Krydderurter gir gode smaker og kan redusere saltet i maten


Oppdatertdato: 2015-10-12 Tema: Krydder Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: frukt.no Kilder: frukt.no


Befolkningen i Norge får hver dag i seg dobbelt så mye salt som anbefalt. Stadig flere blir flinke til å bruke andre smaksettere, og salget av friske urter har økt betydelig de siste årene.
Utvalget av krydderurter i butikkene blir stadig bredere. Mange husker nok persilledusken som lenge ble brukt mest som pynt på maten. Kruspersille er fremdeles en av de mest omsatte krydderurtene våre, bare slått av basilikum og koriander. I takt med den økende interessen for matlaging, øker også kunnskapen om krydderurter.

For mye salt kan gjøre oss syke

Det er viktig for folkehelsen å redusere saltinntaket i befolkningen, skriver Helsedirektoratet på sine nettsider. Det er en sammenheng mellom inntak av salt (natrium), økt blodtrykk og økt risiko for hjerte- og karsykdommer. Dagens saltinntak er beregnet til å være ca. 10 gram per person per dag, mens målet er å komme ned til 5 gram. For de fleste voksne ville et saltinntak ned mot 1,5 gram salt per dag være tilstrekkelig til å dekke behovet for natrium ved alminnelig fysisk aktivitet i et norsk klima.

Tips til smaksforsterkere som kan erstatte salt

- Salt er en vanesak, sier Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Hun oppfordrer til å smaksette maten med friske urter. Det gir nydelige dufter og smaker og kan bidra til å redusere bruken av salt betydelig.
  • Det finnes urter som passer til kjøtt-, fisk- og skalldyrretter. Løpstikke er en krydderurt som ikke er så utbredt i dag, men som gir en følelse av salt. Den egner seg sammen med rosmarin og timian i varme retter. Basilikum er fast følge til tomater, og hovedingrediens i pesto. Det er den urten det selges mest av i Norge i dag.
  • Mynte er en spennende krydderurt som kan brukes til mer enn Mojito – legg gjerne et par stilker i vannkaraffelen og den ser langt mer fristende ut.
  • Det finnes også andre gode alternativer for å smaksette maten. Sammen med urtene er sitron, pepper, og ulike typer eddik, som hvitvins- eller kryddereddik og balsamico fine alternativer.
  • Gode grønnsaker som løk, hvitløk, chili, paprika og tomat gir mye smak og vil også fremheve smak på andre råvarer. Her er det bare å prøve seg fram.
  • Krydderurter på kjøkkenbordet og på benken kan være hverdagens frodige og sunne blomster. Ved å bruke noen stilker daglig i maten og plassere saltbøssa lengre inn i skapet, blir kostholdet, på en enkel måte, et hakk sunnere.

Annonse



Middelhavsgryte med lam


Prøv også Middelhavsgryte med lam.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 15.10.2022
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Synøve Dreyer

Ingredienser

1,5 kg fårikålkjøtt , lammebog i skiver eller rester av lammestek
150 g bacon
2 ss olje
2 stk. rødløk
1 stk. fennikel
1 stk. aubergine
400 g små potet
8 stk. aromasopp eller sjampinjong
2 bokser hermetiske tomater , gjerne cherrytomater
4 båter hvitløk
2 dl rødvin
1 ss sukker
2 dl sorte oliven
2 dl kapers med stilk
4 ss hakket bladpersille
4 ss hakket frisk basilikum


Kombinasjonen lammekjøtt, grønnsaker, urter og vin kan ikke bli feil. Vi har laget gryten i en ildfast form, men er du den heldige eier av en vid jerngryte, er den perfekt å lage retten i. Å bake gryten i ovnen er genialt – der passer den seg selv, og frigjør plass på komfyren. Bruker du rester av lammestek, kan du redusere mengden kjøtt til det halve


Fremgangsmåte

Kutt bacon og lammekjøtt i store biter.
Kutt rødløk og fennikel i grove båter og aubergine i ca 1 cm tykke skiver. Del poteter og sopp i to om nødvendig. Finhakk hvitløk.
Varm litt av oljen i en stor stekepanne og brun kjøtt og bacon i 2-3 minutter. Krydre med litt salt og pepper.
Legg det over på et fat.
Varm resten av oljen i stekepanna og brun grønnsaker i omganger. Krydre med litt salt og pepper. Ha grønnsaker og kjøtt over i en vid gryte og tilsett hvitløk, hermetiske tomater, rødvin og sukker.
Sett på lokk og sett gryten litt lavt i stekeovnen på 125-175 ? i ca 1 1/2 - 2 timer.
Fjern lokket den siste halvtimen og fordel oliven og kapers på toppen.
Dryss over friske hakkede urter rett før servering.
Server gjerne retten med ferskt brød.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 114,7 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,71 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,63 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,68.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Kyllinggryte med basilikum og tomater


Prøv også Kyllinggryte med basilikum og tomater.

Antall porsjoner = 8
Dato lagt inn eller oppdatert 10.11.2014
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

1 kylling på ca 1,7 kg, delt i 8 stykker
3 ss olivenolje
4 store tomater, hakkede og flådde
2 løk i skiver
1 ts herbes de Provence
2 fedd hvitløk i skiver
1 dl tørr hvitvin
1 laurbærblad
1 bunt finhakket basilikum
salt
nykvernet pepper


Her kan man og bruke lår eller andre kyllingstykker, enklere å forberede. Vi brukte lår.


Fremgangsmåte



Brun kyllingstykkene sammen med løken i en jerngryte. Tilsett tomater, hvitløk, laurbærblad, basilikum og hvitvin. Strø over herbes de Provence, salt og pepper. Skru ned varmen, legg på lokk og la kyllingen småkoke i ca 40 minutter.

Pynt med noen friske basilikumblader og server med ris.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 81,09 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,71 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,06 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,16.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Steinbit med sopp og basilikumsaus


Prøv også Steinbit med sopp og basilikumsaus.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 16.04.2013
Denne retten tar ca 20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Alf Börjesson

Ingredienser

750 g steinbittfilet
2 ts salt
250 g sjampinjonger eller kantareller i tynne skiver
smør, margarin eller olje til steking

Basilikumsaus
1 potte basilikum
2 finhakkede sjalottløk
1 ss smør
1 dl tørr hvitvin
1 dl fiskekraft
1 dl matfløte
1 ss smør
1 ss hvetemel
1 salt og pepper


Denne retten med stekte sjampinjonger og en fyldig saus av basilikum og hvitvin er perfekt som et festmåltid. Serveres med poteter, pasta, eller grønnsaker.


Fremgangsmåte

Start med sausen.
Plukk av og finhakk basilikumbladene.
Fres halvparten av basilikumbladene og all sjalottløken i smør i 3 minutter.

Hell på hvitvin og la den koke inn til det halve. Tilsett fiskekraft og fløte og gi det et oppkok.
Rør sammen smør og mel og visp det i sausen. La den småkoke i 4-5 minutter og smak den til med salt og pepper.
Rør inn resten av basilikumen like før servering. Hold sausen varm uten at den koker.

Skjær soppen i skiver og brun dem i smør. Ta dem opp og stek fisken i 2-3 minutter på hver side.

Anrett fisken med soppen, saus og poteter eller pasta, kokte grønnsaker eller salat.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 94,85 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,32 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,76 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 11,5.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++











Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3008



Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.