Søk alt
Søk blant mer enn 33.000 oppskrifter!
Del på følgende:
Du er her :: Hovedsiden :: Artikkelstart :: Lompe eller potetkake ::

Lompe eller potetkake

Kjært barn har mange navn og det gjelder også lompen eller potetkake som mange sier. Men det som vi kjenner som lomper idag er ikke alltid det som har vært lomper før.

Før potetene kom til landet, ble lompen - eller hellekaken som den heter på Vestlandet - laget av havremel eller byggmel og vann. Da poteten ble tatt i bruk, gikk den inn i stedet for vann i deigen. Potetkakene ble stort sett spist uten noe på, det var bare om søndagen at de ble servert med smør. På søndagen het den derfor mange steder smørkake. I stedet for smør brukte en ofte prim eller fatost, i blant rømme og sukker.

Til lompe brukes samme råvarer som til potetlefse, og lag deigen på samme måte. Potetlompe lages tykkere og i mindre leiver enn potetlefse og kan godt stekes på komfyr eller elektrisk plate.

Potetkake, lompe eller hellekake skal være ca. 1/2 cm tykk og myk. Alle slags mel kan brukes sammen med potetene, enten en sort alene eller en blanding av flere sorter. De beste og løseste potetkakene får en av poteter og byggmel. Med bare hvetemel blir de lett for harde og seige.
Potetene kokes som vanlig i saltet vann, skrelles og males eller presses gjennom fin sikt mens de er varme til massen er helt fin og seig. Jo seigere potetmassen er, jo mindre mel går det til, og jo bedre blir lompene. Elt minst mulig mel inn i potetene, deigen skal bare være så fast at den såvidt kan kjevles. Kjevl deigen ut til nokså tynne leiver, hvis en steker dem på takke eller helle, kan en bruke den størrelsen en foretrekker, men hvis de skal stekes på elektrisk plate, er det greitt å skjære ut deigen etter et mål som passer til platen f. eks. en tallerken, 15 cm i diam er vanlig. Men man kan og kjevle ut til større emner men som fortsatt kjevles litt tykkere enn potetlefse.

En må være lett på hånden når en kjevler og bruke minst mulig bakemel. Leiven må ikke være melet utenpå når den legges på platen.
Legg leiven på varm takke eller plate. Snu den ofte med en myk stekekniv. Når de er ferdige, skal de ha lys bunnfarge - men ikke være grå - med store lysebrune flekker. Lomper skal være myke og fløyelsesaktig. Er varmen for sterk, blir de lett rå inni, er den for svak, blir de seige og harde. Hvis de blærer seg, kan en prikke dem mens de ligger på varmen. La dem få dampe av seg litt etter at de er stekt, og legg dem så i et klede til de skal brukes. De skal helst spises med det samme. Noen vil helst ha dem med smør og sukker på, andre foretrekker dem med smør og skarp ost, gammelost eller fatost. Den nyeste bruken av lompe er sammen med varm pølse og sennep. Og hvem har vel ikke kjøpt lomper i butikken. Nå kan jo ikke disse sammenlignes med hjemmelagde, men hver sin smak.

Jeg legger ved ett par oppskrifter på lomper som man gjerne kan prøve seg på.

Raske potetlomper
1 kg poteter (ca. 8-9 stk.)
1 ts salt
2-3 dl hvetemel

Potetene kokes med skallet på før de skrelles og moses sammen med 1 ts salt. Bland inn 2-3 dl hvetemel. Jo mindre mel som brukes, jo bedre blir lompene. Del opp i 12-14 emner som kjeles ut til runde leiver, ca. 20 cm i diameter. Stek lompene i tørr stekepanne eller på takke til de er lyse, men med brune flekker. Legg lompene oppå hverandre og dekk dem med et rent kjøkkenhåndkle.

