Gå til forsiden av matoppskrift.no

E-nummer fra 100 til 199. Mest fargestoffer

Oppdatert: Publisert: 16.10.2013 Tema: Tilsetningsstoffer Forfatter:




Farget godteri Her er oversikt over alle numrene fra 100 til 199. Dette er stort sett fargestoffer.
Fargestoffer brukes stort sett for bedre utseende på mat. Det er en del av de kunstige fargene som er svært omdiskutert. Det er bla en del ekle stoffer i godteri fra utlandet. Pga av EU må vi godta en del stoffer her. Farger brukes og for å skjule dårlig kvalitet på mat selv om det ikke er tillatt. En del kunstige safter farges med feks gulfarge for appelsinsaft og rødfarge for jordbærsaft.

Dette er de gamle sidene med E-nummer oversikter. De er ikke oppdatert siden 2004 og det kan forekomme feil.

E 100 Kurkumin

Type: Fargestoff. Gult. Lages av gurkemeie. brukes mange ganger i kombinasjon med E 160b.
Allergi/skadelighet: Er vanlig. Lite skadelig i moderate mengder.
Bruksområde: Iskrem, posesupper, margarin, bakerartikler, krydder, desserter, yoghurt, gule kaker osv Finnes i indisk og thailandsk krydder.
Tillatt: Norge og EU

E 101 Riboflavin

Type: Fargestoff, gult. Vitamin B2.
Allergi/skadelighet: Ikke skadelig
Bruksområde: Sennep, barnegrøt, puddinger og sauser, konditorvarer. brukes og til vitamin anriking av mat.
Tillatt: Norge og EU

E 101 a Riboflavin-5'-fosfat

Type: Fargestoff, gult. Vitamin B2. Er letter vannløselig enn riboflavin, men dyrere.
Allergi/skadelighet: Ikke skadelig
Bruksområde: Sennep, barnegrøt, puddinger og sauser, konditorvarer, syltetøy osv
Tillatt: Norge og EU

E 102 Tartrazin

Type: Fargestoff gult. Kunstig fremstilt. E 160b brukes ofte istedenfor E 102 pga helsemessige reaksjoner.
Allergi/skadelighet: Skadelig og bare tillatt i noen få matvarer. Vær forsiktig. Kan fremkall allergireaksjoner. Også pusteproblemer. Skadelig for astmatikere
Bruksområde: Drinker, coctailbær, i utlandet i mange forskjellige matvarer. Og i brennevin og likører. iskrem, tyggis, pulvermat, fruktsquash. Kan og finnes i skallet på piller. (kapsler)
Tillatt: Kun i noen få matvarer. I EU i flere forskjellige varer. brukt mye i danmark.

E 104 Kinolingult

Type: Fargestoff, grønngult. Kunstig
Allergi/skadelighet: Skadelig og kan fremkalle allergiske reaksjoner, men ikke så mye som E 102. Ikke gis til hyperaktive.
Bruksområde: Drinker og alkoholholdige produkter, likører, tannkrem, dekorasjoner på konditorvarer.
Tillatt: Norge og EU. Forbudt i USA feks.

E 110 Paraoransje

Type: Fargestoff, gult. Kunstig
Allergi/skadelighet: Skadelig og kan fremkalle allergiske reaksjoner. Ikke gis til hyperaktive.
Bruksområde: Kaviar, drinkmikser, legemidler. Aprikossyltetøy, appelsinmarmelade osv
Tillatt: Norge og EU

E 120 Karminer (kochenille, karminsyre)

Type: Fargestoff, rødt. naturlig fra knuste hunn insekter av arten Dactyopius cocus costa. er veldig dyrt og erstattes av E 124.
Allergi/skadelighet: Usikkerhet. lite forsket på. Ikke gis til hyperaktive.
Bruksområde: Melkeprodukter, crabsticks, syltetøy, iskrem, sauser og godteri. fruktblandinger, bakervarer. Campari.Leppestift danskepølser. Cheddarost, desserter
Tillatt: Norge og EU

