og flere forskjellige navn, men alt i alt er det å redusere inntak av karbo, sukker, pasta, mel ol, samt istedenfor spise mer fett og proteiner, kjøtt, fisk og rene grønnsaker ++.
Mange studier viser at en lavkarbodiett sørger for vektnedgang og bedre helse, men lavkarbo er fortsatt litt kontroversiell blant mange og særlig de som står for de rådene som myndigheter gir.

Hva er lavkarbo?

En lavkarbodiett betyr at du spiser mindre karbohydrater, sukker, stivelse og mer fett. Andre navn på dette er LCHF(Low carb, High fat), keto diet, Atkins dietten + andre merkenavn.
Vi har I alle år lært at fett er usunt og vil øke vekten, men nå har nye studier som fremmer lavkarbo vist at vi ikke trenger å frykte naturlig fett og fett i maten.
Poenget er at når du reduserer karbo vil blodsukkeret bli mer stabilt og insulin minker. Dette fremmer forbrenning av fett siden insulin lagrer fett.
Enkelt sagt så spiser du mer kjøtt, fisk, egg, grønnsaker som lever over jorda, smør ol. Og unngår sukker og stivelsesholdig mat som poteter, ris, pasta, brød og bønner.


Hva kan du spise på en lavkarbodiett?

Bortsett fra lange lister med matvarer og alle de oppskriftene du kan finne her på nettsidene, er det ganske enkelt, med noen små unntak, men hold dere til denne lista så går det greit.
 • Alle typer kjøtt
 • All slags fisk og skalldyr
 • All slags egg og retter med egg som omelett, eggerøre ol.
 • Matolje(oliven ol), smør, kokos, fete sauser
 • Grønnsaker som ikke er rotgrønnsaker. Kål, spinat, asparges, avocado, tomat, løk osv
 • Fløte, yoghurt(ekte), rømme, diverse oster. Litt melk, helst hel
 • Nøtter av alle typer
 • Noe bær.
Egg og bacon til frokost

Hva bør du unngå på en lavkarbodiett?

Det er mye av den maten vi er vant med som bør unngås, men og en del helt naturlige som for eksempel søte frukter
 • Sukker. Og sukker i mat som sjokolade, brus, juice, sportsdrikker, kaker, bakverk, iskrem, frokostblandinger.
 • Stivelse i for eksempel brød, ris, pasta og poteter. Grøt og müsli. Bønner og linser.
 • Rotgrønnsaker i store mengder.
 • Margarin bør ikke spises med unaturlig høyt Omega 6
 • Øl og sukkerholdige drikker. Men det er faktisk lavkarbo øl! Brennevin og søte viner.
 • Frukt som er veldig søt spises ikke så ofte.
Som en regel bør en være skeptisk til slike egne lavkarbo produkter men heller prøve å spise ekte mat og hjemmelagd mat. Det er så mange typer snacks og andre produkter som reklamerer med lavkarbo, men dette er dyrt og ofte ikke noe bra alternativ.
Men det er ikke så vanskelig å lage en del enkle snacks, frokoster og mellommåltider hjemme på en enkel måte. Det finner dere i alle mine oppskrifter som er beregnet for karbo innhold og derfor kan jeg definere dette ut for dere.

Hvor mye karbo i en lavkarbodiett?

For at man skal finne ut hva man skal spise og mengde karbo, er det noen generelle regler som gjelder. Det er disse jeg har gått ut fra under min beregning av oppskriftene.
Men det beregnes hvor mye av det daglige energiinntaket som kommer fra karbo. Og det er denne beregningen jeg har gjort for dere. Altså ikke se på mengden karbo i gram, men den andelen karbohydrater har i energiinntaket.
I starten på en lavkarbodiett går en gjerne langt ned i mengden karbo, for så å stabilisere seg på ett normalt nivå. Går man langt ned heter det ketose.

Ketogent karboinntak, ketose. Ketose er når man får i seg så lite energi gjennom karbo at kroppen brenner på fettreserver som igjen øker mengden ketoner i blodet. Det er delte meninger om dette er sunt eller ikke for kroppen.

Så her er den vanlige oversikten over energimengde fra karbo ut fra ett 2000 kcal inntak om dagen:

 1. Moderat karbo, Moderate-carb diet, MCD. Fra 130 gram til ca 225 gram karbo om dagen eller 26% til 45% av energiinntaket.
 2. Lav karbo, Low-carb diet, LCD. Mellom 30 og 130 gram karbo om dagen eller 6 til 26% av energiinntaket.
 3. Ketogent karboinntak, Low-carb ketogenic diet, LCKD. Under 30 gram karbo om dagen eller under 6% av energiinntaket.

Jeg har da på disse spesialsidene for lavkarbo, beregnet frem de oppskriftene, hvor karbo står for under 26% av energiinnholdet i oppskriften.
Jeg har lagd flere sider med forslag til lavkarbo oppskrifter og bilder av de beste samt en sorterbar tabell. Hver side er lagd så enkel som mulig og viser bilder av de beste oppskriftene og resten under. Noen kategorier er ikke så fyldige, som feks brød, men systemet mitt er dynamisk og vil når nye oppskrifter legges inn oppdatere seg.
Mer info om lavkarbo finnes der ut på mange forskjellige blogger, men informasjonen varier veldig og mye er ikke oppdatert. Men som ett lite hjertesukk til slutt. Om en skal bli slank, frisk og opplagt, samt få ett bedre liv, er det nok en kombinasjon av flere ting som hjelper. Bare lavkarbo er det lite hjelp i om du ellers bare sitter på rompa hele dagen. Og dette har jeg sett flere ganger.

Kilde til tallene for energimengde er. Den engelske diabetes foreningenAnnonse

AnnonseFakta om Energiinntak

Energi får vi av fett, protein, karbohydrater, fiber og alkohol. Verdier over spiller på inntaket av karbohydrater.
På nesten alle mine ingredienser er det slik at karbohydrater er karbo og fiber kommer i tillegg. På amerikanske næringsdeklarasjoner er fiber inkludert i karbo. Jeg har konvertert disse til europeiske forhold og derfor er karboinnhold på ingredienser ikke inkludert fiber, selv ikke på de med kilde i USA
På alle mine oppskrifter er det link med utvidet næringsinnhold hvor det og er kalkulert hvor energien kommer fra.

Ketogent karboinntak, ketose. Ketose er når man får i seg så lite energi gjennok karbo at kroppen brenner på fettreserver som igjen øker mengden ketoner i blodet. Det er delte meninger om dette er sunt eller ikke for kroppen.

Vær OBS på følgende
 • Etter ønske fra dere har jeg plukket ut disse oppskriftene som inneholder lite karbohydrater i hver sin kategori
 • Disse sidene er lagd så enkel som mulig for dere
 • Vær oppmerksom på at noen av oppskriftene ikke alltid har utregnet karboinnholdet i tilbehøret.
 • Dvs om det står serveres med poteter, så er ikke dette inkludert om ikke mengden poteter er spesifisert i ingrediensene.
 • Jeg tok og med muffins, brød, kaker og småkaker, men de er jo ikke så enkle i ett lavkarbokosthold.
 • Du kan og bruke tallerkentjenesten for å justere ned mengde av karbohydrater i en oppskrift. Bare send aktuell oppskrift til tallerken. Link på selve oppskriftene.
 • Alle mine beregninger er gjort etter mengde av karbo energi i prosent. Og jeg har satt de som er under 26% som lavkarbo.


Mer info om beregning av lavkarbo

Linker til de mest populære kategoriene + link til ett omfattende lavkarbosøkAnsvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.