Potetkaker
1/2 kg kokte, skrelte poteter
1/2 ts salt
ca 1 1/2 dl mjøl (kveitemjøl eller 1 dl rugmjøl + 1/2 dl byggmjøl
eller 1/2 dl kveitemjøl + 1/2 dl rugmjøl + 1/2 dl byggmjøl

1 Mos potetene saman med saltet.
2 Avkjøl massen.
3 Elt inn mjøl.
4 Del deigen i emne.
5 Kjevl ut til tre millimeter tjukke leivar, omtrent 15 centimeter i diameter.
6 Steik leivane i tørr steikjepanne. (For å prøve om steikjepanna er varm nok, kan du leggje litt mjøl i ho. Dersom det blir lysebrunt etter eitt minutt, er panna passe varm.)
7 Snu lompene fleire gonger under steikinga. Dei skal vere mjuke med lysebrune flekker.

Og denne fra brødfakta
Hellekake m poteter
3 kg kokte, malne poteter, lunkne
surdeig (ein klatt gjærdeig frå tidlegare bakedag)
100 g gjær oppløyst i lunka vatn
500 g grovt hvetemel
fint rugmjøl til passe fast deig.

Står til heving natta over, i alle høve 4-5 timar.
Meir rugmjøl i. Hævast att 1 times tid.
Vert laga til kaker så vide som ein frukosttallerk og ca 2 cm tjukke.
Ligg til hæving på lun plass ein halv times tid.
Stikkast med gaffel 4-5 gonger i kvar kake.
Steikjast på helle med ikkje for sterk varme om lag 15 min. på kvar side.

Kan også bruka fint kveitemjøl i staden for rug, men vert knapt så gode da.

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.

LavFODMAP - En komplett håndbok for deg med sensitiv mage

LavFODMAP - En komplett håndbok for deg med sensitiv mage

For å lykkes med LavFODMAP trenger du mer enn bare oppskrifter! Denne boka er veien til en ny hverdag med mindre mageplager og mer energi. Du blir ledet steg for steg gjennom forberedelser og gjennomføring av dietten. Finn ut hva du tåler og ikke tåler, og oppdag et kosthold som passer for akkurat deg.
Jeg har selv slitt med mageplager i mange år og vet hvordan forstoppelse, oppblåst mage, gass og mageknip tapper deg for energi. Jeg vet hvilke utfordringer du kan møte når du skal legge om kostholdet. Jeg vet hvor frustrerende det er å ikke finne årsak til plagene. LavFODMAP-kostholdet har gitt meg kvelds-tiden tilbake.

Før ble ettermiddagene tilbrakt på sofaen med lite energi og oppblåst mage. Nå har jeg mindre mageplager og overskudd til å trene og være mer sosial. Har du prøvd å bli kvitt mageplane før, er du kanskje blitt overveldet av lange lister over matvarer du skal unngå.

Denne boka viser deg at det ikke trenger å være så vanskelig. FODMAP-vennlig mat er både velsmakende og enkelt å lage!

Boka er basert både på min faglige bakgrunn som ernæringsfysiolog og egne erfaringer med lav FODMAP-kostholdet. Den er resultatet fra hundrevis av timer på kjøkkenet, samtaler og erfaringer fra andre jeg har hjulpet og et uttall eksperimenter for å finne maten som både smaker godt og er magevennlig.

Det er mine beste tips, råd og oppskrifter samlet! Her får du alt du trenger for å redusere mageplagene dine. Nå er det bare opp til deg å gjøre endringene som skal til!
Julianne Lyngstad er IBS-pasient, ernæringsfysiolog og kanskje Norges fremste apostel for lavFODMAP- dietten.

Gjennom nettstedet Lyngstad Ernæring inspirerer og hjelper hun andre til få et bedre liv med mindre mageplager.
Og ikke minst er hun rasende flink til å lage sunn, god og magevennlig mat!

AnnonseKlikk her for mobilversjonen av artikkelen.

Intern:141

FAKTA/BYLINE
Publisert: 09.02.2004
Oppdatert: 09.02.2004
Tema: Tradisjoner
Forfatter:
Fotograf: Knut Pettersen og Brødfakta


Meld deg på nyhetsbrev

Aktuelle oppskrifter