Den store salt saneringen i dagligvaremarkedet


Oppdatertdato: 2015-10-06 Tema: Mathelse Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Fjordland, freeimages.com Kilder: Coop, Orkla, Fjordland


I den siste tiden har dagligvarekjeder og produsenter stått frem med produkter med redusert saltinnhold. Både Coop, Orkla og Fjordland har undertegnet en avtale med helsedirektoratet om å forplikte seg til å redusere saltinnholdet i sine produkter.
Dette er den såkalte saltpartnerskapavtalen som helsedirektoratet har tatt initiativ til.

Hva er saltpartnerskap avtalen?

  • Saltpartnerskapet er et samarbeid mellom matvarebransje, serveringsbransje, FoU-miljøer, bransje- og interesseorganisasjoner og helsemyndigheter.
  • Partnerne forplikter seg gjennom en intensjonsavtale.
  • Partnerskapet er et sentralt tiltak i oppfølgingen av Tiltaksplan salt.
Omtrent tre fjerdedeler av det gjennomsnittlige saltinntaket kommer fra industribearbeidede matvarer og mat spist på serveringssteder. Derfor vil en reduksjon i saltinnholdet i maten vi kjøper eller får servert kunne gjøre en stor forskjell for befolkningens helse. Innen 2018 skal saltinntaket i Norge reduseres med 15 prosent.
Saltpartnerskapet har som målsetning å stimulere til at produsentene reduserer innholdet av salt i matvarer og servert mat samt å øke bevisstheten om at salt og helse i befolkningen. Videre er kompetanseheving, forskning og utviklingsoppgaver, overvåking av saltinnholdet i matvarer, bedre merking og informasjon til forbrukere sentrale oppgaver.

Les mer på Helsedirektoratet sider

Saltinnhold nå registrert på de fleste av oppskriftene på www.matoppskrift.no

Som ett ledd i mitt eget arbeid for dette, har nå 95% av mine publiserte oppskrifter kalkulert saltinnhold og dette vises på næringsinnholdsiden for hver oppskrift. Hvor man da kan se innholdet pr 100 gram og pr porsjon. Disse tallene er beregnet etter ingredienslista for hver oppskrift og man kan også selv justere dette ved å bruke tallerkenfunksjonen min.
I tillegg er det opprettet ett eget salt/fett søk, hvor ett søk etter oppskrifter kan sorteres på saltinnhold.

Pressemelding fra Coop ang denne avtalen

Coop signerte mandag avtalen om «Saltpartnerskap», som er en del av Helsedirektoratets tiltaksplan for å redusere saltinntaket i befolkningen. - Vi feirer det nye partnerskapet med en real pølsefest, og lanserer Coops kjøttrike pølser, karbonader og kjøttkaker med vesentlig mer kjøtt og mindre salt, sier Geir Inge Stokke, konstituert administrerende direktør i Coop Norge.
Hva man spiser og drikker påvirker helsen. Det er dokumentert sammenheng mellom inntak av salt, og risiko for høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdommer. En nedgang i befolkningens saltinntak kan gi betydelige helsegevinster.

- Som nest største aktør i dagligvarebransjen er det naturlig at vi bidrar til bedre folkehelse. Coop har gjennom flere år jobbet med å redusere saltinnholdet i mange av våre egne produkter, men vi ønsker å fortsette dette arbeidet i samarbeid med helsemyndighetene, sier Stokke, som i dag signerer avtalen på vegne av Coop.
«Saltpartnerskapet» forplikter bedriftene til å jobbe for å redusere saltinnholdet i produktene sine. Det første nasjonale målet i Norge er en 15 % reduksjon innen utgangen av 2018. Deretter er det mål om 30 % reduksjon fra dagens nivå innen 2025.

Coop ønsker å berømme Helsedirektoratet for, sammen med bransjen, å ha kommet frem til en konkret, strukturert og gjennomarbeidet tiltaksplan.

- Spesielt støtter vi fokuset på å redusere saltinnholdet i hverdagsproduktene og de store volumvarene. Det er her det er størst helseeffekt å hente. For Coop har dette vært viktig når vi har redusert saltinnholdet i kjøttdeiger, brød, og nå lanserer våre nye Coop kjøttrike pølser, karbonader og kjøttkaker med mindre salt, sier Stokke.

De nye produktene inneholder mer kjøtt og mindre salt enn standard nivå i bransjen. Produktene er også fri for gluten og melk, og vil være ute i butikk i løpet av kort tid.

