Hvorfor følge kostrådene?


Oppdatertdato: 2012-12-11 Tema: Kostråd Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Freeimages.com


Kostrådene er basert på internasjonal forskning om mat og helse. Spiser du sunt og er fysisk aktiv, reduserer du risikoen for flere sykdommer.
Det du spiser og drikker påvirker helsen din. Å spise sunt og variert, kombinert med fysisk aktivitet, er bra både for kropp og velvære. Spiser du sunt og er fysisk aktiv reduserer du risikoen for blant annet hjerte- og karsykdommer, type 2-diabetes, høyt blodtrykk, flere former for kreft, beinskjørhet, tannråte, overvekt og fedme.

Kostråd for alle

Kostrådene egner seg for de fleste; voksne, barn, unge, gravide og ammende og eldre. De kan også brukes av dem med økt sykdomsrisiko, for eksempel de med overvekt eller høyt blodtrykk.
Mengdene som er angitt i kostrådene tar utgangspunkt i matinntaket til en normalt, fysisk aktiv voksen. Rådene må derfor tilpasses den enkeltes behov for energi og andre spesielle forhold. Bruk kostrådene til veiledning og inspirasjon for sunn matglede. Matvarer merket med Nøkkelhullet er et hjelpemiddel for å ta de små, sunne grepene i hverdagen.

De viktigste grepene

Ofte kan det å ta små grep i hverdagen ha stor betydning for helsen. Enten det handler om å velge vann fremfor brus eller ta trappene i stedet for heisen eller å stille søtsuget med litt frisk frukt. Her er rådene:
  • Variasjon er viktigst
  • Hold energibalansen
  • Spis fem om dagen
  • Spis grove kornprodukter hver dag
  • Spis fisk oftere
  • Velg magert kjøtt
  • Spis mindre salt
  • Spis og drikk mindre sukker til hverdags
  • Velg vann som tørstedrikk
  • Velg magre meieriprodukter
  • Velg matolje og myk margarin
  • Hold deg aktiv

Et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt salt og sukker er viktige grep. I tillegg er det viktig å ha en god balanse mellom hvor mye energi du får i deg gjennom mat og drikke, og hvor mye vi forbruker gjennom aktivitet. Vær fysisk aktiv i minst 30 minutter hver dag.
Det har skjedd en positiv utvikling i det norske kostholdet de siste årene. For eksempel har forbruket av grønnsaker økt betydelig over lang tid, og forbruket av sukker har minket de siste ti årene. Selv om dødeligheten av hjerteinfarkt er kraftig redusert, fortsetter forekomsten av kreft, fedme og type 2-diabetes å øke. Ofte kan det å ta små grep i hverdagen ha stor betydning for helsen.

Enkle hverdagstips

Velg vann fremfor brus når du er tørst. La grønnsaker og frukt inngå i alle dagens måltider. Spis grove kornprodukter hver dag og velg fisk til middag to til tre ganger i uken - halvparten bør være fet fisk. Vær fysisk aktiv minst en halv time om dagen.

Grove brød- og kornvarer

Grove korn- og brødvarer inneholder mye kostfiber, vitaminer og mineraler. Kornvarer bidrar med omtrent en firedel av kostens energiinnhold og nesten halvparten av kostfiberet. De er en viktig kilde til vitamin B1 (tiamin) og jern.

Magre melkeprodukter

Magre meieriprodukter inneholder mindre mettet fett og energi enn de fete variantene. De er viktige for å sikre inntaket av næringsstoffer som kalsium og jod.

Kutt ned på sukker

Vanlig sukker bidrar med energi og lite andre næringsstoffer. Derfor blir sukker ofte kalt for tomme kalorier. Den største kilden til tilsatt sukker i det norske kostholdet er brus, saft, godterier, kjeks og kaker. Kutter du ned på inntaket av disse produktene kutter du også inntaket av sukker.

Mindre salt

Salt er viktig for mange biologiske prosesser i kroppen, men for mye kan bidra til utvikle blant annet høyt blodtrykk, hjerte- og karsykdommer og noen krefttyper. Vi vet og at ca. 80% av det saltet du får i deg kommer fra ferdigmat, så det å lage mat fra bunnen av har mye å si for å redusere mengden salt du får i deg. Mat kjøpt i gatekjøkken og andre serveringssteder kan også ha høyt saltinnhold. ?

Forskning bak kostrådene

Den internasjonale forskningen på kosthold og helse er omfattende. For å oppsummere forskningen på en systematisk måte, nedsatte «Nasjonalt råd for ernæring» en arbeidsgruppe i 2006. Gruppen fikk i oppdrag å oppdatere det faglige grunnlaget for nasjonale kostråd.
Arbeidet munnet ut i rapporten Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer som kom ut i 2011. Rapporten er basert på systematiske kunnskapsoppsummeringer på feltet. Den konkluderer den med konkrete kostråd og beskriver både metoden og det vitenskapelige grunnlaget som ligger bak.

Annonse












Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2579
Julekaker.Grønnsaker.
Produkttester.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.