E 122 Azorubin

Type: Fargestoff. Rødt. Kunstig
Allergi/skadelighet: Mulige skadelige reaksjoner. Reaksjoner i dyreforsøk. Ikke gis til hyperaktive.
Bruksområde: Lovlig i alkoholholdige drikker og mikser + legemidler. marsipan, søtsaker, syltetøy
Tillatt: Norge og EU. Forbudt i USA

E 123 Amarant

Type: Fargestoff Rødlilla. Kunstig
Allergi/skadelighet: Skadelig og fare for allergi reaksjoner. Ikke gis til hyperaktive.
Bruksområde: Lovlig i alkoholholdige drikker og mikser + legemidler. Iskrem, syltetøy, gele. I frankrike og Italia bare i kaviar
Tillatt: Norge og EU. Forbudt i USA

E 124 Nykockin (kochenillerød A, ponceau 4R)

Type: Fargestoff. Rødt. Kunstig
Allergi/skadelighet: Fare for allergiske reaksjoner
Bruksområde: Kaviar og alkoholholdige drikker og mikser + legemidler. Salami, sjømat, dressinger, ostekaker.
Tillatt: Norge og EU. Har vært forbudt i Norge og Sverige. Forbudt i USA

E 127 Erytrosin

Type: Fargestoff. Rødt. Kunstig. Inneholder mye Jod
Allergi/skadelighet: Farlig og skadelig. Kan medføre allergireaksjoner + andre ekle ting.
Bruksområde: Coctailbær, kirsebærene i fruktcoctailer,sjokolade, løkpølse, pateer
Tillatt: Norge og EU. Forbudt i USA

E 128 Rød 2G

Type: Fargestoff. Rødt. Spesiellt for kjøtt.
Allergi/skadelighet: Fare for allergiske reaksjoner.Kan reagere med hemoglobinet i blodet. Ikke gis til hyperaktive.
Bruksområde: Brukes i kjøttprodukter, pølser men også i syltetøy og drikkevarer.
Tillatt: Norge og EU. Forbudt i USA

E 129 Allurarød AC

Type: Fargestoff Rødt. Azo fargestoff. brukes ofte som erstatning for E 123.
Allergi/skadelighet: Fare for allergiske reaksjoner.
Bruksområde: Barmikser og essenser. kakemikser og frukt kakefyll.
Tillatt: Norge og EU

E 131 Patentblå V

Type: Fargestoff. Blå. Kunstig. Liet brukt
Allergi/skadelighet: Fare for allergiske reaksjoner.Ikke gis til hyperaktive.
Bruksområde: Mikser for drinker, kaviar, tannkrem ol, konditorvarer, iskrem
Tillatt: Norge og EU

E 132 Indigokarmin (indigotin I)

Type: Fargestoff. Blått. Brukes mye i tekstilindustrien
Allergi/skadelighet: Fare for allergiske reaksjoner. Bør ikke gis til hyperaktive barn.
Bruksområde: Drinkmikser og likører, iskrem og bakervarer. Brukes og til å farge urin i nyretester
Tillatt: Norge og EU

E 133 Brilliantblå FCF

Type: Fargestoff. Blått. Kunstig. Vannløselig
Allergi/skadelighet: Fare for allergiske reaksjoner. Bør ikke gis til hyperaktive barn. Kun ved høye doser
Bruksområde: Godteri, brus, desserter, alkoholholdige og drinkmikser. tannkrem og munnskyllevann. Coctail bær
Tillatt: Norge og EU. har vært forbudt tidligere.

