Slik lagrer du middagsrester


Oppdatertdato: 2023-01-25 Tema: Kostråd Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Mattilsynet


Hvor lenge kan middagsrestene stå i kjøleskapet? Og hvordan tar du best vare på dine hjemmelagde retter slik at de smaker like godt om noen dager?
Matvarer er biologisk levende materiale og har derfor begrenset holdbarhet. Alle matvarer hvor holdbarheten har betydning for matvarens helsemessig trygghet, skal være merket med siste forbruksdag på emballasjen. Denne datoen fastsettes av produsenten og forutsetter at matvaren oppbevares i en ubrutt kjølekjede, med temperaturer som er tilpasset hvert enkelt produkt.

Fastsettelse av holdbarhet gjøres av produsenten, og skjer blant annet med bakgrunn i det man vet om varens sammensetning, produksjon, innpakning og oppbevaring. Varmebehandlet mat er ofte lenger holdbar enn mat som ikke er kokt eller stekt, tørr mat kan lagres lenger enn mat med høy fuktighet og søte matvarer er ofte mer holdbare enn varer uten sukker.
Hvordan varene er plassert i butikken (for eksempel i kjøleskap eller frysedisk) gir gode retningslinjer for videre oppbevaring. Er du usikker på hvordan en vare skal oppbevares, les merkingen på emballasjen.

Hjemmelaget mat

Matvarer som produseres hjemme blir spist med en gang, lagret i kjøleskap eller dypfryser, eller de blir konservert og oppbevart på et mørkt og kjølig sted for seinere bruk. Mat med kort holdbarhetstid er som regel matvarer med sammensatte ingredienser, har høy fuktighet (vanninnhold), nøytral pH (surhetsgrad) og er uten naturlige eller kunstige konserveringsmidler. Kjøtt, melk, fisk og eggprodukter er eksempler på matvarer som er utsatt for bakterievekst og disse må derfor oppbevares ved lav temperatur. Det er umulig å foreskrive noen generell holdbarhetstid for slik mat. Dersom viktige forutsetninger som rene og friske råvarer, god hygiene under håndtering og riktig temperatur i kjøleskapet er oppfylt, er det ikke uvanlig at holdbarhetstiden forlenges i flere dager.

Kjøleskapets betydning

For å oppnå god holdbarhet er kjøleskapet en viktig faktor. Det bør holde en temperatur på 4 ºC eller lavere. Plasser et termometer inne i skapet og hold nøye kontroll med temperaturen. I kjøleskapet må du i tillegg holde god orden og plassere de mest utsatte varene i den kaldeste delen av skapet, som gjerne er i den nederste delen. Unngå å sette varme gjenstander inn i skapet. Pakk de kalde matvarene inn eller legg dem i en ren boks med lokk, slik at de ikke forurenses, tar smak eller tørker ut.

Men, hvordan vet du om maten du satte i kjøleskapet for noen dager siden fortsatt kan spises? Mange matvarer gir selv en indikasjon på når de er uegnet til menneskeføde. Misfarging, lukt, smak eller synlig vekst av mugg eller gjær er et uttrykk for at mikroorganismene har tatt overhånd. Slike matvarer bør ikke benyttes verken til mat eller som ingrediens i nye matvarer (for eksempel varmretter).

Avkjøling

Kjøleskapet har begrenset kapasitet til å kjøle ned mat. Plasserer du varm mat i kjøleskapet, vil temperaturen stige og kondens gi gode vekstmuligheter for bakterier. Nylig varmebehandlet mat som skal oppbevares eller spises kaldt, bør derfor dampes av før den settes inn i kjøleskapet. For å være sikker på at bakterier ikke vokser opp under nedkjølingen, bør temperaturen senkes fra 60 ºC til 10 ºC i løpet av to timer. Dette gjelder særlig sammensatte retter som gryter av kjøtt, fisk, melk osv. Alternativt kan en kasserolle settes i kaldt vann for hurtig nedkjøling, og del gjerne opp maten i mindre porsjoner ved nedkjølingen. Ikke sett på lokk eller pakk inn matvaren under nedkjøling, da dette vil hindre fjerning av overskuddsvarme.

Annonse


Her er noen andre aktuelle artiklerLegg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:374
Slanking.Lavkarbo.
Lapskaus.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.