Ny norsk kostholdsundersøkelse: - Rekordlavt sukkerinntak


Oppdatertdato: 2012-07-13 Tema: Kostråd Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Freeimages.com


Nordmenn flest får i seg nok næringsstoffer gjennom kosten. Det viser tall fra den nye Norkost-undersøkelsen som er gjennomført av Universitetet i Oslo i samarbeid med Mattilsynet og Helsedirektoratet. Sukkerinntaket er rekordlavt, mens inntaket av mettet fett i kosten for høyt.
Norkost er en landsomfattende kostholdsundersøkelsen blant voksne som nå er gjennomført for tredje gang. De nye tallene viser at norske menn og kvinner i snitt får i seg 18 prosent av energien sin fra protein, 34 prosent fra fett og 44 prosent fra karbohydrater. Det spesielle med undersøkelsen er at den er så omfattende at man kan beregne næringsinntaket ut i fra hva de ulike deltakerne spiser.
Inntaket av protein og fett er på anbefalt nivå, mens inntaket av grove karbohydrater er lavere enn anbefalt.

- Inntaket av fiber er betydelig lavere enn anbefalt. Vi kan med fordel spise mer grove kornprodukter, frukt og grønnsaker sier fungerende helsedirektør Bjørn Guldvog.

Positiv nedgang i sukkerinntak

Norkost-undersøkelsen viser at inntaket av tilsatt sukker er rekordlavt. Totalt utgjør dette 7 prosent av energiinntaket hos både kvinner og menn, noe som er på et anbefalt nivå.

- Dette er svært positivt. En betydelig nedgang i konsumet av sukkerholdig drikke de siste ti årene har nok bidratt til dette. Likevel vil vi fortsette å jobbe for at sukkerinntaket begrenses fordi vi vet at det er for høyt i enkelte deler av befolkningen, sier Guldvog.

For mye mettet fett

Fremdeles spiser nordmenn for mye mettet fett. Mettede fettsyrer utgjorde 13 prosent av energiinntaket, og er høyere enn myndighetenes anbefaling på 10 prosent.
De største kildene til fett er smør, margarin, olje og kjøttprodukter.

- For oss er det særlig ønskelig at folk bytter ut mettet fett med flerumettet fett fordi dette kan minske risikoen for hjertesykdommer. Dette kan gjøres gjennom å spise for eksempel mer fet fisk og mindre fete meieriprodukter. Man bør også begrense inntaket av rødt kjøtt og fete kjøttprodukter, til fordel for hvitt kjøtt, fisk, bønner og linser. Dette kan også være med på å redusere risikoen for kreft i tykktarmen, sier Guldvog.

For lite D-vitamin og folat

Selv om folk flest får i seg nok vitaminer og mineraler, er det gjennomsnittlige inntaket av vitamin D og folat fra maten lavere enn anbefalt hos både menn og kvinner.
Inntaket av vitamin D kan økes ved å spise mer fet fisk og ved å ta tran og tilskudd av vitamin D. Folatinntaket kan økes ved å spise mer grønnsaker, frukt og grove kornprodukter.

Sosiale ulikheter

Undersøkelsen viser at sosiale ulikheter gir utslag i valg av matvarer og dermed også i inntak av næringsstoffer.
- Deltagerne i undersøkelsen med høyere utdanning hadde et kosthold som er gunstigere for helsen enn de med lavere utdannelse. Videre ser vi at ikke-røykere spiste mer frukt, bær og grønnsaker enn de som røykte daglig. Undersøkelsen viser også at kvinner gjennomsnittlig spiser sunnere enn menn, opplyser Guldvog.

Store helsegevinster

På tross av at nordmenns kosthold blir bedre, viser undersøkelsen at vi fortsatt er stykke fra å følge myndighetenes kostråd. Bare 15 prosent får i seg anbefalt mengde grønnsaker. http://helsedirektoratet.no/Om/nyheter/Sider/85-prosent-spiser-ikke-nok-gronnsaker.aspx

Små endringer kan gi store helsegevinster. Økt inntak av grønnsaker, frukt, grove kornprodukter og fisk og mindre inntak av mettet fett, salt, rødt kjøtt og fete kjøttprodukter kan bidra til å minske risikoen for hjerte- og karsykdommer, flere kreftformer, overvekt og type-2 diabetes.

Bakgrunnsinformasjon:

  • Norkost 3 er en landsomfattende kostholdsundersøkelse som er gjennomført blant personer mellom 18 og 70 år i perioden 2010-2011.
  • Totalt fullførte 1787 deltakere undersøkelsen ved å delta i to 24-timers kostintervjuer. per telefon.
  • Undersøkelsen ble gjennomført av Avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo i samarbeid med Helsedirektoratet og Mattilsynet.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2482
Norsk mat.Kaffekos.
Gryteretter.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.