E 140 Klorofyll

Type: Fargestoff. Grønt naturlig fra planter
Allergi/skadelighet: Ikke farlig
Bruksområde: kaker, leskedrikker, saftis, godteri, supper osv
Tillatt: Tillatt i norge i mange varer, også i EU men mange ganger lite brukt når det er kunstige farger som er billigere tilgjengelig

E 140 a Klorofylliner

Type: Fargestoff. Grønt naturlig fra planter. Bestanddel av klorofyll.
Allergi/skadelighet: Ikke farlig
Bruksområde: kaker, leskedrikker, saftis, godteri, supper osv
Tillatt: Tillatt i norge i mange varer, også i EU men mange ganger lite brukt når det er kunstige farger som er billigere tilgjengelig

E 141 Klorofyll-kobber-kompleks

Type: Fargestoff. Grønn. Klorofyll som er behandlet med kopper for mer stabil farge.
Allergi/skadelighet: Ingen
Bruksområde: Grønne produkter som grape soda, leskedrikker, gele, is, grønt godteri, kaker, Grønne oliven oljeløselig
Tillatt: Tillatt i norge i mange varer, også i EU

E 141 a Klorofyllin-kobber-kompleks

Type: Fargestoff. Grønn. Klorofyllin som er behandlet med kopper for mer stabil farge.
Allergi/skadelighet: Ingen
Bruksområde: Grønne produkter som grape soda, leskedrikker, gele, is, grønt godteri, kaker. Grønne oliven vannløselig
Tillatt: Tillatt i norge i mange varer, også i EU

E 142 Grønn S

Type: Fargestoff. Grønt. Kunstig
Allergi/skadelighet: Fare for allergiske reaksjoner. Bør ikke gis til hyperaktive barn.
Bruksområde: Barmikser, iskrem, snacks, mintsauser
Tillatt: Få varer i Norge, flere i EU. Forbudt i USA

E 150 a Karamell

Type: Fargestoff. Sukkerkulør. brunt
Allergi/skadelighet: Kan være farlig. Lite forskning.
Bruksområde: Cola, leskedrikker og saft, brune sauser, puddinger, iskrem, godteri, pynt til mat og kaker, brennevin
Tillatt: Tillatt i norge og EU i mange matvarer

E 150 b Karamell (kaustisk sulfittprosess)

Type: Fargestoff. . brunt. Sukker varmet opp med svovelholdige stoffer
Allergi/skadelighet: Kan være farlig. Lite forskning.
Bruksområde: Cola, leskedrikker
Tillatt: Norge og EU

E 150 c Karamell (ammoniakk prosess)

Type: Fargestoff. . brunt. Sukker varmet opp med ammoniakk
Allergi/skadelighet: Kan være farlig.Hindrer opptak av Vit B6
Bruksområde: Cola, leskedrikker og saft, brune sauser, puddinger, iskrem, godteri, pynt til mat og kaker, brennevin
Tillatt: Norge og EU

E 150 d Karamell (ammoniakk-sulfitt prosess)

Type: Fargestoff. . brunt. Sukker varmet opp med ammoniakk og sulfitter
Allergi/skadelighet: Kan være farlig. Hindrer opptak av Vit B6
Bruksområde: Cola, leskedrikker og saft, brune sauser, puddinger, iskrem, godteri, pynt til mat og kaker, brennevin
Tillatt: Norge og EU

E 151 Briljantsvart PN

Type: Fargestoff. Svart.
Allergi/skadelighet: Fare for allergiske reaksjoner. Bør ikke gis til hyperaktive barn.
Bruksområde: Kaviar, rogn og legemidler. Dekorasjoner på mat, sauser, sennep osv
Tillatt: Norge og EU

E 153 Vegetabilsk karbon

Type: Aktivt kull. Fargestoff. Svart. kan være animalsk.
Allergi/skadelighet: Ufarlig med spørsmålstegn
Bruksområde: Diverse lakris produkter
Tillatt: Norge og EU

E 154 Brun FK

Type: Fargestoff. Brunt
Allergi/skadelighet: Fare for allergiske reaksjoner. Bør ikke gis til hyperaktive barn.
Bruksområde: Nedlagt fisk. Kippers og røkt makrell.
Tillatt: Norge og EU. har vært forbudt i USA

