Forklaring på 14 kategorier allergener i ingredienser som alltid skal merkes


Oppdatertdato: 2018-04-12 Tema: Matallergi Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Kilder: Mattilsynet


Reker og skalldyr er ett allergen
Jeg innførte merking av allergener på oppskrifter for noen år siden og dette systemet blir nå stadig oppdatert og utvidet. Av totalt pr idag den 10.04.2018 - 36.075 oppskrifter er 34.303 allergenberegnet. De er da beregnet automatisk for 14 allergener iht de offentlige merkereglene. For meg er dette ett pågående prosjekt slik at alle nye oppskrifter nå blir automatisk beregnet for allergener og selvfølgelig kalkulert for næringsinnhold.
Av de gjenværende oppskrifter som ikke er beregnet er det flere med ingredienser som jeg ikke finner næringsinnhold eller allergener på, og en del ingredienser uten vekt/volummål.

Mitt spesifikke allergensøk
Ett veldig anvendelig søk om du er allergisk for noen varer. Her kan du skrive inn en eller 2 allergener du ikke ønsker og svaret vil gi deg hvilke oppskrifter du kan bruke. Dette søket var komplisert å lage og jeg ser på muligheten å kunne utvide det til alle allergener etterhvert, men 1 til 2 samtidig er passende foreløpig.

Under her finner dere en oversikt over disse allergener som jeg har beregnet oppskriftene ut fra, og teksten kommer fra mattilsynet.

Kornslag som inneholder gluten:

Det inkluderer hvete, rug, bygg, havre, spelt, korasanhvete og lignende. Disse kornslagene finner du ofte i mat som inneholder mel, slik som krutonger, brød og bakervarer, kaker, couscous, bearbeidede kjøtt- og fiskeprodukter, sauser og supper. Kornslaget må deklareres, men det er opp til produsenten om gluten angis i tillegg.

Skalldyr:

Dette inkluderer krabbe, hummer, reker, krill, kreps og scampi og lignende. Skalldyr finner du ofte i salater. Disse ingrediensene kan også finnes i skalldyr- og fiskeretter, i wokretter, sauser og lignende til bruk i thairetter.

Egg:

Egg finner du ofte i kaker, majones, sufflé, pasta, paier og noen kjøttprodukter, sauser, desserter og matvarer som er penslet med egg.

Fisk:

Fisk finner du ofte i skalldyr og fiskeretter, leverpostei, salatdressinger, tapenade, buljong og i Worcestersaus.

Peanøtter:

Peanøtter finner du ofte i kjeks, kaker, desserter, sjokolader, iskrem, peanøttolje, peanøttsmør, asiatiske og orientalske retter.

Soya:

Soya finner du i tofu, miso, tempeh, soyasaus, soyadrikker og soyamel og lignende. Soya brukes også i noen desserter, iskrem, kjøtt- og fiskeprodukter, sauser, supper og vegetarprodukter.

Melk:

Melk finner du i smør, ost, fløte, iskrem, desserter, melkepulver, yoghurt, bakverk, supper og sauser og lignende. Noen matvarer er penslet med melk.

Nøtter:

Dette inkluderer mandler, hasselnøtter, valnøtter, cashewnøtter, pekannøtter, pistasjnøtter, paranøtter og macadamianøtter. Du finner ofte nøtter i brød, kjeks, småkaker, desserter, iskrem, sjokolade, marsipan, nøtteoljer og sauser. Mandelflak brukes i asiatiske retter.

Selleri:

Dette inkluderer stangselleri (stilkselleri), og blader, frø og rot (knoll) av selleriplanten. Selleri finner du ofte i krydder og krydderblandinger, salater, noen bearbeidede kjøtt- og fiskeprodukter, supper, dressinger og buljong.

Sennep:

Dette inkluderer sennep, sennepspulver og sennepsfrø. Du finner ofte sennep i bearbeidede kjøttprodukter, curry- retter, marinader, salatdressinger, sauser og supper.

Sesamfrø:

Sesamfrø finner ofte du i brød, vegetarretter, godteri, knekkebrød, kjeks, hummus, sesamolje, sesammel og tahini (sesampasta).

Svoveldioksid og sulfitter:

Sulfitt brukes ofte til konservering av frukt og grønnsaker (inklusive tomat), og i noen kjøttprodukter, så vel som i brus, juice, vin og øl.

Lupin:

Dette inkluderer lupinfrø og lupinmel, og kan finnes i noen typer brød, bakervarer, mel, vegetarprodukter og pasta.

Bløtdyr:

Dette inkluderer muslinger, snegler, blekksprut, blåskjell, kamskjell, østers, hjerteskjell, kråkeboller, akkar, kalamari og sjøsnegler o.l. Du finner ofte bløtdyr som en ingrediens i fiske- og skalldyrkraft, i supper, marinader, sauser og i fisk- og sjømatkrydder.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3126Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.