Pressemelding fra Orkla ang denne avtalen

- God helse er vårt felles ansvar. Vi støtter Helsedirektoratets målsetting om saltreduksjon, og har gjennom Saltpartnerskapet forpliktet oss til å fjerne 80 tonn salt fra våre norske produkter i perioden 2014 til 2018, sier Håkon Mageli, konserndirektør i Orkla.

Ved å signere Saltpartnerskapsavtalen har Orkla blant annet forpliktet seg til å bidra til å utvikle felles målsettinger for saltinnhold i sentrale matvaregrupper og et felles system for måling og synliggjøring av arbeidet med å senke saltinnholdet i matvarer, drikker og ferdigretter. Å utvikle produkter med lavere saltinnhold er også sentralt.

- Flere av våre produkter inngår i det daglige kostholdet til forbrukere. Gjennom å gjøre hverdagsmaten sunnere er vi med på å bedre kostholdet i befolkningen. Orklas selskaper jobber systematisk med å redusere innholdet av salt, sukker og mettet fett i våre folkefavoritter, sier Mageli.

Pressemelding fra Fjordland ang denne avtalen

Hvert år selger Fjordland to millioner porsjoner kjøttkaker. I 2011 startet et prosjekt for å redusere saltinnholdet i middagene, og nå er saltinnholdet redusert med 20 prosent uten at noen forbrukere har reagert på endret smak.
Kjøttkaker med ertestuing og poteter er Fjordlands absolutte bestselger, og en av svært få middagsretter som har vært med i sortimentet omtrent helt siden Fjordland ble lansert i 1997.I 2011 startet Fjordland et program for å redusere saltinnholdet, og siden oppstarten er andelen salt i kjøttkakene blitt gradvis redusert fra 1 prosent til 0,8 prosent.

- Ingen har kommentert eller reagert på reduksjonen i saltinnhold. Det kan tyde på at nordmenn er i ferd med å tilvennes et lavere saltinnhold i maten, og det gjør at vi gradvis kan redusere saltinnholdet uten at publikum reagerer på det. Salt er i veldig stor grad en vanesak, sier Torill Emblem Nysted, ernæringsfysiolog i Fjordland.
Salt er en svært kraftig smaksforsterker, der selv små justeringer i mengden kan gjøre store utslag på smaken. Nettopp derfor er den ikke alltid enkel å erstatte.

– Vi har prøvd oss frem med ulike nye og spesialutviklede buljonger og krafter i produksjonen for å kompensere smaken når saltinnholdet reduseres. En reduksjon fra 1 til 0,8 prosent høres kanskje ikke mye ut, men for oss som produserer i store volumer er det store mengder salt som er borte, forklarer Emblem Nysted.
Det er ikke bare kjøttkakene som har fått redusert saltinnholdet. Også de andre rettene er blitt gjennomgått.

– Saltreduksjon er et viktig fokusområde for oss. Per dags dato oppfyller 28 av våre 39 hverdagsmiddager det nye nøkkelhullskravet på 0,8 prosent salt, og vi forsøker stadig nye måter å redusere saltmengden ytterligere i alle våre retter, forteller Emblem Nysted.

Fjordland deltar i saltpartnerskapet

Som mange andre aktører i bransjen støtter Fjordland myndighetenes initiativ til en felles dugnad for å få ned saltinntaket i befolkningen. Helsedirektoratets saltpartnerskap som signeres mandag 5. oktober, er et viktig steg i prosessen.
– Vi er glade for at helseministeren initierte et bransjefelles samarbeid, og setter pris på at vi har fått mulighet til å være en aktiv bidragsyter inn i prosjektet. Vi ønsker ta vår del an ansvaret for at maten nordmenn spiser skal bli sunnere, avslutter Emblem Nysted.

FAKTA OM FJORDLAND OG SALT:

I snitt inneholder hverdagsrettene til Fjordland 0,76 prosent salt. Med hverdagsretter mener vi alle middager bortsett fra julerettene og komler. Dette er tradisjonsretter som tradisjonelt inneholder mye salt.
I snitt innfrir dermed hverdagsmiddagene nøkkelhullskravet som er på 0,8%.
Fjordland har 39 hverdagsretter. Av disse innfrir 28 nøkkelhullskravet.
I vinter ble nøkkelhullskravet til salt strengere og gikk fra 1% til 0,8%. Før kravet ble strengere innfridde alle Fjordlands hverdagsretter nøkkelhullskravet.

Annonse












Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3007
Info.Pølser.
Grønnsaker.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.