E 155 Brun HT

Type: Fargestoff. Brunt
Allergi/skadelighet: Fare for allergiske reaksjoner. Bør ikke gis til hyperaktive barn. Er usikkert om bruk.
Bruksområde: Får varer til å se ut som sjokolade. Dekorasjoner på kaker.
Tillatt: Norge og EU

E 160 a Karotener

Type: Fargestoff. kommer fra fargestoffet i gulrot. Orange. Fremstilles også kunstig.
Allergi/skadelighet: Store doser bør unngås
Bruksområde: ost, margarin, gul saft, godteri, snacks, sauser, supper, kremer osv
Tillatt: Norge og EU

E 160 a Betakaroten

Type: Fargestoff.. Orange. Fremstilles kunstig. Mest brukt av karotenene. Blekner i sollys
Allergi/skadelighet: Store doser bør unngås
Bruksområde: ost, margarin, gul saft, godteri, snacks, sauser, supper, kremer osv
Tillatt: Norge og EU

E 160 b Annattoekstrakter (bixin, norbixin)

Type: Fargestoff. Gulorange. Naturlig fra annato busken. Bixa orellana. Brukes ofte istedenfor E 102 og ofte i sammen med E 100
Allergi/skadelighet: Kan reagere allergisk, og bør ikke gis til hyperaktive barn.
Bruksområde: Ost, margarin, majones og godteri ++
Tillatt: Norge og EU

E 160 c Paprikaoleoresin (paprikaekstrakt)

Type: Fargestoff fra paprika frukten gjennom ekstraksjon med forskjellige løsninger. Rød. Oransje.
Allergi/skadelighet: Vet lite
Bruksområde: kaviar, sauser, dressinger, majones, krydder, godteri. Blir mer og mer brukt i kjøttvarer som ett alternativ til kunstige fargestoffer
Tillatt: Norge og EU

E 160 d Lykopen

Type: Fargestoff fra tomater. Rødt.
Allergi/skadelighet: Antakelig ufarlig
Bruksområde: Godteri, iskrem, snacks. Lite brukt
Tillatt: Norge og EU

E 160 e Beta-apo-8' karotenal (C30)

Type: Fargestoff fra sitrusfrukter. Men utvinnes kunstig. Orange
Allergi/skadelighet: Ufarlig
Bruksområde: Brus, leskedrikker, kaviar, konditorvarer, ost
Tillatt: Norge og EU

E 160 f Beta-apo-8'-karotensyre-etylester (C30)

Type: Fargestoff fra en reaksjon mellom etanol og E 160 e. Orange
Allergi/skadelighet: Uskadelig
Bruksområde: Godteri, bakervarer, iskrem
Tillatt: Norge og EU

E 161 Xanthophylle

Type: Naturlig farge funnet i mange planter. kan og lages syntetisk. Orange/ rød
Allergi/skadelighet: Ufarlig, men lite forskning
Bruksområde:
Tillatt: Ikke tillatt

E 161 a Flavoxanthin

Type: Naturlig farge funnet i mange planter. kan og lages syntetisk. Gul orange
Allergi/skadelighet: Ufarlig, men lite forskning
Bruksområde: Tidligere brukt i Danmark
Tillatt: Ikke tillatt

E 161 b Lutein

Type: Fargestoff fra ringblomst. Rødgul. noen omdannes i kroppen til Vitamin A. Finnes i eggeplommer
Allergi/skadelighet: Stort sett ufarlig
Bruksområde: Lite brukt. Men i noen godterier. brukes i andre sammenhenger
Tillatt: Norge og EU

E 161 c Kryptoaxanthin

Type: Naturlig farge funnet i mange planter. kan og lages syntetisk.
Allergi/skadelighet: Ufarlig, men lite forskning
Bruksområde: Lite brukt
Tillatt: Ikke tillatt

E 161 d Rubixanthin

Type: Naturlig farge funnet i mange planter. kan og lages syntetisk.
Allergi/skadelighet: Ufarlig, men lite forskning
Bruksområde: Lite brukt
Tillatt: Ikke tillatt

