
Sommeren er høysesong for høsting av blåskjell. Her får du tips om hvordan du bør oppbevare ferske blåskjell og hvordan du kan sjekke om de er for gamle.
Skjell er alltid best på smak når de er så ferske som mulig. Det er derfor best å tilberede skjell kort tid etter innkjøp eller høsting.
Skal være levende
Blåskjell skal være levende helt frem til damping eller annen behandling. Ved kjøp av levende skjell krever regelverket at skjellene skal være levende ved omsetning, og levende skjell merkes derfor ikke bestandig med en "best før"- dato. Skjell kjøpt i butikk skal imidlertid ha informasjon om pakkedato.
Må ikke fryses
Holdbarheten på levende skjell er avhengig av hvordan de oppbevares. Det anbefales at levende skjell holdes avkjølt ved temperaturer mellom 0 og 10 ºC. Lengst holdbarhet oppnås ved lagring ved laveste temperatur, ofte lagt på is. Lagring i kjøleskap gir kortere holdbarhet enn lagring på is. NB Skjellene må ikke fryses, så det skal kun være is under skjellene, ikke over.
Begrunnelsen for at blåskjellene ikke bør fryses ferske har med kvalitetsforringelse å gjøre. Når skjellene fryses vil iskrystallene sprenge cellene, og mer av selve blåskjellkjøttet vil komme ut i kokevannet når man damper blåskjellene etter frysning. Velger man å fryse blåskjellene bør man undersøker om alle er levende før nedfrysing, døde skjell vil sette usmak på hele måltidet om alt dampes sammen. Anbefalingen er å fryse ned ferdig dampende blåskjell for å bevare både matinnhold og smaken på skjellene.
Når skjell oppbevares riktig, viser erfaringer fra skjellnæringen at skjell kan oppbevares i inntil 10 dager.
Sjekk at skjellene lever
Kontroller alltid om skjellene er levende før tilberedning, uansett hvor lenge de har vært oppbevart. En slik kontroll kan gjøres ved å gi skjellene en rask dusj med kaldt vann fra springen. Skjell som ikke lukker seg er døde. Er det for mange døde skjell i en pakke, så kan dette tyde på at de er blitt for gamle. Døde skjell kan gi dårlig smak og lukt til skjellene rundt. Skjell som ikke har åpnet seg ved damping, skal heller ikke spises.
Anbefalingen er laget av Mattilsynet i samarbeid med NIFES (Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning).
Fiskesuppe med blåskjell
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
09.07.2002Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Mat.noBildet er tatt av
Mat.noIngredienser
1 pose fiskesuppe
1 gulrot, i fyrstikklange strimler
100 g reker
50 g blåskjell
1 dl matfløte
Dryss:
Gressløk, finklippet eller purre i tynne ringer
Fremgangsmåte
Lag suppen etter anvisning på posen og kok med gulrotstrimler.
Tilsett reker og blåskjell like før servering.
Smak til med fløte.
Dryss over rikelig med gressløk eller purre.
Server med godt brød til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
87,83 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
4,68 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,63 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,09.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Hvitvinsdampet blåskjell
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
28.05.2002Denne retten tar ca
20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Norges sjømatrådIngredienser
1,5 kg blåskjell
1 dl tørr hvitvin
1/2 dl kremfløte
1 hvitløkbåt
100 g løk, rød paprika, purre og gulrot i små terninger
100 g usaltet smør
hakket persille
saft av 1/4 sitron
salt
Fremgangsmåte
Skrubb blåskjellene godt. Kontroller at alle skjellene er lukket. Kast tvilsomme skjell.
Kok opp hvitvin, fløte og presset hvitløk. Tilsett skjellene og damp dem med sterk varme under lokk 5-7 minutter eller til de åpner seg. Rist på kjelen av og til. Ha skjellene over i et fat/bolle.
Kok opp kraften og tilsett grønnsakterningene. Pisk inn smøret og smak til med salt og sitronsaft. Tilsett hakket persille og hell sausen over blåskjellene.
Server med ristet brød.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
160,03 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,13 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
13,63 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,3.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Blåskjell med asiatisk smak
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
02.04.2012Denne retten tar ca
40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Synøve DreyerIngredienser
2 kg blåskjell
2 fedd hvitløk
0,5 stk chili, rød
50 g ingefær, frisk
3 cm sitrongress
2 stk sjalottløk
1 ss smør, usaltet
2 dl kokosmelk
1,5 dl matfløte
lime
koriander, frisk
Tilbehør
brød
Dersom du ønsker en asiatisk smak når du skal tilberede blåskjell kan du prøve denne oppskriften med chili, ingefær og sitrongress. Dette er en oppskrift som vekker smaksløkene!Fremgangsmåte
Skrubb blåskjellene og kontroller at alle skjellene er lukket. Kast tvilsomme skjell.
Finhakket hvitløk, chili, ingefær, sitrongress og sjalottløk. Surr det i en kjele med litt smør.
Ha i blåskjellene og hell over kokosmelk og fløte.
Kok det i to minutter eller til skjellene åpner seg. Ta skjellene ut med en sleiv og ha dem over i skålen.
Kok ned kraften til den tykner noe, og sil den. Har du en stavmikser kan du mikse kraften litt luftig.
Smak til med lime og ha over litt koriander.
Hell den varme kraften over skjellene og server med brød.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
140,78 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
11,78 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,86 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,97.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1931