Gå til forsiden av matoppskrift.no

Fårikål på alle bord i generasjoner

Oppdatert: 23.09.2005 Publisert: 23.09.2005 Tema: Gryteretter Forfatter: Fotograf: Kim Holthe og Knut Pettersen
Fårikål er vel ikke den mest spennende retten på våre bord, men den er aktuell nå på høsten og vel en av de retter som er mest karakteristisk for Norge. De fleste har ett forhold til fårikål og det er mang en glad gjeng som er samlet over fårikålen nå om høsten.

Ekte fårikål
Denne tilberedes av får og ikke lam. Blant de mest ihuga fårikålelskere skal fåret være feit og godt, og ikke kom med noen slanke, spretne lam. Det kan til nød kalles lam i kål!
Fårekjøtt har en moden og fyldigere aroma enn lam, og i gamle dager viste man å bruke dette. Så er du ute etter skikkelig fårikål er det først en tur til slakteren og få skikkelig sauekjøtt med godt med fett. Nå vil nok en del ernæringseksperter riste på hodet over disse fete påstander, men ser man på den ekte smaken fremfor den slanke linje, så...
Det ble sagt at den beste sauen til fårikål er den som er så feit at den ikke klarer å snu seg når den velter over på ryggen!

Og husk at forparten er den beste med brystet, bogen og halsen, kanskje og nyrestykkene.

Tilberedning
Man trenger også selvfølgelig kål til fårikål og her kan flere hodekåltyper brukes. Husk bare å ta vekk den stive stilken inni. Gammel kål har ofte mye kålsmak. Det trengs mye kål og gjerne 1-2 kg pr kg kjøtt.
Kjøttet og kålen skylles og deles opp i passende stykker. Kjøtt kan om ønskes forkokes og skummes av hvis man ønsker det. Dette kan ha 2 hensikter. Først få skummet av skikkelig, siden mye av "ull"smaken ligger i skummet, og hvis man bruker gammel kål har det lett for å bli mye kålsmak. Kålsmak kan og reduseres med at kålen først forvelles og så hiver man vannet.
Flere foretrekker og litt mel mellom lagene, men det er hvis man vil ha sausen litt tykkere. Bruker man mel kan man gjerne røre det ut i litt smør som har smeltet først i gryten. Spe så med litt vann før kjøtt og kål legges lagvis i gryten. Det er greit med det øverste laget med kål, og legg de feteste kjøttstykkene nederst. Vann skal være halvveis opp i gryten. Noen salter og fårikålen men det er ikke nødvendig.
Hel pepper hører til og den skal være løs mener jeg. En god spiseskje er passelig. Det er noe av sjarmen syns mange å plukke pepper ut av maten, og litt grimaser hører til når man tygger en. Men for all del bruke en tøypose hvis du må.

Så er det kokingen. Hvis ikke kjøttet har vært forkokt kan man skumme av litt når det nå koker opp. Men så skal det småsurre under lokk i lang tid. Opp til 3 timer er ideelt for skikkelig fårikål. Og jeg sier småsurre ikke koke. Noen kaller det syde. Og ikke rør i gryten, til nød kan man riste litt på den.

Servering
Når da festmiddagen er ferdig så settes hele fårikålen på bordet og gjerne i en fin terrin eller bolle. La det være noe igjen i gryte som kan holde seg varmt. Nykokte poteter hører til og til drikke bruker man øl og kanskje en liten dram. En enkel rødvin kan og brukes, men ikke noe dyrt for fårikålen ødelegger all smak.
Og husk! Inviter gode venner eller naboer på en fårikål middag nå i høst. Det er enkelt, godt, hyggelig og man bevarer Gamle Norske mattradisjoner.


Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:31


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!