E 161 e Violaxanthin

Type: Naturlig farge funnet i mange planter. kan og lages syntetisk.
Allergi/skadelighet: Ufarlig, men lite forskning
Bruksområde: Lite brukt
Tillatt: Ikke tillatt

E 161 f Rhodoxanthin

Type: Naturlig farge funnet i mange planter. kan og lages syntetisk.
Allergi/skadelighet: Ufarlig, men lite forskning
Bruksområde: Lite brukt
Tillatt: Ikke tillatt

E 161 g Kantaxantin

Type: Fargestoff Orange. Finnes i sopp og skalldyr. Fremstilles syntetisk.
Allergi/skadelighet: Farlig
Bruksområde: Tillatt før i godteri. Også brukt i dekor til bakervarer, konditorvarer, diett mat, fiskefingrer, pickles, sauser
Tillatt: Norge og EU

E 162 Rødbetfarge

Type: fargestoff Rød. Utvunnet av rødbeter. Ikke så mye brukt.
Allergi/skadelighet: Antakelig ufarlig Men OBS inneholder nitrater
Bruksområde: sauser og supper i pose. Rødbetesalat. iskrem, bakervarer.
Tillatt: Norge og EU

E 163 Antocyaner

Type: Fargestoffer fra planter. Rød/blå farge. Naturlig. forandrer farge etter surhetsgraden. Lages av rødkål og drueskinn.
Allergi/skadelighet: Ufarlig
Bruksområde: Røde brus og leskedrikker, godteri, iskrem, alkoholholdige drikkevarer.
Tillatt: Norge og EU

E 170 Kalsiumhydrogenkarbonat (kalsiumkarbonat)

Type: Fargestoff. kalk Hvit. Naturlig fra kalkstein.
Allergi/skadelighet: Ufarlig i moderate mengder. kan forårsake problemer med hemoroider i store mengder
Bruksområde: Konditorvarer og kosttilskudd, barnegrøt, div kaker
Tillatt: Norge og EU

E 171 Titandioksid

Type: Fargestoff. Hvit. Lages av titanholdige mineraler. Ilemenite
Allergi/skadelighet: Ufarlig
Bruksområde: Godteri, tannkrem, kjeks, konditorvarer, iskrem, tabletter, ost
Tillatt: Norge og EU i det meste.

E 172 Jernoksider og -hydroksider

Type: Fargestoff. Gul, brun, sort farge etter blanding. Syntetisk.
Allergi/skadelighet: Ufarlig
Bruksområde: Godteri, kakepynt, kosttilskudd, laks og reke mos produkter
Tillatt: Norge og EU

E 173 Aluminium

Type: Fargestoff Sølvfarge. Utvinnet av bauxitt
Allergi/skadelighet: Farlig i mengder
Bruksområde: Marsipan, kakepynt, mandelmasse. Også i drikkevann
Tillatt: Norge og EU

E 174 Sølv

Type: Fargestoff. Sølvfarge.
Allergi/skadelighet: Mye er skadelig. Nyreproblemer og hudproblemer
Bruksområde: Kakepynt, konditorvarer, likører
Tillatt: Norge og EU

E 175 Gull

Type: Fargestoff Gullfarge
Allergi/skadelighet: Farlig i mengder, men går stort sett rett gjennom
Bruksområde: Likører, konditorvarer og kakepynt
Tillatt: Norge og EU

E 180 Litolrubin BK

Type: Fargestoff. Rød
Allergi/skadelighet: Kan gi allergiske reaksjoner. Kan forverre astma
Bruksområde: ostevoks
Tillatt: Norge og EU

E 181 Tannin

Type: Aromastoff. garvesyre. Naturlig i kaffe og te.
Allergi/skadelighet: kan gi reaksjoner og kanskje risiko for nyre problemer
Bruksområde: Rødvin
Tillatt: Tillatt i EU . Er ikke ett tilsetningstoff.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2768


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!