Spis riktig under Ramadan


Oppdatertdato: 2014-07-08 Tema: Kostråd Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: melk.no


Ramadan er fastemåneden – den niende måneden i den islamske kalenderen. Denne måneden vil de fleste muslimer faste mellom soloppgang og solnedgang. Å faste innebærer at man ikke skal spise, drikke, røyke eller ta medisiner mens solen er oppe. Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) har samlet sammen noen råd for hvordan man kan håndtere denne fastemåneden.

Helsedirektoratet har laget egne kostråd i forbindelse med Ramadan, for at de som faster skal unngå blant annet lavt blodtrykk, dehydrering og forstoppelse. Rådene fokuserer på inntak av vann og annen væske for å unngå dehydrering, og gir en del tips og råd for sykdomstilstander og ulike plager som kan oppstå.

– En plage som kan oppstå ved faste er treg mage, som blant annet skyldes et lavt væskeinntak. Fiberrik mat som nøtter, grønnsaker og frukt, anbefales, samt å drikke nok og å være litt i aktivitet. Syrnede meieriprodukter kan også ha en effekt, sier ernæringsfysiolog Terese Glemminge Arnesen i Melk.no.

Helsedirektoratet anbefaler blant annet å spise svisker og yoghurt for å unngå forstoppelse.
– Yoghurt gir flere næringsstoffer som kroppen trenger daglig, som proteiner, kalsium, vitamin B2 og B12, jod og fosfor. I tillegg til å spise yoghurt alene, prøv for eksempel yoghurt med frukt, en god saus basert på yoghurt, en forfriskende smoothie med frukt og havregryn, eller en deilig yoghurtdessert, sier Terese Glemminge Arnesen.

For dem som har laktoseintoleranse finnes det både laktoseredusert og laktosefri yoghurt, både naturell yoghurt og med smak av vanilje og blåbær. I tillegg tåler de med laktoseintoleranse som regel yoghurt og syrnede meieriprodukter bedre enn andre meieriprodukter fordi bakteriene i produktene kan hjelpe med å fordøye laktose.

I år begynte Ramadan søndag 29. juni og siste dag av fasten forventes å være søndag 27. juli. Når Ramadan faller på sommeren, blir det mange timer å faste for dem som bor i Norden. I Oslo i dag, 4. juli, står solen opp klokken 04.03 og går ned klokken 22.38. Dette tilsvarer faste i nesten 19 av døgnets 24 timer, og det blir ekstra viktig med et fornuftig mat- og væskeinntak i tiden det er tillatt.

Når det er få timer i løpet av døgnet man har anledning til å innta mat og drikke, er det viktig at maten man velger er næringstett, det vil si at maten inneholder mange av de næringsstoffene kroppen trenger. Melk og meieriprodukter er matvarer med høy næringstetthet. Opplysningskontoret for Meieriprodukter anbefaler at man får i seg tre meieriprodukter daglig for å bidra til å sikre det daglige inntaket av kalsium.

Tall fra islamske trossamfunn estimerer at det er rett over 100 000 muslimer her i landet, og fasten er obligatorisk for de fleste muslimer fra puberteten og oppover. De som er unntatt fasten er blant annet små barn, syke, gamle, gravide, ammende og reisende.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2940
Norsk mat.Vafler.
Brownies.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.