Gå til forsiden av matoppskrift.no

Gomme - god gammel norsk rett

Oppdatert: 25.11.2014 Publisert: 27.01.2005 Tema: Tradisjoner Forfatter: Fotograf: tine.no
Gomme, eller gome som mange sier, er en av de gode, gamle norske rettene som nå nesten er utdødd. Men ennå bevares tradisjonen flere steder i landet. Vestlandet var og er den delen av landet hvor gomme har ett godt tak.
Men og her på sørlandet har vi en tradisjon med gome.
Prøv å søk etter både gome og gomme i søkefeltet til venstre så ser dere hva som dukker opp.

Rogaland er jo kjent for sin ryfylke og jær gome. Og det var vanlig at når man lagde gomme så ble det alltid lagd store porsjoner, siden det tar sin tid. Så dere som har lyst til å prøve på dette har jeg ett par gode oppskrifter her. De første 2 er fra en konkurranse som ble holdt for mange år siden i Rogaland. Den første oppskriften er av Ane Egenberg fra Hogganvik. Dette er ryfylkegome:

Ryfylkegomme

8 liter søt melk
1 liter sur fløte
1 liter sur melk eller saup
kandissukker eller 1 kopp sukker brunet til karamell
1 kopp sukker litt kanel.

Og bruksanvisningen hennes skulle være enkel og grei, hvis en da bare ikke blir skremt av den etter våre forhold uendelig, lange koketiden
Den søte melken kokes opp og sprenges med det sure. Rør forsiktig rundt kanten og i bunnen slik at massen ikke svir. Koker 7-8 timer - forsiktig.

Og en oppskrift på Jærgome fra Helleland. Laget av Gunvor Strømstad.

Jærgome

10 liter nysilt melk
10 egg
litt kjernemelk
litt råmelk til å skille med
2 kopper sukker.

Melken koker til den skifter farge. Egg og sukker piskes til eggedosis, kjernemelken og råmelken tas oppi eggedosisen og alt piskes godt sammen. Melken tas så i og kokes til mysen er helt klar og dravlen er kokt godt sammen.

Hardangergomme

I hardanger gikk de frem på en litt annen måte, men her ble og 10 liter melk brukt.
De 10 literne kokes først opp, så helles melken over i en ny panne og koker der over svak varme i 7-8 timer. Så røres «blengen» sammen og den består av:
2 liter sur melk eller rØmmekolle
1 liter rØmme
5 egg
3 spiseskjeer sukker
en tanke kardemomme

Så skal «blengen» over i den innkokte melken. Her er det vanskene melder seg, og det gjelder å passe godt på. Bruk en treskje og rør forsiktig så massen ikke setter seg i bunnen og svir. Det gjelder å ha tungen rett i munnen! Denne prosessen tar ikke lang tid, melken og «blengen» skal bare småkoke littegrann sammen, så er gommen ferdig. Skulle det imidlertid vise seg at «blengen» ikke er sur nok, er det en enkel sak å rette på det: Ha bare i litt brun ost, så går det fint.

Men skal det være gomme på riktig hardangersk, så skal den ikke klumpe seg, den skal være glatt og fin. Den gommen som er «grovt» «blengt» så det dannes store klumper, er nemlig ikke gomme, men dravle.

I Hardanger har gomme alltid vært festmat. Det er for eksempel ikke mange årene siden at et bryllup på de kanter av landet ikke kunne tenkes uten gomme på bordet. Og da skulle gommen kokes i kopperkjeler. Og derfra gikk den over i rosemalte amberer hvor det skulle stå både navn og årstall. Gjestene bar dem så med seg til festen, og blant konene var det alltid stor konkurranse om hvem som var flinkest udi gommekunsten. Og for riktig å skape fest omkring gommen, skulle den bringes på bordet av den bunadskledde giveren, akkompagnert av ekte felemusikk.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:134

Aktuelle oppskrifter

Prøv også Aslaugs gomme.
Aslaugs gomme...
Prøv også Gomme med anis.
Gomme med anis...
Prøv også Eggost fra Flekkefjord.
Eggost fra Flekkefjo...


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!